URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 August 2024, 08:01

Puși pe treabă? Până la preluarea mandatelor, noii primari din Bihor stau cu ochii pe cei actuali, ca să nu le lase conturile goale 

Puși pe treabă? Până la preluarea mandatelor, noii primari din Bihor stau cu ochii pe cei actuali, ca să nu le lase conturile goale  FĂRĂ GLORIE. Bătut în alegerile din 9 iunie, primarul Marghitei, Marcel Sas Adăscăliții (cu eșarfă tricoloră), încheie patru ani de mandat cu bilanț negativ: lasă proiecte nefinalizate, a îndatorat orașul și s-a îngrijit mai mult de imagine decât de rezultate. În primăvară, a patronat „ungerea” ca cetățeni de onoare a predecesorilor săi, Pocsaly Zoltán (dreapta) și Vasile Voicu, invitați să și planteze un arbore în amintirea ceremoniei, dar e greu de crezut că va fi onorat, cândva, la fel. Succesorul său, vicele Demian Zsolt (stânga), deja se plânge de „greaua moștenire”... (foto: Facebook / Zoe Photo)
Puși pe treabă? Până la preluarea mandatelor, noii primari din Bihor stau cu ochii pe cei actuali, ca să nu le lase conturile goale  VIGILENT. Singurul reprezentant al PPR ales primar în Bihor, Dan Babău (foto), participă de un an la toate ședințele Consiliului Local și urmărește pe SEAP și în teren cheltuielile Primăriei. Așa a aflat că edilul încă în funcție l-ar putea lăsa fără bani. „Aruncă 600.000 lei pe repararea unei străzi făcute acum vreo 6-7 ani”, reclamă Babău
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alegerile comasate din 9 iunie au marcat o dublă premieră: pe de o parte românii și-au desemnat în aceeași zi atât reprezentanții în Parlamentul European, cât și aleșii locali, pe de alta aceștia își vor prelua mandatele abia în octombrie de la actualii primari și consilieri.

Asta nu înseamnă că viitorii noi edili sunt în repaos. Dimpotrivă, unii s-au pus pe treabă: se întâlnesc cu furnizori de servicii, pentru a rezolva probleme gospodărești, și cu viitorii subalterni, cărora le dau sarcini de îndeplinit. BIHOREANUL vă arată câteva dintre primele decizii ale viitoriilor noi primari, cele mai surprinzătoare anunțându-se ale unor social-democrați hotărâți să concedieze o parte a lefegiilor din primării.
   
De la minus

Odată cu schimbarea primarilor, în câteva comune și orașe din Bihor se va schimba și modul de conducere a localităților. Cel mai cunoscut exemplu este Marghita, unde edilul Marcel Sas Adăscăliții (PNL) a pierdut pe 9 iunie mandatul în fața actualului viceprimar UDMR Demian Zsolt (foto), iar sub coordonarea acestuia consilierii din propriul partid și din PSD au „trântit” cel mai ambițios proiect propus de primarul în funcție. În valoare de 36 milioane euro, din care 6 milioane cofinanțare locală, proiectul viza reabilitarea a 14 km de străzi, amenajarea de piste pentru bicicliști și achiziția a 5 microbuze electrice, dar Primăria nu are de unde pune partea sa, bugetul local fiind grevat de o datorie fix de 6 milioane euro.

„Marghita a atins plafonul maxim de îndatorare, așa că în octombrie vom porni noul mandat nu de la zero, ci de la minus. Nu mai avem bani pentru alte proiecte și, mai rău, s-ar putea să mai fim puși la plată pentru proiecte care trebuiau terminate anul trecut, dar unele ar putea să nu fie gata nici anul acesta”, a declarat Demian BIHOREANULUI

Prin urmare, de îndată ce va prelua funcția de primar, acesta vrea să se ocupe de urgențe. „Prima prioritate este să verificăm stadiul proiectelor nefinalizate: lărgirea unui pod peste Barcău, noua piață, reabilitarea școlii Octavian Goga, biblioteca. Tot ce nu va fi gata vom plăti din bugetul local”, spune viitorul edil, ale cărui ambiții sunt limitate. „Trebuie să atragem investitori care să creeze noi locuri de muncă”, zice el.

„Datorii politice” 

Viitorul primar al comunei Tinca este un debutant în administrația locală. La doar 30 de ani, liberalul Vlad Popa (foto) n-a fost nici măcar consilier local până în 9 iunie, când l-a bătut pe fostul coleg de partid Teodor Coste, trecut la PSD în speranța că va obține al cincilea mandat. 

Cu două săptămâni în urmă, Popa a transmis tincanilor, de pe contul său de Facebook, că deși va prelua funcția doar în toamnă „nu pot sta cu mâinile în sân”.

Pentru că într-o seară a observat un incendiu în spatele pieței, unde erau depozitate gunoaie, nu doar că a sunat la 112, ci a și pornit o mică investigație pentru a afla cine le-a adunat acolo. Așa a descoperit că actualul edil, de dragul voturilor, a acceptat ca romii să nu-și facă contracte pentru ridicarea deșeurilor, acestea fiindu-le colectate de serviciul de gospodărire comunală și duse în spatele pieței, unde li se dă foc periodic.

Popa s-a întâlnit cu angajați ai Primăriei ca să rezolve problema. „Funcționarii fac acum verificări în toată comuna. Cine nu va avea contract va fi amendat, cine nu va plăti amenda va face muncă în folosul comunității”, a declarat el BIHOREANULUI

De asemenea, spune el, va căuta să micșoreze numărul de funcționari: „Primăria Tinca avea 46 de angajați, după 9 iunie ne-am trezit cu încă 3, că dl primar avea datorii politice. Organigrama va trebui redusă”.

Misiune imposibilă 

Problema „moștenirii” îl preocupă și pe viitorul primar al comunei Brusturi, liberalul Radu Gavra (foto), care o va înlocui pe PSD-ista Livia Bârlău. „Primăria are o grămadă de facturi neplătite pentru diverse lucrări, ba a și făcut achiziții inutile, de exemplu 2 containere și 8 căsuțe din lemn pentru piață, pe care nu le folosește nimeni”, spune Gavra.

Și el s-a implicat deja în rezolvarea unor urgențe. „Consiliul Local a aprobat un proiect pentru modernizarea drumului de la satul Orvișele spre Tileagd, iar doamna primar a scos din el parapeții de susținere. Ca să nu se prăvălească pământul pe carosabil la o ploaie mai serioasă, am vorbit cu oamenii să permită taluzarea marginilor drumului pe proprietățile lor”, explică bărbatul.

Viitorul edil caută soluții și la alte probleme ignorate de actuala primăriță. „Am organizat o întâlnire cu cetățenii și cu firma care transportă navetiștii la Oradea. Când s-a stabilit orarul, doamna primar a fost invitată de Consiliul Județean la discuții, dar n-a dat niciun răspuns. Am discutat noi acuma, cu cetățenii și cu firma, un orar acceptabil pentru ambele părți”, zice Gavra.

După ce va prelua Primăria, va avea însă viață grea: în Consiliul Local vor fi 4 reprezentanți PNL, câte 3 PSD și PUSL, 2 UDSCR și 1 de la USR, nimeni alta decât consiliera personală a primăriței PSD-iste, Amalia Blaga. Deci va fi o misiune aproape imposibilă să-și asigure o majoritate pentru votarea proiectelor.

Cu temele făcute

Din toamnă, conducerea Primăriei Pomezeu va fi preluată de la PNL-istul Ioan Șora de PSD-istul Viorel Ciuhandu (foto), care are temele făcute. Cum în ultimii patru ani a fost cel mai vigilent consilier local, știe deja ce va face: în primul rând va reduce cu până la 600.000 cheltuielile instituției prin retragerea din filiala județeană a Asociației Comunelor, căreia îi plătea salariile a 10 angajați „ce tăiau frunze la câini”. „Cei care vor accepta vor fi preluați la Primăria Pomezeu, dar numai în măsura în care va fi nevoie de ei”, spune viitorul primar.

Alți 40.000 lei vrea să-i economisească prin reducerea consumului de curent necesar pompelor de apă, prin supraînălțarea unor rezervoare așa încât să asigure curgerea gravitațională. De asemenea, spune Ciuhandu, imediat ce va prelua Primăria va dispune Serviciului de Apă din comună să verifice toate gospodăriile. „Cel mult 40% plătesc apa, pe de o parte pentru că au mai multe țevi trase, pe de alta pentru că nu s-au pus apometre. Fiecare va plăti cât consumă”, spune Ciuhandu.

Până atunci, încearcă să rezolve și el urgențe: „Din donații și cu ajutorul comitetului de părinți facem magazii de lemne pentru localurile școlii din trei sate și refacem protecțiile pentru trei fântâni. Vreau și să zugrăvim sălile de clasă până începe școala, numai să accepte directorul”, spune viitorul primar.

PSD + USR 

Și viitorul edil al orașului Vașcău, PSD-istul Sebastian Bursașiu (foto), care îl va înlocui pe PNL-istul Florin Porge, este hotărât să taie în carne vie printre angajați. „În Primăria Vașcău va urma o epurare în masă. Până acuma petrecerile și băutura au condus Primăria, asta o să se schimbe”, a declarat BIHOREANULUI bărbatul, care pentru a candida a renunțat la sutana de preot ortodox. „Peste 30 de angajați avem în Primărie și peste 20 în serviciile de apă-canal și de pază. Îi vom rări”, zice Bursașiu, pentru că altfel bugetul local nu va avea bani pentru proiecte, dintre care prioritar consideră că ar fi anveloparea blocurilor „care arată ca după război” și ai căror locatari se încălzesc cu lemne, ca în urmă cu un secol, așa că vrea, de asemenea, și să înființeze o rețea de gaz, plus să reabiliteze rețelele de apă existente și să introducă astfel de rețele în cele trei sate aparținătoare.

Pentru asta, însă, va avea nevoie de o majoritate în Consiliul Local, foarte fragmentat și aici în urma alegerilor din 9 iunie: din 11 aleși, 4 vor fi de la PSD, 3 de la PNL, 2 de la USR și câte 1 de la AUR și PUSL. „Am făcut o înțelegere cu USR, care va avea viceprimar, pe vicele de acum, care a fost la PNL”, spune viitorul edil PSD-ist.

Până la urmă, zice el, la țară - iar Vașcăul e un sat mai mare - nu contează partidul, ci oamenii, care să-și dorească să contribuie la dezvoltarea localităților. 


CU OCHII-N PATRU
Revelația alegerilor locale

Din toamnă, după șase mandate ale PNL-istului Ioan Pașca, Primăria Girișu de Criș va fi condusă de Dan Babău, singurul candidat PPR care a câștigat scrutinul din 9 iunie, promițând atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea unităților de învățământ, crearea unui drum de legătură în Tărian spre rețeaua tram-tren, aflată în planurile președintelui CJ Bihor Ilie Bolojan, înființarea unei creșe și lansarea unui program after school pentru toți copiii din comună și înființarea unei piețe agroalimentare pentru producători locali. 

VIGILENT. Singurul reprezentant al PPR ales primar în Bihor, Dan Babău (foto), participă de un an la toate ședințele Consiliului Local și urmărește pe SEAP și în teren cheltuielile Primăriei. Așa a aflat că edilul încă în funcție l-ar putea lăsa fără bani. „Aruncă 600.000 lei pe repararea unei străzi făcute acum vreo 6-7 ani”, reclamă Babău

Până să preia Primăria, Babău acționează ca un edil „din umbră”: participă, deja de un an, la toate ședințele Consiliului Local și monitorizează atât pe SEAP, cât și în teren, toate cheltuielile instituției. „Am descoperit că primarul în funcție a dat 638.000 lei pentru refacerea rigolelor pe strada principală din Giriș, abia modernizată acum vreo 6-7 ani, că am plătit cu 16.000 de euro o firmă de contabilitate înființată în primăvară de fosta contabilă imediat după ce s-a pensionat și mai mult de 100.000 de lei pentru umplerea unei gropi cu pământ rezultat din exploatarea balastierei pe care firma respectivă de fapt nu avea unde să-l arunce”, acuză viitorul primar.

Acum, spune el, „sunt în negocieri și pentru o majoritate în Consiliul Local”, în care vor fi 4 reprezentanți PPR, 4 PNL, 2 PSD, 2 UDMR și 1 AUR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Sando ... iar bați câmpii.
O spun până și guvernanții tăi cum stă treaba când investești doar pentru a atrage bani ... deficit major, obligații pe termen lung la care dobânzile cresc până la concurența inițială a împrumutului, amortismente imposibil de acoperit, mentenanță ocazională și rezultate fără performanțe. "Întinde-te cât îți e plapuma" se spune în limba română, ca să lași moștenire "praful de oe tobă". Cine confundă obiectivul de creștere a calității vieții cetățenilor unei localități, cu simpla măsură a utilizării unor fonduri și cu rezultatul obținerii unei mai mari cantități de materiale de construcții, este ori foarte prost, ori rău intenționat. Birtinezii au multe momente fând sunt și una și alta. Marghitenii din consiliul lor local au evitat falimentul orașului lor ... cinste lor.
Postat 07 August 2024, 07:39 de KP
Se vede cel mai bine asta la MARGHITA
ConsilieriiPSD si UDMR acționează împotriva cetățenilor.
Postat 06 August 2024, 19:57 de Sandu2100
KP
Spre fericirea noastră doar gașca lui Bolojan lucrează pt cetățeni, rezultatele se văd.
Postat 06 August 2024, 16:33 de Sandu2100
Gașca lui Bolojan abia așteaptă să pună mâna pe banii noștri.
Iar după modelul Bolojan, o să se apuce de câte 365 de proiecte anual, din care niciunul nu va fi gata așa cum trebuie și cum așteaptă plătitorii contribuabili.
Postat 06 August 2024, 16:30 de KP
Da,
s-au pus pe treabă!Pe treaba mare.
Postat 06 August 2024, 13:51 de nealiniat
Adevarata competitie...
...cacare grebleaza mai mult pentru burdihanul propriu. Noah, doar n-ati crezut ca s-au inghesuit sa rezolve problemele cetatenilor captivi in statul lui palma-barba-cot...
Postat 06 August 2024, 09:10 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON