URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Decembrie 2022, 17:01

Proiectul imobiliar de pe strada Berzei din Oradea a fost modificat pentru protejarea clădirii de la stradă. Cum va arăta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firma Construcţii Bihor va ridica blocul de locuinţe de pe strada Berzei 5 din Oradea mai retras faţă de axul drumului, modificarea fiind făcută pentru protejarea clădirii cu valoare istorică de la stradă.

Proiectul construcţiei, aprobat în luna ianuarie, a fost dat la refăcut.

„Pentru această lucrare, a fost emis aviz la începutul anului 2022, însă, între timp, studiul istoric care stă la baza elaborării Planului Urbanistic de Detaliu a scos în evidenţă faptul că imobilul existent este o clădire cu valoare istorică. Din acest motiv, a fost necesară schimbarea soluţiei de mobilare, astfel încât clădirea cu valoare să fie păstrată şi integrată", a transmis marţi Primăria Oradea, în urma unei ședințe a Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului.

Potrivit comunicatului, viitorul bloc cu spaţii comerciale la parter va fi relocat şi redimensionat. „Noua propunere prevede păstrarea clădirii vechi, iar clădirea nouă va fi amplasată retrasă faţă de stradă şi se reduce cu un nivel", a transmis Primăria.

Astfel, varianta iniţială a construcţiei cu subsol (foto jos), cu parter şi şase etaje din care unul retras, a fost redimensionată astfel încât să aibă cinci etaje, dintre care unul retras.

Având în vedere modificările făcute, numărul de apartamente va fi redus de la 54 la 40 de locuinţe. Acestea vor fi deservite de tot atâtea locuri de parcare la care se vor adăuga 8 parcări pentru spațiile comerciale de la parter și 12 parcări publice.

Deși avizat de CMUAT, proiectul viitoarei construcţii va trebui aprobat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Ministerul Culturii înainte de demararea demersurilor pentru obținerea autorizației de construire.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
KP aka mama Omida
Alta data ne spuneai ca primăria nu pune accent pe cladirile istorice, acuma pune accent pe clădirile istorice, dar nici asa nu e bine , in capul tău ::::)))
Postat 28 Decembrie 2022, 10:19 de Sandu2100
Clădirea "istorică" de care este vorba, este o "panaramă" de imobil ...
... plină de igrasie, cu o fundație precară și fără nicio valoare. Că la CMUAT-ul primăriei sunt tot felul de măscărici care se cred arhitecți și urbaniști nu e o stare nouă, de fapt. Niște politruci care răspund la comenzile bufonilor de la primul etaj al PMO, probabil urmare faptului că nu este vorba de vreun dezvoltator imobiliar "tradițional" care să umple cu "parandărături" pușculița de campanie a grupului de cerșetori Bolojan&Fanii.
Postat 28 Decembrie 2022, 10:08 de KP
O discutie mai complexa.
Daca initial se punea problema extinderii sediului Constructii (traiasca dom’ Ghilea), vad ca acum s-a trecut vizavi (mi-am batut capu vreo doua ore unde e constructia istorica). Trec peste valoarea publicitara (presupun ca exista cuvantul) a noii contructii (desi conform puz nu se incadreaza in centrul istoric deci valorea e exacerbata), intreb, bai fratilor, ce libertate mai are un arhitect in Oradea? Ne lovim mereu de tare “istorice”? Sa nu fiu inteles gresit, sunt primul pentru pastrarea cladirilor istorice, nu neaparat pentru latura estetica, cat pentru vechime. In afara de Casa Turceasca, Casa Kovats, Biserica Ladislau (situate ultracentral) avem foarte putine cladiri de secol XVIII-XVIX in picioare. Daca cladirea asta e atat de importanta incat sa fie valorificata, integrata, de ce nu are un statut istoric, patrimonial? Daca zilele trecute apreciam aplecarea administratiei spre critici, sper ca asta nu e un caz de “voglia di strafare” (in italiana suna mai bine detinand majoritatea patrimoniului mondial), adica ducem la paroxism nevoia de pastrare (in fond avem vizavis Sirul Canonicilor un bun exemplu de pastrare).
Postat 27 Decembrie 2022, 21:34 de User anonimizat
In rest, felicitari ca au pastratcladirea istorica si integrato in proiect
Nu e cea mai draguta integrare, dar asta e, nu pot sa ma bag prea tare in curtea vecinului, pamantul lui, treaba lui. Incepem si noi de undeva, fac si aritectii experienta. Din stirea de la inceputul anului: "Locurile de parcare pentru (54)apartamente vor fi asigurate în subsolul clădirii principale, iar în clădirea independentă în regim de înălţime S+D+P se vor amenaja 28 de locuri de parcare din care 12 vor fi publice. Corpul principal va avea un regim de înălţime de S+P+5E+E retras. Accesul auto se va realiza de pe strada Berzei", a mai transmis primăria. Sper ca asta a ramas asa si e doar o scapare in articol.
Postat 27 Decembrie 2022, 18:15 de unu
doar 14 parcari la 54 (acum 40) de apartamente?
Apoi te miri ca au oradenii frica ca ii exproproaza casa vecinului ca sa ii faca parcare blocului… RLU are norma ca 1 parcare pe apart mai mic de100mp, si + 1 extra daca e peste, ca 1 loc la fiecare 50mp comercial. Deja e plina oradea de familii care stau la bloc si au mai mult de o masina (nuca le tinpartea alora, daca nu au parcare responsabilitatea indiviala e mste in primul rand a lor personala), dar nici sa faci parcari la jumatate din bloc si la jumatate din magazine doar.
Postat 27 Decembrie 2022, 18:06 de unu
doar dna ii mai poate opri pe "experti" comisiei
aceasta comisie face orasul praf daca dna nu va salta pe careva de acolo, e plin orasul cu blocuri autorizate intre case.
Postat 27 Decembrie 2022, 17:48 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON