URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2022, 18:41

Proiectul de 30 milioane euro pentru construirea centurii Sânmartin, blocat de Tribunalul Bihor. Fondurile UE pot fi pierdute

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O judecătoare a Tribunalului Bihor a decis suspendarea a nu mai puțin de 5 Hotărâri ale Consiliului Județean pentru construirea drumului de legătură dintre Oradea și Sânmartin, conceput să funcționeze și ca șosea de centură ocolitoare pentru localitățile Sânmartin, Băile 1 Mai și Băile Felix.

Deoarece proiectul are ca sursă de finanțare Programul Operațional Infrastructură Mare, care „expiră” anul viitor, banii europeni pot fi pierduți. „Vom face recurs”, spune președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Cinci dintr-o lovitură

Vinere neagră pentru administrația județeană, condusă de liberalul Ilie Bolojan. Unul dintre completele de judecată ale Tribunalului Bihor specializate în litigii de contencios administrativ și fiscal a decis suspendarea unei serii de cinci Hotărâri adoptate de Consiliul Județean pentru construirea drumului de legătură între municipiul Oradea și comuna Sânmartin.

Este vorba despre HCJ 206/16 septembrie 2021 privind avizarea variantei obiectivului de investiții, HCJ 207/16 septembrie 2021 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, HCJ 261/26 octombrie 2021 privind aprobarea culoarului de expropriere, HCJ 279/26 octombrie 2021 privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici și HCJ 4/12 ianuarie 2022 privind modificarea HCJ 261/26 octombrie 2021 privind aprobarea culoarului de expropriere.

Potrivit deciziilor instanței, toate aceste acte administrative sunt suspendate până la pronunțarea instanței de fond asupra cererilor de anulare a celor cinci Hotărâri, Consiliul Județean având la dispoziție cinci zile, de la data comunicării, pentru a face recurs.

Încă o Hotărâre în instanță

De notat că săptămâna trecută, la precedenta reuniune a CJ Bihor, aleșii bihorenilor au decis respingerea altor două plângeri ale unor localnici din Sânmartin, care cereau anularea HCJ 104/28 aprilie 2022 privind aprobarea culoarului de expropriere aferent viitoarei șosele. Prin urmare, autorii plângerii s-ar putea adresa tot Tribunalului, pentru a obține suspendarea aplicării și, pe fond, anularea actului administrativ.

În esență, autorii plângerilor, localnici și firme afectate de exproprierile de terenuri, susțin că Hotărârile CJ Bihor nu ar fi fost motivate, acuzând și presupuse încălcări ale dreptului de proprietate și ale legislației de mediu. La acestea, juriștii instituției au răspuns de fiecare dată că proiectele actelor normative adoptate au fost motivate, fiind însoțite de rapoarte de specialitate și referate tehnice, că exproprierile sunt legale, însăși Convenția Europeană a Drepturilor Omului recunoscând drepturile autorităților statale de a face exproprieri atunci când ele sunt „necesare” și „justificate”, iar în privința pretinselor încălcări ale legislației mediului că toate aprobările pentru proiect au fost solicitate și emise cu respectarea legii.

Proiecte în pericol, pierderi de fonduri

La solicitarea BIHOREANULUI, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că până în prezent nu cunoaște motivele pentru care a fost suspendată de către instanță aplicarea Hotărârilor privind centura Sânmartin. „După ce vom afla motivarea instanței cu privire la considerentele care au stat la baza suspendării actelor administrative, ne vom exercita calea de atac, respectiv recurs. Considerăm că în adoptarea Hotărârilor Consiliul Județean Bihor a parcurs toate etapele stabilite de lege”, a spus Bolojan.

Pe de altă parte, președintele CJ Bihor a afirmat, chiar și la cea mai recentă reuniune a „parlamentului” județean, că „toate proiectele de infrastructură rutieră sunt îngreunate de plângeri și procese”.

„Oricum ai alege traseele, ele traversează terenurile cuiva. La toate proiectele am evitat să demolăm case, ceea ce în cea mai mare parte am reușit, dar este imposibil să nu trecem peste terenuri agricole, prin zone intravilane. Avem zeci de astfel de procese, juriștii instituției merg de la un proces la altul, dar sperăm să ducem toate aceste proiecte la capăt”, a spus Bolojan, care se teme că din cauza plângerilor CJ Bihor poate pierde fondurile UE pentru aceste proiecte, în condițiile în care ele trebuie finalizate până la sfârșitul anului viitor.

Centura-victimă

Șoseaua de centură Sânmartin, proiect de 148,9 milioane lei (fără TVA) cu finanțare UE din Programul Operațional Infrastructură Mare, ar urma să pornească din strada Iancu de Hunedoara din Oradea (din zona intersecției acestei străzi cu centura orașului) și să ocolească atât localitatea Sânmartin, cât și stațiunile Băile 1 Mai și Băile Felix, făcând joncțiunea cu DN 76 Oradea - Deva în zona intersecției cu drumul spre Cordău.

Pe cei 5,7 kilometri ai drumului ar urma să fie realizate şi trei poduri, două pasaje supraterane, un viaduct şi trei intersecţii giratorii. Suplimentar, pentru a asigura conectarea dintre DN76 şi noua şosea de centură, este prevăzut şi un drum de legătură de aproximativ 900 metri lungime, în dreptul giraţiei de la intrarea în localitatea Sânmartin, în zona „cartierului ANL”.

Contractul pentru construirea centurii Sânmartin a fost semnat la începutul lunii trecute cu o asociere formată din firmele Construcții Erbașu, Drumuri Orășenești, Procons Group și Vahostav SK, lucrările trebuind să fie executate în 14 luni, adică până la finele anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Amatorismul actelor administrative a atins cote de avarie.
Întradevăr, petenții care au obținut suspendarea hotărârilor CJ au dreptate, acestea nefiind motivate și nefiind însoțite de studiile de impact care să poată sta la baza rapoartelor de specialitate. Hotărârile și rapoartele sunt "copy-paste" ... doar titlurile sunt schimbate între ele și neconținând nimic diferit în fond. Lipsesc documentele de bază ale direcției de specialitate din cadrul CJ Bihor, respectiv cel intitulat "expunere de motive". Legea e clară în acest sens ... pentru adoptarea unei Hotărâri, consilierii trebuie să aibă în mapa de ședință, 3 (trei) documente, respectiv Hotărârea, Raportul de Specialitate și Expunerea de Motive însoțită, după caz, de diverse acte pregătitoare. Să ajungi tu, ditamai consiliul județean, să spui că motivele sunt cuprinse în Raportul de Specialitate, mințind Tribunalul ... arată nivelul precar de inteligență, pregătire și bun simț a conducerii CJ. Superficialitatea se datorează faptului că edilii, la orice nivel ar ajunge aceștia, sunt precum porumbeii ... în campania electorală ciugulesc din palma electoratului, iar când ajung sus ți se cacă-n cap.
Postat 07 Iulie 2022, 09:41 de KP
Fondurile UE pot fi pierdute...zise poetul
[ https://www.cjbihor.ro/wp-content/uploads/2021/10/13-proiect-de-hotarare-privind-aprobarea-culoarului-de-expropriere-ptr-drum-de-legatura-Oradea-Sanmartin-1.pdf ] . In acest lung pdf apar hotaririle CJ plus exproprierile aferente. La pagina 39 apar , pentru terenurile din sinmartin, 1.3 mil € pentru 133.000 mp. Aka 10€/mp . La pagina 19, 669.000€ aferente 35.000mp ,adica cca 20€/mp. Despagubiri egale,democratice. Dar terenurile au o importanta si valoare diferita. Una e un mp la naiba, pe calea ferata si alta in buricul Sinmartinului. Ilie a vrut sa treaca cu buldozerul CJ, cu tot dinadinsul, peste niste opozanti mai vechi,care au stat in calea buldozerului PMO, via ZMO, cu 10€ bagati la chiloti. [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/drum-fara-prioritate-primaria-oradea-si-cea-din-sinmartin-nu-se-inteleg-pentru-un-drum-nou-135995.html ].
Postat 06 Iulie 2022, 21:33 de excalibur
Romania!
Daca as fi in locul lui Bolojan, as renunta de tot la centura asta. Daca nu vor sa o faca, lasa sa se bucure de trafic si implicit de: timpul pierdut de care toti care stau sau trec prin zona, bonusul de poluare aeriana si fonica etc. Si sa faca centura cum si cand vor ei, peste 50-100 ani.
Postat 06 Iulie 2022, 21:01 de Szaby_Oradea
Alta întrebare.
Când ești șef ți se cuvine tot Adică ai dreptate oriunde. Ia puterea unui om sa vezi ce mai rămâne din el. Sau chestia aia cu gașca Sau am auzit cândva-șefii sunt Dumnezei!Asta pt a ți se baga pumnull în gura. Orice om normal la cap pricepe ca nu poate avea puterea deplina De când e lumea. De ce oare? A spus-o Napoleon. O auzise și el la palat când era un biet ofițer dar nu a folosit-o când a mers sa câștige toată Europa! A venit doar catastrofa și exilul.
Postat 06 Iulie 2022, 19:48 de Feliciana
Pinonel RCA
Dacă negociezi cu fiecare în parte nu ajungi la niciun consens . Nu sa respins HCJ care vroiau țăranii.
Postat 06 Iulie 2022, 19:25 de Sandu2100
Tribunalul e vinovat pt. tampeniile sefului cj?!
Judecatorii n-au nicio vina! Ei judeca in functie de ce depun partile la dosar. Se pare ca dosarul cj n-a convins instanta. Un adevarat sef de judet mergea si negocia personal, cu fiecare in parte daca era nevoie! Dar birtinezul, fudul si p***** cum il stim, s-a considerat deasupra tuturor. Uite ca nu-i chiar asa.
Postat 06 Iulie 2022, 19:04 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON