URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 August 2020, 10:40

Puteţi să le ajutaţi. O tânără şi mama ei, ambele bolnave de cancer, au ajuns în stradă şi trăiesc din mila unor săteni din Şumugiu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O tânără în vârstă de 26 ani din Oradea şi mama ei, ambele bolnave de cancer, au fost evacuate din locuinţă din pricina datoriilor şi trăiesc din mila unor săteni din localitatea bihoreană Şumugiu.

Miruna Sfârlea este asistent medical generalist şi asistent medical de farmacie. Şi-a terminat studiile în urmă cu 2 ani, lucrând în paralel ca să îşi poată îngriji mama bolnavă de leucemie. La începutul acestui an, tânăra a primit o nouă lovitură, fiind diagnosticată ea însăşi cu cancer: tumoră neuroendocrină gastrică tip 1.

Destine crunte

Povestea Mirunei, după cum spun toţi cei care o cunosc, a fost o luptă continuă de la vârsta de 14 ani, când părinţii ei au divorţat. Mama ei era deja bolnavă de leucemie, iar ca să o poată ajuta şi, în acelaşi timp, ca să-şi poată termina studiile, tânăra a trebuit să se angajeze de la 17 ani. Şi a reuşit: a terminat studiile Școlii Postliceale la Liceul Tehnologic Sanitar "Vasile Voiculescu" - Asistent Medical Generalist în anul 2015, iar apoi şi pe cele de Asistent Medical de Farmacie în anul 2018.

Între timp, însă, cele două şi-au pierdut apartamentul şi s-au mutat dintr-o chirie în alta, iar din cauza greutăţilor, până şi speranţa că lucrurile se vor aşeza după ce va putea profesa, s-au năruit.

Între timp, uriaşele responsabilităţi de pe umerii ei de copil firav i-au obosit mintea şi organismul. În acest an, tânăra a fost diagnosticată cu tumoră neuroendocrină gastrică tip 1, un diagnostic cumplit, care s-a adăugat la lista deja lungă de afecţiuni pe care nici nu le mai pune la socoteală: tulburare anxios - depresivă, atacuri de panică, claustrofobie, apoi anemie plurifactorială moderată. Prea slăbită ca să poată sta în picioare măcar, Miruna şi-a pierdut şi locul de muncă şi a ajuns în stradă împreună cu mama ei, fiind găzduite de un bihorean într-o casă de la ţară.

O luptă zilnică

Miruna nu mai are puterea să-şi rezolve problemele birocratice, să-şi poată urma tratamentul oncologic, să-şi poată îngriji propria mamă, să-şi găsească o locuinţă. Şi-a dezvăluit povestea pe internet, pe pagina speranta-pentru-miruna.ro, unde a postat şi actele medicale doveditoare ale bolii de care suferă, iar Asociaţia Speranţa pentru România a şi pornit o campanie de strângere de fonduri care să-i acopere cheltuielile cu tratamentul medical. 

"Nu era de ajuns că, la 14 ani, tatăl meu s-a hotărât să divorţeze şi ne-a lăsat singure, pe mine şi pe mama care era bolnavă, iar eu am început să lucrez de la 17 ani ca să o pot îngriji şi ca să pot merge la şcoală. Mai apoi ne-am pierdut apartamentul în care am crescut şi asta tot din cauza tatălui meu care a lăsat multe lucruri încurcate. A urmat calvarul chiriilor, totul ducând la stres şi suferinţă. Din februarie ne luptăm cu acest nou diagnostic. Fără locuinţă, cu o mamă bolnavă care trebuie îngrijită, cu lucrurile afară în curtea unei case unde am primit permisiunea să locuim temporar, fără serviciu şi neasigurată... Cancerul nu avea ce să caute în viaţa mea şi, totuşi, viaţa nu te întreabă, doar te loveşte", a mai povestit Miruna. 

Iarna trecută, din cauza frigului şi lipsei banilor, cele două şi-au pus haine şi bucăţi din mobilă pe foc, pentru a încălzi puţin casa. Nu au bani de mâncare, sunt zile în care nu au nici măcar o pâine, iar peste câteva săptămâni ar putea ajunge sub cerul libe,r căci proprietarul casei le-a anunţat că trebuie să plece. Ajutată de câteva suflete calde, care i-au distribuit povestea tristă pe reţelele de socializare, Miruna a găsit o căsuţă în acelaşi sat unde a stat până acum. O căsuţă decentă, care-i va da liniştea că nu îşi vor petrece iarna sub cerul liber, şi care costă, cu tot cu minimele reparaţii, în jur de 17.000 euro.

Dacă doriţi să donaţi alimente, puteţi să o contactaţi pe Sfârlea Miruna pe Facebook sau pe mama ei, Răzvan Lăcrimioara, pe numerele de telefon: 0772.015989 sau 0775.218073. Cei care doresc să le sprijine financiar o pot face în contul bancar deschis la Banca Transilvania: RO48BTRL00501201C35906XX RON pe numele Sfârlea Miruna-Armina.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
SĂRACI DAR CU PRETENȚII
Agud Crina ,,dacă știe cineva adresa din Sumugiu, unde locuiesc doamnele, rog sa mi-o trimita daca nu aici in privat. Multumesc,, Camelia Giurgiu Agud Crina, ,,sunati-le la nr. de telefon postate.,, Amalia Stachie Agud Crina ,,ati luat legatura cu ele?,, Agud Crina ,,da,si m-am lăsat păgubasă,imi îndrept atenția si ajutorul pentru cei care chiar au nevoie,efectiv refuză să fie ajutate...doar banii nu ii refuza,, Adam Bella Agud Crina ,,DOAMNA CRINA , BINE AȚI FĂCUT ! MAI DĂ-LE-N MÂNA CALULUI . SI SĂRACI,SI CU PRETENȚII . ???????????? AL DRACU !,,
Postat 21 August 2020, 08:17 de ADAM-BELLA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON