URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2022, 19:28

Proteste în Rusia și cozi kilometrice la granița cu Finlanda, după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială (VIDEO)

Proteste în Rusia și cozi kilometrice la granița cu Finlanda, după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială (VIDEO) (Sursa foto: Twitter - Sotiri Dimpinoudis)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste o sută de cetățeni au fost reținuți, miercuri, în Rusia, după ce au ieșit să protesteze împotriva mobilizării militare parțiale pentru războiul din Ucraina anunțate de președintele Vladimir Putin. Unii civili au ales să fugă în Finlanda, formând cozi de zeci de kilometri în apropierea frontierei.

"Pentru palatul lui Putin?"

Potrivit site-ului Libertatea.ro, miercuri au fost anunţate proteste în 43 de oraşe din Rusia, primele manifestări fiind organizate în Siberia. Majoritatea dintre ele sunt organizate de mişcarea anti-război "Vesna" ("Primăvara").

"Vladimir Putin tocmai a anunţat o mobilizare parţială în Rusia, care vizează într-o etapă militarii rezervişti şi cei cu pregătire militară. Acest lucru înseamnă că mii de bărbaţi ruşi: taţii, fraţii şi soţii noştri vor fi aruncaţi în maşina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri ei? Pentru ce vor plânge mamele şi copiii? Pentru palatul lui Putin?", au scris activiştii ruşi.

De altfel, Procuratura de la Moscova a transmis miercuri un avertisment pentru cei care vor să iasă la protest. Instituţia a spus că aceia care vor participa la manifestări, pe care le denumește ca fiind ilegale, sau care vor distribui informaţii "false" pe internet despre armata rusă vor fi pedepsiţi conform legislaţiei, amintind că pedepsele pot ajunge până la 15 ani de închisoare.

Pe reţele de socializare au apărut imagini în care se vede cum protestatarii sunt luaţi cu forţele de ordine.

Potrivit Nexta, un canal media de ştiri din Rusia şi Belarus, în Rusia au fost arestate peste 100 de persoane până la ora locală 18.

Alţi cetăţeni au ales să stea la cozi kilometrice pentru a pleca în Finlanda, imagini care au mai putut fi văzute și în primele zile ale începerii războiului în Ucraina.

Site-ul Adevarul.ro scrie că alţi civili s-au grăbit să cumpere bilete de avion spre Turcia sau Armenia, ţări care au conexiune cu Europa.

"Nu cred că va folosi arme nucleare"

În acest context, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus miercuri că mobilizarea lui Putin este o reacţie la înfrângerile suferite de trupele sale pe câmpul de luptă în Ucraina.

"El vede cum unităţile sale pur şi simplu o iau la fugă. Noi vom acţiona conform planurilor noastre, pas cu pas. Sunt sigur că ne vom elibera teritoriul. Nu cred că va folosi arme nucleare", a declarat Zelenski pentru postul german Bild TV.

În aceeaşi zi a transmis un mesaj şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, care s-a aflat la Adunarea Generală a ONU de la New York. Preşedintele american a spus că Vladimir Putin este cel care a făcut ameninţări nucleare împotriva Europei, adăugând că Rusia cheamă mai mulţi soldaţi la luptă, iar Kremlinul încearcă să anexeze părţi din Ucraina.

"Lumea ar trebui să vadă actele scandaloase aşa cum sunt. Un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată. Nu putem lăsa lumea să se întoarcă în timp. Nu putem să închidem ochii atunci când vedem că drepturile nu sunt respectate. Suntem aproape de Ucraina, susţinem Ucraina. Nu poţi să iei cu forţa teritoriul unei ţări. Singura ţară care se opune încetării conflictului este Rusia. Ucraina are aceleaşi drepturi de a fi o naţiune independentă. SUA sunt hotărâte să apere democraţia peste tot în lume", a mai declarat Joe Biden.

Discursul întreg al lui Joe Biden: 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
la noi va fi mai rau
Daca se gandeste Mutul sa ne bage in razboi. Sa-si apere averile cu tovarasii lui de furat.
Postat 22 Septembrie 2022, 12:10 de testtest
FaKP
În realitate protesteaza împotriva lui Bolo...
Postat 22 Septembrie 2022, 08:44 de FVG
Putin s-a facut de ras, si Victoras Orban la pachet cu el
Chinezii ii bat obrazul, Indienii fac declaratii publice la conferinte cu el fata in fata in care zic ca se opun razboiului, iar putin-putin cere ajutor militar de la coreea de nord. Astia care vorbeau de lumea multi-polara cu Rusia mare lider mondial ajung mai izolati, marginalizati. Si pe termen lung Rusia pierde cel mai valoros inventar: oameni tineri, activi, muncitori, cu studii, intelectuali, dar si antreprenori de succes, milionari care evadeaza din tara. Ca si in perioada interbelica, Hitler era un mic copil, dar era prieten cu Musolini (care era liderul fascismului mondial in anii 30) dar ii dispretuia abilitatile, economia, organizarea, eficienta, armata si tehnica. Pentru ca in WW2 sa il puna pe loc secund, sa il tina aliat, dar fara sa aibe incredere in el. La fel se pare ca il vede si Xi Jiping pe Putin, un incapabil, slab, aproape de expirare, cu o armata ruginita.
Postat 21 Septembrie 2022, 20:46 de unu
KP aka mama Omida
Da ce faci mă îți schimbi discursul ??? Ai ales calea sa fi traseista și acum vezi cât de prosti sunt Rușii. Trădător de neam care ești.
Postat 21 Septembrie 2022, 20:37 de Sandu2100
Decretul semnat de Putin vizează strict cei 300.000 de rezerviști cu pregătire militară specială.
Dar, cum propaganda canalelor de mass media rusească "beneficiază" de cenzură totală în țările NATO și/sau UE, ajungem să ne informăm "satelitar" ... ba de la chinezi, ba de la turci, ba de la unguri sau chiar de la mexicani. Surprinzător e însă că, discursul lui Biden de la ONU a fost tradus în parte la televiziunile noastre, așa cum a și spus ... că Ucraina este creată de Rusia și că nu poate fi contestată preocuparea de la Kremlin privind etnia rusă de acolo, dar că este dreptul poporului ucrainean de a-și alege direcția de orientare, către democrație sau autocrație după cum se manifestă majoritatea acestei țări. Concluzia e clară ... nerecunoașterea din partea Occidentului a referendumurilor din Donbas și Lugansk, dar faptic doar situația reală și pe termen lung va decide cine sunt colonizatorii de o parte și alta a Niprului.
Postat 21 Septembrie 2022, 20:09 de KP
Fake news
Nu e nici o coada. Stirea e de pe tiktok.. vai si amar...
Postat 21 Septembrie 2022, 19:38 de oradeanbihor
::::))))))
Degeaba fug Rușii, dacă nu se luptă cu ei, exemplu Ucraina.
Postat 21 Septembrie 2022, 19:36 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON