URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2021, 21:05

Protest restrâns în Oradea, în prima seară când a apărut şi deputatul Mihai Lasca (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În seara în care fusese anunţată prezenţa deputatului orădean exclus din AUR Mihai Lasca la protestul anti-mască şi anti-restricţii din Oradea, în Piaţa Unirii s-au dus mai puţini orădeni decât o făcuseră în serile de luni şi marţi. În jurul orei 20.40, în piaţa centrală se aflau doar 300 de orădeni, cei mai mulţi adolescenţi şi tineri.

Mai puţini, fără marş

Luând cuvântul, Mihai Lasca le-a spus celor prezenţi că speră să se mai adune lumea, pentru ca apoi protestatarii să pornească în marş spre zona Ioşia. Ulterior, însă, protestatarii s-au răzgândit şi au decis să rămână în Piaţa Unirii.

"Porniţi-vă telefoanele! Faceţi live-uri, să ajungă în toată ţara!", i-a îndemnat Lasca, spunând că măsurile anti-Covid sunt "ipocrite" şi "idioate", ale "trădătorilor de ţară". El i-a criticat pe politicieni, până când i s-a amintit din public că el însuși este politician, moment în care a precizat că se referă doar la cei de la putere. "O să ne adunăm tot mai mulţi şi o să începem marşul", a spus deputatul.

"Am venit pentru a ne continua protestele, pentru a ne expune poziţia de a nu fi de acord cu aceste restricţii idioate care se aplică de 12 luni, iar rezultatul nu este îmbucurător. Românii nu mai vor mască, vor să aibă dreptul să respire liber", a mai spus Lasca. 

Lasca: "Eu sunt aclamat aici"

Despre numărul mic de protestatari adunaţi în Piaţa Unirii (spre deosebire de luni şi marţi când la marşurile prin oraş au fost câte 2.000 de persoane), Mihai Lasca a spus că "speră să se mai adune" şi că "important este să nu renunţăm". 

Întrebat dacă nu consideră că numărul mic de participanţi are legătură cu prezenţa sa în piaţă - dat fiind că este totuşi un lider politic, care a sprijinit AUR, iar până acum manifestanţii s-au prezentat drept "oameni liberi", neafiliaţi politic - Mihai Lasca nu a răspuns. 

Ulterior, la aceeaşi întrebare, Lasca a răspuns BIHOREANULUI că numărul mic de participanţi n-ar avea legătură cu prezenţa lui la eveniment. "Eu sunt aclamat aici, oamenii sunt bucuroşi că eu am venit pentru că eu sunt de partea poporului. Eu am plecat din stradă, poporul m-a votat, sunt reprezentant al poporului”, a spus Lasca. 

El a spus că "nu-şi dă seama" de ce sunt mai puţini oameni la manifestaţie. „Nu trebuie să fim pesimişti, oamenii se vor aduna în fiecare seară. Este miercuri, în weekend sunt convins că vor fi câteva mii. (...) Sau ieşim acum şi ne păstrăm poziţia sau ne lăsăm închişi în casă şi ne lăsăm închişi în casă şi o să ajungem sclavi”, a spus Lasca, adăugând că "oamenii nu mai suportă dictatura medicală”. 
 

Încă o dată... "libertate!"

Miercuri seara, în Piaţa Unirii s-a scandat din nou "Jos Masca!" şi "Libertate!", iar, din nou, cei mai mulţi dintre manifestanţi - aproape în exclusivitate - sunt puştani. Nu au lipsit însă nici personajele şi dialogurile... aparte. 

„Vreau să mă faceţi fericit şi să veniţi alături de noi”, a spus la portavoce un tânăr de 20-25 de ani cu alură sportivă, care s-a recomandat a fi taximetrist şi "Moşu’ din Bihor".  Acesta i-a îndemnat pe cei prezenţi în Piaţă să renunţe la măşti: "Daţi-vă jos măştile dacă aţi venit la protest. Dacă primiţi amendă, o plătesc eu. Oricum am foarte multe neplătite", a zis el în râsetele celor din apropiere. 

Exoticul personaj Lupu s-a simţit dator să rezoneze declarând că "îmi bag limba în ea de mască şi în măştile lor!", însă a fost apostrofat de "Moşu’ din Bihor, care l-a poftit să se depărteze puţin: "Lupu, te rog să faci un pas mai încolo! Nu am venit aici să facem caterincă, am venit pentru viitorul nostru". 

UPDATE, ora 21. Sandu Lungu s-a întors la protest

În Piaţa Unirii, protestatarii au ars din nou măşti, în semn de protest faţă de obligativitatea purtării lor. Unul dintre jandarmii prezenţi în apropiere a intrat între oameni şi le-a cerut să nu mai ardă măşti, fiindcă vandalizează astfel şi plăcile cu care este pavată piaţa centrală a Oradiei. Orădenii l-au ascultat şi, chiar dacă nu le-au stins pe cele care ardeau deja, măcar nu au aprins altele.

La protest a apărut din nou miercuri seara luptătorul orădean Alexandru Lungu, cel care, marţi seara, a părăsit locul protestului anunţând că nu vrea să fie afiliat politic. 

"Muntele Bihorului" a discutat cu Mihai Lasca şi cu câţiva alţi protestatari despre restricţii, concluzionând că „nu se mai poate”. Apoi, întrebat de tânărul taximetrist care s-a erijat în liderul protestului de miercuri dacă va merge cu protestatarii în Ioşia, Lungu a spus mai discret că este accidentat şi nu ar vrea să facă deplasarea, lucru pe care bărbatul l-a anunţat, însă, apoi la portavoce. „Mergeţi liniştiţi, eu vă aştept aici şi vă susţin!”, a transmis Lungu. 

Taximetristul care s-a prezentat "Moşu' din Bihor" i-a spus apoi că l-a "durut" faptul că Lungu a părăsit ieri Piaţa Unirii, subliniind că "noi (n.r. protestatarii) nu suntem din niciun partid". "Nu plec, aici sunt! Atât vreau să înţelegeți, că eu nu fac politică. Eu lupt pentru drepturile omului”, i-a răspuns Sandu, moment în care mulţimea a început să scandeze "Lungu e cu noi!". 

Cu acest prilej, luptătorul orădean a anunţat că joi seara, de la ora 19, îşi propune să organizeze un soi de flash mob cu exerciţii în aer liber în Piaţa Unirii, în semn de protest faţă de închiderea sălilor.

UPDATE, ora 21.15: Până la urmă au pornit în marș!

Până la urmă, deşi iniţial deciseseră să nu mai iasă în marş prin oraş, protestatarii s-au ambiţionat şi au pornit din centru spre zona Ioşia, făcând gălăgie cu scandări şi vuvuzele.

Aceştia au coborât pe strada Primăriei, unde, din cauza coloanei, circulaţia tramvaielor a fost îngreunată pe ambele sensuri.

UPDATE, ora 21.35

Tinerii protestatari au ajuns în zona Calea Aradului şi îşi continuă marşul. Spre deosebire de celelalte seri, de data aceasta nu s-au alăturat "din mers" alţi orădeni protestului, aşadar numărul participanţilor a rămas tot de circa 300. 

Printre ei, un adolescent care s-a costumat cu luminiţe, pentru a fi cât mai vizibil. 

Ei sunt însoțiţi de mașini cu tineri gălăgioși, care claxonează și încearcă să-i determine și pe alți orădeni să se alăture protestului. Fără succes, însă...

UPDATE, ora 22.30

După ce au parcurs un traseu mai scurt ca-n serile precedente, protestatarii se întorc spre zona centrală, străbătând strada Tudor Vladimirescu. Ei continuă să scandeze, să sufle în vuvuzele şi să ceară "libertate".

UPDATE, ora 22.50

În Piaţa Unirii au ajuns mai puţini decât fuseseră iniţial, deci circa 150 de persoane. Mihai Lasca a luat cuvântul, spunând "vă mulțumesc că aţi avut curaj să ieșiți în stradă și vă indemn să ieșiți până ce aceste restricții vor fi ridicate. Oradea nu cedează și nici nu va ceda. Să cedeze trădătorii care ne vând drepturile și libertățile".

Totodată, el le-a mulţumit poliţiştilor şi jandarmilor care i-au însoţit pe traseu miercuri seara, moment în care oamenii au început să scandeze "Poliția e cu noi! Jandarmii sunt cu noi!". 

Cu câteva minute înainte de ora 23, de la o boxă portabilă a răsunat Imnul României, iar apoi protestatarii s-au dispersat şi au plecat spre case.

La plecare, câţiva tineri, probabil singurii care au purtat mască la protest, i-au spus reporterului BIHOREANULUI că ei cred în virus şi se protejează, dar că unele restricţii impuse în România sunt exagerate şi de aceea au ales să iasă în stradă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
spaima_trepadusilor IVANOV by ORADEA
Sa nu uiti de pastile
Postat 01 Aprilie 2021, 23:50 de Sandu2100
Restrâns pt ca a fost meci cu Armenia, joi la datorie.
Acum ca șanse de calificare nu avem cred ca ar trebui sa lăsăm fotbalul și sa încercăm sa ne recâștigam drepturile și LIBERTATEA.
Postat 01 Aprilie 2021, 10:29 de spaima_trepadusilor
Falsa pandemie
.Problema Pandemiei porneste de la modificarea DEFINITIEI pandemiei in 2008. https://www.bmj.com/rapid-response/2011/11/02/who-changed-definition-influenza-pandemic , by excluding reference to the words "with enormous numbers of deaths and illness."Asa se poate declara pandemie fara sa avem un numnar mare de morti,ci doar infectati,care se depisteaza cu PCR. Kerry Mullis a spus despre PCR ca nu trebuie folosit pentru a pune un diagnostic .Aceste teste PCR nu sunt standartizate.Aceste cicluri de multiplicare a "mucilor" dau multe rezultate FALS pozitive ,tot ce este peste 20 de cicluri .Cunoscand aceste 2 lucruri ,DEFINITIA pandemiei schimbata si teste PCR FALS pozitive avem deja o imagine de ansamblu a cestei FALSE pandemii.Daca ne uitam la Mortalitatea TOTALA (care nu poate fi masluita)in primele 8 luni in 2020 au murit 176362 fata de 176745 in 8 luni 2021 ,Deci nu avem un SURPLUS de morti cauzate de aceasta molma Cov ID.In vechea terminologie nu avem pandemie.Daca ramanea DEFINITIA veche in vigoare nu aveam PANDEMIE .Autopsii le nu s-au făcut în pandemie iar cauza decesului a fost stabilit de PCR. Medicii legiști de la Mina Minovici au făcut autopsii și din 150 decazuri foarte putine puteau fi încadrate la Cov ID. Asa se fabrica o pandemie restul e gargara cu masca fara masca .infectati,dezinfectati ...
Postat 01 Aprilie 2021, 10:24 de spaima_trepadusilor
dictatura medicala?
atunci sa spuneti nu la orice tip de interventie medicala... cel putin pe banii statului :) Nu vreti medici? Descurcati-va cu rugaciuni, frunze si tincturi ;)
Postat 01 Aprilie 2021, 08:07 de sasi
pe lasca
Nu l-a votat nici un popor. Poporul nu voteaza interlopi pe nume. S-a bagat pe listele aur nu l-a votat nimeni personal. Nu e alesul niciunui popor. Cei care stau langa el fara frica nu au instinct de conservare. Sau interlopi in devenire.
Postat 01 Aprilie 2021, 04:01 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON