URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2021, 19:55

Protest cu... genuflexiuni, în Oradea. Sportivi şi pasionaţi de fitness au ieşit la antrenament în Piaţa Unirii (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva zeci de sportivi şi pasionaţi de fitness au ieşit, joi seara, în Piaţa Unirii din Oradea şi fac, pe muzică, diverse exerciţii şi antrenamente în semn de protest faţă de închiderea sălilor de sport din oraş. Flash mob-ul a fost iniţiat de luptătorul orădean Alexandru Lungu, militant anti-mască şi anti-restricţii, care a subliniat că închiderea sălilor dăunează sănătăţii.

La antrenament!

Cei care au răspuns apelului lui Sandu Lungu au fost mai ales adolescenţi şi tineri. Unii – probabil elevi de-ai "Muntelui Bihorului" – şi-au adus cu ei echipamente specifice pentru sporturi de contact, cum ar fi Mixed Martial Arts, în timp ce alţii au făcut exerciţii ceva mai accesibile, cum ar fi genuflexiunile.

"Am venit să facem sport în aer liber pentru că nu mai avem unde să-l facem. Trebuie să tragem un semnal de alarmă: nu e bine să oprim sportul, pentru că vor fi mai mulţi bolnavi. Sportul creşte oameni sănătoşi, educă tineretul, îl face mai viguros. Mi se pare o greşeală să opreşti sportul...", a explicat BIHOREANULUI Alexandru Lungu.

"Ne e dor să ne antrenăm, avem nevoie de sport, pentru că asta ne face fericiţi", l-a completat o elevă.

Circuitul

În Piaţă s-au dus şi alţi sportivi, unii dintre ei de performanţă, antrenori de fitness, dar şi pasionaţi de mişcare, care au atras privirile trecătorilor. Aceştia au aşezat în piaţa centrală a Oradiei mai multe echipamente folosite de obicei în sălile de fitness precum haltere, saltele sau corzi.

Majoritatea au fost aduse de Bogdan Mateşan, culturist de performanţă, instructor la Heredeu Gold Gym, care predă şi cursuri pentru cei care vor să devină antrenori personali. "Am venit cu prietenii, ne-am întâlnit şi vrem să atragem atenţia că avem nevoie de sport pentru a ne menţine sănătoşi”, a spus el. 

Alături de sportiv au mai venit prieteni de-ai săi care merg la săli de fitness precum Oxygen Gym, Heredeu sau NRGym.

Mateşan a fost şi cel care i-a organizat pe sportivi, care le-a spus să se aşeze la diferite echipamente şi să facă timp de câteva minute un set de antrenament, după care să treacă la un alt aparat.

Unii dintre sportivi au venit însoţiţi şi de copii, care fie se jucau între ei, fie încercau să facă exerciţii alături de părinţii lor.

În centrul Oradiei se aflau joi seara şi alţi tineri, care au stat pe margine şi au privit desfăşurarea de forţe. Unii dintre ei au participat la protestele anti-restricţii de zilele trecute din Oradea și așteptau ca lumea să se strângă pentru o nouă manifestație.

Karate kid

Lângă pasionaţii de fitness s-au instalat şi câţiva copii cu vârste între 5 și 14 ani, care au făcut, alături de antrenorul lor, timp de o oră, un antrenament de kata, adică o luptă cu un adversar imaginar la karate tradiţional.

"Am venit să susţinem mişcarea, să vedem dacă putem găsi nişte soluţii, dacă putem să oprim restricţiile cel puţin la sport şi la educaţie, că asta ne omoară. Copiii sunt închişi în ei de când am intrat în pandemie, psihic i-a afectat foarte mult. Copiii aceştia (n.r. prezenți la antrenament) au nivel de inteligenţă ridicat, toţi au note peste 9.50 la şcoală. Dacă la ei sunt probleme, mă gândesc ce se întâmplă cu ceilalţi. Sunt neîncrezători în ei, sunt lenţi, viteza de reacţie este întârziată cel puţin 50%, sunt distraşi, nu se mai pot concentra pe ceva. Nu ştiu dacă aţi văzut, la antrenament am făcut acelaşi lucru de 100 de ori. E foarte greu să-i aduc pe linia de plutire. Ne lipseşte sala", a spus Mircea Tudorică, preşedintele clubului sportiv SKT UAMT Agora din Oradea.

În jurul orei 20, toţi sportivii s-au strâns pentru o poză de grup, după care au mai făcut antrenamente circa 10 minute. Apoi, şi-au strâns echipamentele şi au plecat spre case, fără a rămâne la protestul anti-restricţii ţinut în ultimele seri în Oradea începând cu ora 20, tot în Piaţa Unirii.

Cu câteva minute după ora 20, de altfel, în piaţa centrală se adunaseră mai puţini oameni decât în serile precedente.

VEZI VIDEO AICI!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
DIAVOLESCU IVANOV
Tu ești o grămadă de slănină pe care eu o plătesc, și medicamentele eu le plătesc
Postat 02 Aprilie 2021, 22:36 de Sandu2100
Chiar frumos, respect Alexandru Lungu
Sincer nu ma asteptam, dar mi-am schimbat parerea despre Lungu, credeam ca e doar o gramada de muschi, dar a demonstrat ca are creier si poate sa faca un protest fara sa se asocieze cu analfabetii care nu cred ca exista covid si care cred ca nu trebuie sa poarte masca sau ca masca e infectata cu naiba stie ce, omul sustine sportul si are respectul meu, chiar daca nu sunt sportiv.
Postat 02 Aprilie 2021, 22:13 de Profesorul1
Mittal la Nastase 4 case..
chiar ca-i nume predestinat: Mittal...
Postat 02 Aprilie 2021, 12:43 de cristi_h
FaBula
Daca tot ai adus vorba de Adrian Nastase, stiai ca Santierul Naval Galati, declarat nerentabil in urma cu 30 de ani (asta a fost schema clasica de instrainare a obiectivelor economice importante), functioneaza si azi dar in proprietatea unui indian cu cetatenie engleza Lakshmit Mittal ? Ei bine, acest santier a fost pur si simplu facut cadou ca urmare a unui simplu telefon dat de catre premierul britanic de atunci Tony Blair, lui Adrian Nastase, la vremea respectiva premierul Romaniei. Asta inseamna tradare si subminarea economiei nationale. E un exemplu. Ca el sunt multe. De unele am scri mai jos. Adrian Nastase, a facut ceva puscarie, dar pt mizilicuri. Pt tradare si subminarea economiei nationale ar trebui sa faca puscarie pe viata si sa-i fie confiscata averea. Ca el mai sunt si altii politicieni, foarte darnici cu avutia nationala ajunsa in mainile unor straini, in detrimentul, in paguba cetatenilor romani.
Postat 02 Aprilie 2021, 10:45 de B90
Sport in aer liber, in parcuri, pe malul Crisului
Vine (prima)vara. Intr-adevar, aceasta poate fi solutia: sportivii pasionati se pot antrena in aer liber, exista spatiu suficient.
Postat 02 Aprilie 2021, 10:23 de cristi_h
FaBULA
Nu e asa. Resursele naturale ale tarii nu au fost proprietatea celor cre le-au instrainat. Resursele naturale sunt proprietatea tuturor cetaenilor romani, si nicidecum a unui grup de "jmecheri" care s-au facut, cu de la sine putere, stapani pe ele vanzandu-le altora. Daca ar fi fost corecti, ar fi trebuit cel mult sa supuna aceasta problema - instrainarea resurselor naturale si a altor obiective si active strategice - discutie publice. O dezbatere publica serioasa si referendum. Repet, vorbim de prorietatea tuturor cetatenilor romni, nu de "proprietatea" "jemecherilor" respectivi. Aceste intrebari trebuie puse parlamentarilor locali, la birourile lor parlamentare din localitatile de care apartin (circumscriptiile electorale), si vinovatii sa plateasca! La fel si cu stoparea defrisarilor si a exportului de masa lemnoasa. Clarificarea impozitarii progresive a pensiilor si salariilor mari (asa cum au promis, si nu au facut-o), stoparea instrainarii altor obiective economice imortante ale romanilor: CEC, Portul Constanta, gazele naturale, inclusiv cele din Marea Neagra, etc. Sa fie clar, aceste obiective economice si resursele naturale nu sunt prorietatea jmecherilor care vor sa vanda si ce a mai ramas. Jos coruptii! Jos coruptia!
Postat 02 Aprilie 2021, 10:13 de B90
@B90: Morții se acoperă cu pământ, vii cu hârtii
La întrebarea ta pot să răspundă Tăriceanu și Năstase, și partidele care i-au susținut. Dar dumnealor vor spune că au respectat legile. Iar cei care au facut legile proaste își rumegă pensiile speciale, dimpreună cu cei care aveau puterea să-i oprească. Așadar, popor român: genoflexiuni, flotări și joc de gleznă!
Postat 02 Aprilie 2021, 09:36 de User anonimizat
Iata niste intrebari care trebuie puse, nu circul asta pe care il faceti
O gramada de parelnici, unii mai habarnisti ca altii (la articole si la comentarii), nu va puneti si nu puneti nici o intrebare cu privire la miliardele de euro care pleaca anual din buzunarele romanilor, bani achitati la pompa de benzina, in fiecare zi, celor carora le-a fost instrainat Rompetrol ? Cate lucruri utile s-ar putea face cu acesti bani ? Marirea alocatiilor pt copii, modernizarea si construirea de crese, scoli, spitale, subventionarea transportului pt persoanele cu venituri mai mici, elevi, studenti, pensionari. Inainte sa sara sa ma combata, le recomand idiotilor habarnisti sau rau intentionati (exista si din astia), sa studieze modelul economic si social norvegian, cel mai performant din lume (aici intra si pensiile). De unde au norvegienii ca sa sustina un nivel de trai la cel mai inalt standard din lume ? Din sursele lor de gaze naturale si de petrol, surse pe care statul norvegian nu le-a instrainat. Statul norvegian are in proprietate resursele naturale ale tarii. Cine sunt cei care le-au vandut pe ale noastre si de ce ? Sunt si comisioane pt instrainarea resurselor naturale ale Romaniei ? Dar depre situatia gazelor naturale, despre oprirea defrisarilor si a exportului de masa lemnoasa, despre clarificarea impozitarii progresive a salariilor si pensiilor mari, asa cum s-a promis in campania electorala ? Astfel de afaceri paguboasa pt toti cetatenii romani, ar trebui sa fie pe prima pagina a ziarelor, nu cearta, scandal (scandalagii), care au menirea de a abate atentia romanilor de la furtul si jaful savarsit.
Postat 02 Aprilie 2021, 08:25 de B90
Complicat cu judo-ul...
Vio_427, Daniel Natea, reprezentantul României la +100, la ultima olimpiadă, are vreo 170kg și e cu vreo 20 ani mai tânăr. O fi având și el probleme de greutate...
Postat 02 Aprilie 2021, 08:03 de User anonimizat
B90 IVANOV
Ai ramas cu tratamentul In anii 90 . Incearca un UPDATE
Postat 01 Aprilie 2021, 22:43 de Sandu2100
sa nu exageram
Hai sa nu fim rai. De miscare este nevoie, iar salile de fitness cu respectarea unor norme minime, ar fi putut functiona. Clientii sunt si inregistrati, usurand o ancheta epidemiologica. Este un protest mult mai civilizat, fara masti arse. Masca este o masura buna pentru a opri transmiterea comunitara. Sa o porti cand esti de unul singur, e aberanta (numai monteaza te rog, cand te intalnesti cu cineva). Sa te amendeze pentru o datare gresita pe o declaratie de f**taie - este tot aberanta. Politistii sar numai la "babe cu patrunjel". Jandarmeria de la Petrosani primeste ordine sa incaseze o cota de amenzi - ne-ar amenda chiar daca am respecta, toti, totul... @@@@@ cat despre sportul in aer liber... hm... in primavara au vrut sa ne amendeze ca am alergat pe camp agricol (eram la cca 6km de blocul unde stam - numai ca dupa unii ar fi trebuit sa alergam in jurul blocului, in mizerie, in scuipat, etc.)... noroc cu burtosii de la politie... nu ne-au ajuns din urma :) @@@@@ Majoritatea restrictiilor aberante nici n-ar fi existat, daca cele importante ca masca si distantarea (macar fata de persoane straine) ar fi fost respectatate 100%. In primul rand este vina autoritatilor ca n-au pus masurile in practica.
Postat 01 Aprilie 2021, 22:36 de sasi
Szandu 2100 - incultul scandalagiu de serviciu cu vreo 10-15 conturi blocate pt scandalurile provocate
Du-te si spune-i in fata, insulta-l in fata pe S. Lungu spunadu-i ca e interlop, asa cum ai scris la unul din articole. Poate scoate si niste bani, totul legal, dupa tine pt chestia asta. Sa te scoata din vagauna in care stai ascuns, si din care te legi de toata lumea.
Postat 01 Aprilie 2021, 22:32 de B90
Ciudat
O persoană cu probleme de greutate recomandă sportul.
Postat 01 Aprilie 2021, 22:09 de Vio_427
B 90=1011010=234=ALCOOR=1234
Inca se mai cauta vinovatii de la CIUMA din 1348
Postat 01 Aprilie 2021, 21:31 de Sandu2100
Vedeti ca se poate ?
Cine vrea sa faca sport, miscare, sa-i imbunatateasca sanatatea si imunitatea poate sa o faca, fara probleme, si in aer liber. Criza pandemica nu e doar in Romania. E o situatie globala. Bine ar fi ca cei vinovati de aceasta pandemie sa fie trasi la raspundere. Pana la urma va trece si asta.
Postat 01 Aprilie 2021, 21:11 de B90
Sandu2100
Nu sustin Aur, Sosoaca , niciun partid, dar dupa ce SOSOACA a declarat ca vrea salile deschise, sa se faca frumoasa, parca si SANY vrea
Postat 01 Aprilie 2021, 20:51 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON