URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2021, 17:35

Proiectul strategiei culturale a județului Bihor până în anul 2027, publicat în transparență decizională pe site-ul Consiliului Județean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a publicat vineri dimineaţă, pe site-ul instituţiei, proiectul strategiei culturale a judeţului până în anul 2027, elaborat de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, care în baza unui parteneriat între cele două instituţii a realizat un studiu de consum cultural la nivelul judeţului Bihor.

"INCFC a analizat documentele strategice existente şi infrastructura culturală, dar şi managementul şi capacităţile instutuţionale ale entităţilor din subordinea CJ Bihor. Au fost analizate, de asemenea, impactul iniţiativelor private, bugetele alocate şi resursa umană specializată. În final, acestea au condus la un raport final de cercetare şi la direcţii strategice de acţiune, cu recomandări pentru autorităţi şi instituţii", se menţionează într-un comunicat al CJ Bihor, dat publicităţii vineri.

Instituţia menţionează, totodată, că vicepreşedintele Călin Gal a programat întâlniri cu managerii instituţiilor de cultură pentru a se consulta în legătură cu strategia propusă.

Documentul poate fi consultat la avizierul CJ Bihor, la Compartimentul Juridic, precum şi pe site-ul instituţiei, www.cjbihor.ro, la secţiunea Informaţii publice/ Transparenţă/ Transparenţă decizională.     

Orice persoană interesată poate trimite în scris propuneri, sugestii şi opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de acte normativ, ce urmează să fie adoptat prin Hotărâre a consilierilor judeţeni, la adresa de e-mail registratura@cjbihor.ro sau la sediul instituţiei, în termen de 10 zile de la data publicării acestuia, aşadar până luni, 25 octombrie.

Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC), instituţie în subordinea Ministerului Culturii, este singurul institut naţional care are ca obiective studierea, cercetarea şi furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum şi formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupaţional cultură.

De precizat că proiectul postat pe site-ul CJ Bihor urmează să fie completat, potrivit Biancăi Firezar, consilier al președintelui Ilie Bolojan, după ce vicepreședintele Călin Gal va avea o consultare cu managerii instituțiilor de cultură subordonate.

Vezi mai jos proiectul!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
O vomă
Așa din se câștigă bani mulți și degeaba în București. O sumă de date banale, copiate de pe wiki și din statistici locale și naționale, pe care CJ le avea deja. Așa zisul studiu - strategie nu propune nimic. Studiul nu pune concluzii, nu lansează direcții, este doar o înșiruire de date pe care orice trepăduș de la CJ le putea aduna în două zile de pe Google. Așa cum este redactată, însăilătura asta de date va justifica ORICE hotărâre ulterioară a CJ. Fie că vor dubla fondurile pentru cultură, fie că le vor tăia de tot, șefii CJ pot flutura oricând mizeria asta, afirmând că „așa reiese din studiu”.
Postat 16 Octombrie 2021, 14:49 de cvm
Lucrare de mântuială, incompletă
Aceasta NU este o Strategie Culturală! Este cel mult un draft de lucru foarte slab, din care strategia lipsește cu desăvârșire. Am două întrebări: 1. Cum poate fi reprezentativ un eșantion de 1000 de persoane, din care 77% locuiesc la distanță mai mare de 41 km de Oradea (sau de o instituție culturală), când populația mun. Oradea reprezintă o treime din populația județului, iar în procentul rămas de 23% cu siguranță se află și respondenți din zona de până la 41 km distanță (Aleșd, Salonta, Sălard și multe alte localități), ponderea orădenilor fiind astfel redusă la doar câteva procente? (pag. 17) 2. Ce fel de propuneri, sugestii, opinii așteaptă CJ Bihor de la noi, când proiectul de hotărâre NU cuprinde o adevărată Strategie Culturală a județului, ci doar rezultatele unui sondaj realizat INCORECT (nereprezentativ) și niște date statistice din timpul pandemiei? Potrivit cuprinsului, materialul trebuia să continue cu punctul 3. Abordare strategică... Dar nimic despre asta. În schimb, proiectul de hotărâre de adoptare deja este gata redactat…
Postat 16 Octombrie 2021, 10:53 de Vasile_Foica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON