URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2020, 20:50

PSD, román RMDSZ! La Marghita, deşi au avut propriul candidat de viceprimar, pesediștii l-au votat pe cel al... UDMR

PSD, román RMDSZ! La Marghita, deşi au avut propriul candidat de viceprimar, pesediștii l-au votat pe cel al... UDMR sursa foto: www.bihon.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţie unicat la Marghita, ilustrativă pentru obedienţa PSD faţă de UDMR în judeţul Bihor. La alegerea viceprimarului municipiului, consilierii PSD l-au votat pe candidatul grupului UDMR, chiar dacă unul dintre propriii lor colegi de partid, Cristian Pop, fusese propus pentru această funcţie de către primarul independent Marcel Sas Adăscăliţii.

Şedinţa de constituire a Consiliului Local Marghita în cadrul căreia a fost ales şi viceprimarul municipiului, Demián Zsolt, până în prezent consilier al fostului edil şef UDMR-ist Pocsaly Zoltán, a avut loc vineri, la ea participând 13 din cei 16 membri ai deliberativului local aleşi la scrutinul din 27 septembrie.

PSD, pro-UDMR

Primarul independent Marcel Sas Adăscăliţii l-a propus pentru funcţia de viceprimar pe consilierul local Cristian Pop, ales pe lista PSD, însă acesta nu a întrunit decât 5 sufragii, pe al său şi pe cele 4 ale consilierilor PNL, iar asta fiindcă ceilalţi 3 consilieri PSD l-au preferat pe candidatul propus de UDMR, Demián Zsolt, care a strâns deci 9 voturi, cu tot cu cele 6 din partea colegilor udemerişti.

Consiliul Local Marghita este format din 16 membri, număr par, întrucât actualul primar independent candidase şi pentru un loc în deliberativul local, iar după validarea sa ca edil şef acest loc nu a fost redistribuit niciunui alt partid.

Din acest total, 6 sunt din partea UDMR, 6 din partea PNL (numai 4 fiind însă validaţi până la şedinţa de constituire a Consiliului Local), iar 4 din partea PSD.

Prin alegerea viceprimarului UDMR cu voturile PSD a fost consfinţită, practic, viitoarea alianţă majoritară care va conduce municipiul în următorii patru ani.

"Ne vindem!"

Faptul că reprezentanţii PSD din Consiliul Local au preferat să voteze un viceprimar UDMR cu toate că îl puteau impune pe propriul lor coleg de partid, folosind şi voturile consilierilor PNL, a stârnit nemulţumirea unor membri PSD Bihor, revoltaţi că şeful organizaţiei judeţene, Ioan Mang, este interesat să menţină şi în următorii patru ani alianţa pe care au avut-o şi în conducerea judeţului în cei patru ani precedenţi.

Unul dintre membri PSD Bihor, Ionuţ Petrică, a şi făcut, de altfel, un comentariu dur pe Facebook, nemulţumit de linia impusă de Mang organizaţiei judeţene, pornind de la ruşinosul episod al alegerii viceprimarului din Marghita.

"Poate mă ajută cineva cu acel răspuns...nu ştiu...oricine...sau poate domnul Ioan Mang! Cum se poate face ca la municipiul Marghita, azi, când s-au făcut alegeri pentru funcţia de viceprimar al municipiului, prin hotărârea şi decizia DUMNEAVOASTRĂ, 3 consilieri locali PSD Marghita să nu PROPUNĂ, SUSŢINĂ sau să VOTEZE în funcţia de viceprimar, pe domnul Cristi Pop, consilier local PSD Marghita pe poziţia nr. 3 şi aflat la al doilea mandat? Cum, domnule Ioan Mang?", a scris pesedistul.

Acesta consideră, în aceeaşi postare, că şeful organizaţiei judeţene a greşit şi în ce priveşte acceptarea pe lista PSD Bihor pentru Camera Deputaţilor, pe poziţia a doua, candidatura clujencei Steluţa Cătăniciu, o traseistă din punct de vedere politic, abia înscrisă în această vară în PPUSL, partidul lui Dan Voiculescu, patronal Antenei 3: "Cum se poate face să avem pe un loc eligibil pe lista de parlamentare un "stranier"? Noi nu avem oameni competenţi în Bihor? Ni se impun de la centru, dar cedăm aşa uşor? Ne vindem aşa uşor? Răspund eu: DA! Ne vindem!".

I se cuvenea... etnic

Pe de altă parte, noul viceprimar UDMR-ist al Marghitei, oraş în care circa 60% din populaţie este formată din etnici români, iar 40% din etnici maghiari, consideră că funcţia i s-ar fi cuvenit în mod logic unui reprezentant al partidului său, "deoarece considerăm că ambele etnii trebuie reprezentate în conducerea oraşului".

Într-o postare pe Facebook, Demián Zsolt a arătat că PNL şi PSD nu au avut propuneri pentru postul de viceprimar, pesedistul Cristian Pop fiind propus de primarul independent Marcel Sas Adăscăliţii, însă "rezultatul votului secret a fost de 9 la 4 voturi în favoarea mea".

"Multumitā celor 6 voturi din partea UDMR respectiv 3 din partea PSD, Marghita are viceprimar maghiar, în persoana mea. Sunt însā viceprimarul tuturor, fiecare cetātean putând conta pe mine! Multumesc pentru încredere!", a transmis noul viceprimar, dezvăluind şi el, practic, alianţa "din umbră".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De unde rezultă că ...
... Erica Mang, soția șefului PSD Bihor, conduce pe mai departe casa, firma și partidul !?! Eu zic că d-na Mang e "forța" de care până și lui Ciolacu i se face frică, mai tare ca de Covid !?!
Postat 25 Octombrie 2020, 22:27 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON