Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declaşat un adevărat scandal internaţional după ce a declarat, marţi seară, la o televiziune, că la baza de la Deveselu ar fi "rachete balistice". Miercuri, PSD-istul a încercat să dreagă neconvingător gafa de exprimare, în timp ce propaganda rusă afirmă că spusele lui Fifor sunt o dovadă că scutul este "o ameninţare directă la adresa securităţii Federaţiei Ruse".
Ministrul Apărării a declarat marţi seară la Antena 3 că la baza de la Deveselu sunt "rachete balistice". "Cum ar putea fi vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice? Cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu, populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permanenţa militarilor americani pe teritorul românesc? Cum ar putea Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?", a declarat Mihai Fifor, la Antena 3.
După cum se ştie, rachetele balistice sunt rachete de atac. Astfel, declaraţia minsitrului Apărării a contrazis la foc automat informaţiile oficiale furnizate de NATO şi de armata americană, care au susţinut că baza de la Deveselu nu are capacitate de atac, ci doar de apărare. Scutul are rolul de a distruge, prin rachete interceptoare, eventuale rachete balistice cu raza lungă şi medie de acţiune, lansate de Iran sau Coreea de Nord, care ar avea ca ţintă teritorii ale statelor membre NATO.
Miercuri dimineaţă, Fifor a revenit cu precizări, dar în loc să-şi asume gafa de exprimare, a dat vina pe felul greşit în care ar fi fost înţeles. Ministrul a subliniat că la Deveselu nu există rachete balistice şi că întreaga situaţie iscată în urma afirmaţiilor de marţi seară reprezintă o "inflamare artificială" şi o eroare de înţelegere.
"E puţin probabil ca eu să nu ştiu ce adăpostim la Deveselu, să nu ştiu că acolo sunt rachetele interceptoare şi în ce mod funcţionează scutul de la Deveselu. A fost doar o greşeală de înţelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aş putea vreodată afirmă că la Deveselu avem rachete balistice", a declarat Fifor.
"Mihai Fifor se înscrie exact în linia de mesaj a Moscovei" a comentat fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. "În mod evident, ar trebui să există o singură consecinţă: demiterea sau demisia ministrului Apărării. Fiind vorba de un ministru al Apărării dintr-un stat membru NATO care găzduieşte scutul antirachetă, ar fi chiar de mirare ca Federaţia Rusă să nu exploateze această declaraţie", anticipa Cristian Diaconescu.
Liderul rus Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că scutul de la Deveselu, devenit operaţional în 2016, camuflează rachete de atac. Nu e de mirare, deci, că propaganda rusă a exploatat imediat gafa lui Fifor. La scurt timp după declaraţia fostului ministru de Externe, publicaţia sputnik.md, portavocea propagandei ruse, a titrat: "Fifor «a scăpat porumbelul», iar acum se contrazice afirmând că spusele sale au fost deturnate". Publicaţia rusească a persiflat şi explicaţia ulterioară furnizată de Fifor, cum că spusele sale au fost o greşeală de comunicare: "nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase".
Pavel Alekseenko, secretar al Ambasadei Rusiei în România, a afirmat, miercuri, că declaraţia ministrului român al Apărării e o dovadă că "scutul american din Deveselu e o ameninţare directă şi imediată" la adresa Moscovei şi îi mulţumeşte social-democratului Fifor pentru "adevărul spontan".
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, i-a cerut ministrului Apărării să demisioneze pentru afirmaţiile privind rachetele balistice la Deveselu, apreciind că "prostia guvernului Dăncilă devine deja periculoasă, riscă să ne bage în război". "Mihai Fifor, ministrul Apărării, afirmă că avem rachete <balistice> la Deveselu. Prostia guvernului Dăncilă devine deja periculoasă, riscă să ne bage în război. Demisia!", a scris Dancă.
Fostul preşedinte Traian Băsescu şi fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu sunt de părere că Mihai Fifor nu mai poate rămâne în funcţia de ministru al Apărării după ce a spus că baza militară de la Deveselu găzduieşte rachete de atac, deşi oficialii NATO susţin că scutul din România are un rol strict defensiv.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.