URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2022, 18:16

PSD Bihor cere Consiliului Local Oradea să preia un teren din strada Nojoridului cu destinaţie de drum public. Vezi de ce refuză Primăria! (FOTO)

PSD Bihor cere Consiliului Local Oradea să preia 3.197 metri pătraţi de teren din strada Nojoridului, situată în cartierul Grigorescu, cu destinaţia de drum public.

Un nou proiect al PSD Bihor

Vicepreşedintele PSD Bihor, Florian Sîrca, a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că formaţiunea a depus "un nou proiect de Hotărâre a Consiliului Local Oradea".

Potrivit acestuia, proiectul vizează "preluarea în domeniul public a unei suprafeţe de 3.197 metri pătraţi din strada Nojoridului, reprezentând drum public, care a fost omisă cu ocazia adoptării în şedinţa din 24 noiembrie a unei HCL vizând aceeaşi problemă, adică preluarea în domeniul public a unei alte suprafeţe, de pe aceeaşi stradă şi reprezentând tot drum public".

Conform comunicatului, HCL-ul răspunde unei cereri făcute de 15 familii din zonă, care deţin terenul, iar "în cursul lunii noiembrie l-au contactat pe vicepreşedintele PSD Bihor, Florian Sîrca, solicitând sprijin".

Potrivit pesedistului, locuitorii "au renunţat la dreptul lor de proprietate în favoarea UAT Oradea întrucât suprafaţa reprezintă, în natură, drum public denumit deja de Primărie strada Nojoridului".

La situaţii identice, tratament similar!

Florian Sîrca a susţinut că orădenii au depus cereri de preluare a terenului în anii 2019, 2021 şi 2022, dar fără rezultat, deşi au plătit "din propriul buzunar" cadastrarea şi pietruirea căii de acces.

Social-democratul a mai arătat că drumul, lat de 12 metri, este "în aceeaşi stare şi situaţie juridică" cu parcela de 1.766 metri pătraţi preluată de municipalitate prin HCL 1073 în cadrul şedinţei din 24 noiembrie.

"Ca urmare, se impune şi preluarea acestei porţiuni a străzii Nojoridului pentru tratarea unor situaţii identice în mod similar, fiind imperios necesar ca cetăţenii oraşului să nu fie discriminaţi", a concluzionat Sîrca.

O promisiune nerespectată

Contactaţi de BIHOREANUL pentru a explica această situaţie surprinzătoare în care Primăria Oradea, altfel obișnuită cu preluări și exproprieri de terenuri, refuză să primească un amplasament cu titlu gratuit, reprezentanţii municipalităţii şi-au menţinut punctul de vedere.

"Povestea începe în anul 2008, când Consiliul Local a aprobat un PUZ privind introducerea acelei zone în intravilanul oraşului şi parcelarea terenului pentru locuinţe", a explicat viceprimarul Marcel Dragoş.

Potrivit acestuia, "la acea dată proprietarii s-au obligat să introducă pe proprie cheltuială infrastructura în cartier, lucru care, din câte am înţeles, nu s-a mai întâmplat".

De altfel, HCL 1172 din 2008 la care face referire Dragoș prevede clar că, potrivit angajamentelor autentificate notarial, "beneficiarii se obligă să realizeze extinderea utilităţilor (drumuri balastate, reţea electrică, reţea de apă) pe cheltuială proprie, inclusiv pe străzile nou create".

"O vom anula!"

Viceprimarul a susţinut că amplasamentul poate fi folosit în continuare ca drum privat, fără nicio problemă, dar fără a intra în proprietatea publică.

"Nu o să preluăm acel drum până ce proprietarii nu îşi îndeplinesc obligaţiile, pentru că altfel, a doua zi, tot ei vor suna să le tragem utilităţile în condițiile în care mai avem destule străzi de modernizat în vatra veche a orașului", a spus Dragoş.

În ceea ce priveşte HCL-ul adoptat în noiembrie, pentru preluarea unei suprafeţe de pe aceeaşi stradă şi în aceleaşi condiţii, viceprimarul a declarat că municipalitatea nu va face discriminare între orădeni.

"Deşi aprobată, hotărârea nu a fost încă emisă. Dacă ambele terenuri sunt în aceeaşi situaţie, probabil vom cere Consiliului Local, să voteze anularea ei", a spus Marcel Dragoş. Pe considerentul că așa ar fi și corect...

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Ca masura pute a interes/ipocrizie e evident.
Dar ce legatura are Madar cu ea? E initiativa lui Sirca. Pop, un traseist, farul Sapient, mai are de zis ceva politic? Inteleg ca Madar deranjeaza, ba e chiar inconjurat de fosile politice, dar totusi, cred ca e cel mai onest pe acolo. In rest, poate administratia (oricare ar fi ea) nu trebuia sa dea autorizatie de constructie la dracu-n praznic (la vremea aia), bazandu-se pe onestitatea unor dezvoltatori (nici unu nu a respectat vreodata in totalitate angajmentele luate).
Postat 12 Decembrie 2022, 08:43 de User anonimizat
PSD, din nou de partea gresita a ceea ce e just
In numele socialismului si ajutorarii sarmanilor, pe langa scurtiri de impozite de proprietate la vilele de sute de mii de euro de pe deal, acum vor si subventii ptr samsarii imobiliari. Care prin contract semnat notarial au promis ca fac case in mijlocul campului, dincolo de centrua, extravilan, si primesc autorizatie cu conditia ca trag utilitatile pe banii lor, nu pe banii tuturor. Desi 90% din locatarii din Grigorescu si-au indeplinit promisiunile, apar si cativa mai smecheri, mai mafioti, care au bani de case noi dar prefera sa primeasca ei pe banii mei apa canal pe gratis. Naa, pe astia ii reprezinta socialistii, pe cei mai shmecheri si conectati mafioti. S-ar zice coriptie si trafic de influenta daca le-ar trece propunerea! Si unii lauda ca Madar aduce reforma si argumente. Sa faca loc lui Laza si Pop ca fara ei doi, e pustiu PSDul de neuroni.
Postat 12 Decembrie 2022, 00:21 de unu
Hai sa ne dam cu drona
De la Dedeman Logistic pina in Felix. "Mircea însuşi mână-n luptă vijelia-ngrozitoare, care vine, vine, vine, calcă totul în picioare" [ https://www.youtube.com/watch?v=EatJeJcRyQY ]
Postat 11 Decembrie 2022, 18:11 de excalibur
"Nu o să preluăm acel drum până ce proprietarii nu îşi îndeplinesc obligaţiile, pentru că altfel, a doua zi, tot ei vor suna să le tragem utilităţile în condițiile în care mai avem destule străzi de modernizat în vatra veche a orașului", a spus Dragoş.
Ati citit cu atentie? Bun, acuma mai faceti un mic efort sa vedeti ce profituri nisteaux are aceasta perla a coroanei PMO, numita CAO: [ https://www.listafirme.ro/compania-de-apa-oradea-sa-54760/ ]. Compania nu trage un metru de teava si nu pune un robinet decit daca sunt din fonduri europene,poim,pnnnr si alte combinatii. Sunteti pe miini bune...
Postat 11 Decembrie 2022, 15:18 de excalibur
Appetite for destruction
Haideti in 1 mai la calea ferata sa vedeti cum pentru 10m de pavaj de kakat facut din fonduri europene, ERBASU TRANSILVANIA si subcontractorii au facut transee pe un drum pietruit de 4m, ca sa-si bage buldozerele, senilatele, frezele si camioanele de 20 tone, de dimineata pina seara. Pe drumul respectiv niste amariti au avut proasta inspiratie sa fuga din calea DEZVOLTARII, sa se retraga in rural, in noroaie,in natura, in cea mai bogata si digitalizata comuna din tara ca sa-si faca case. Calca sub roti proprietati, liniste si insasi viata umana, ca sa poata aduce ofrande ZEULUI DEZVOLTARII, Faraonul Ramses I. La intrebarea : "aveti un proiect care prevede sa distrugeti un cartier, nici un raspuns, la intrebarea cine e seful de santier, raspuns- Eu sunt seful meu- , la rugamintea sa aduca niste ciment ca sa stabilizeze piatra si noroaiele, raspuns- cimentul are costuri foarte mari... da, 1leu kilu la sac, la vrac, pe jumatate". Nu putem noi rabda cita bataie de joc poate sa ne livreze aceasta piramida a dezvoltarii, intangibila de nici o autoritate, procuratura, tribunal
Postat 11 Decembrie 2022, 13:51 de excalibur
KP aka mama Omida aka CrisDumi
Te caută Bill GHEIȚ, ocultul prieten cu Soros. Între timp Rusia ta iubita moare de foame.
Postat 11 Decembrie 2022, 13:26 de Sandu2100
Situatii diferite
Sunt locuitor pe una dintre strazi, situatiile nu sunt deloc similare, in sensul ca pe strada deja aprobata ca luare in proprietate publica, noi, cele 10 familii am tras pe banii nostrii si apa si canalizare si curent si gaz... Repet, pe banii nostrii. Iar pe strada care se acuza ca este discriminata, nu este tras nici macar curentul (ce sa mai vorbim de apa, canal, gaz)
Postat 11 Decembrie 2022, 11:02 de AdrianCucerzan
Cum e la nivel național ... așa este și la nivel local.
O șleahtă de nemernici a pus stăpânire pe România, cu un tupeu inimaginabil, apărați de impunitatea ocultei globaliste, nederanjată aproape de nimeni. Este cea mai mizerabilă „clasă politică” din întreaga istorie a acestei țări, nedepășită la trădat, hoție, compromis și slugărnicie nici de către huliții fanarioți. Dacă la nivel național "beneficiem" de ticăloșia, nesimțirea și prăduiala făcută de coaliția PNL, UDMR și PSD ... la nivel local îi avem, fără opoziție de fapt în ultimii aproape 15 ani, pe "neterminații" PNL-ului.
Postat 11 Decembrie 2022, 10:53 de KP
Alo PZD
Degeaba o dai pe atacuri de genul, ați fost la putere fraierilor, nu ați facut nimic, între timp Bolojan face cu 5000% decât ați făcut voi. Asta e gâștelor, ați avut șansa ... Cu bune cu rele Bolojan face.
Postat 11 Decembrie 2022, 00:44 de Sandu2100
Probabil....
Probabil careva psd ist are o casa s au vrea sa construiasca in zona si vrea asfalt pana in fata casei
Postat 10 Decembrie 2022, 21:15 de Otello
Populism
Asa cum ne-a obișnuit deja tovarășul milițian încă o initiativa inutila . De ce sa plătesc eu și ceilalți oradeni introducerea utilitățileor pt cei care si-au făcut case pe câmp. Milițianul se gândește sa ajute 5 -10 orădeni cu banii orașului. Dacă e asa de darnic sa plătească el și PSD-ul, nu orădenii!
Postat 10 Decembrie 2022, 19:02 de andy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON