URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 15 AUGUST 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vă mai amintiți ce circ a fost cu construirea podului din zona Sovata? Sau ce scandal cu drumul expres, unde specialiști în trafic (probabil în traficul de țigări) estimau că pe acesta nu va circula nimeni, iar acum se merge aproape bară la bară? Dar despre inutilitatea pasajului Magheru, unde Primăria e acuzată că n-a făcut destul de larg subteranul, pentru parcarea mașinilor celor care își scot copiii de la Oltea Doamna?
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mândria orădenilor (oricum umflată by default, căci bihorenii-s nialcoși încă din și prin născare) că au cea mai modernă Unitate de Primire a Urgențelor din țară poate suferi serios după ce, accidental, a ieșit la iveală că noua clădire are câteva beteșuguri. La fel și mândria Primăriei.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Potrivit noii reglementări, contestaţia este de competenţa instanţei ierarhic superioare, care o soluţionează în complet format din 3 judecători. Când procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se soluţionează în completul de 5 judecători, iar când procesul îl judecă un complet de 5 judecători, contestaţia se soluţionează de un alt complet de 5 judecători.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Clima (de la grecescul klima care înseamnă înclinaţia razelor solare) reprezintă regimul caracteristic al vremii unei regiuni pe timp îndelungat. Regimul climatic se caracterizează printr-o relativă stabilitate, modificările putând fi urmărite numai prin observaţii îndelungate şi pe perioade lungi de timp.
06 Iulie 2022, 18:41

Proiectul de 30 milioane euro pentru construirea centurii Sânmartin, blocat de Tribunalul Bihor. Fondurile UE pot fi pierdute

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O judecătoare a Tribunalului Bihor a decis suspendarea a nu mai puțin de 5 Hotărâri ale Consiliului Județean pentru construirea drumului de legătură dintre Oradea și Sânmartin, conceput să funcționeze și ca șosea de centură ocolitoare pentru localitățile Sânmartin, Băile 1 Mai și Băile Felix.

Deoarece proiectul are ca sursă de finanțare Programul Operațional Infrastructură Mare, care „expiră” anul viitor, banii europeni pot fi pierduți. „Vom face recurs”, spune președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Cinci dintr-o lovitură

Vinere neagră pentru administrația județeană, condusă de liberalul Ilie Bolojan. Unul dintre completele de judecată ale Tribunalului Bihor specializate în litigii de contencios administrativ și fiscal a decis suspendarea unei serii de cinci Hotărâri adoptate de Consiliul Județean pentru construirea drumului de legătură între municipiul Oradea și comuna Sânmartin.

Este vorba despre HCJ 206/16 septembrie 2021 privind avizarea variantei obiectivului de investiții, HCJ 207/16 septembrie 2021 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, HCJ 261/26 octombrie 2021 privind aprobarea culoarului de expropriere, HCJ 279/26 octombrie 2021 privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici și HCJ 4/12 ianuarie 2022 privind modificarea HCJ 261/26 octombrie 2021 privind aprobarea culoarului de expropriere.

Potrivit deciziilor instanței, toate aceste acte administrative sunt suspendate până la pronunțarea instanței de fond asupra cererilor de anulare a celor cinci Hotărâri, Consiliul Județean având la dispoziție cinci zile, de la data comunicării, pentru a face recurs.

Încă o Hotărâre în instanță

De notat că săptămâna trecută, la precedenta reuniune a CJ Bihor, aleșii bihorenilor au decis respingerea altor două plângeri ale unor localnici din Sânmartin, care cereau anularea HCJ 104/28 aprilie 2022 privind aprobarea culoarului de expropriere aferent viitoarei șosele. Prin urmare, autorii plângerii s-ar putea adresa tot Tribunalului, pentru a obține suspendarea aplicării și, pe fond, anularea actului administrativ.

În esență, autorii plângerilor, localnici și firme afectate de exproprierile de terenuri, susțin că Hotărârile CJ Bihor nu ar fi fost motivate, acuzând și presupuse încălcări ale dreptului de proprietate și ale legislației de mediu. La acestea, juriștii instituției au răspuns de fiecare dată că proiectele actelor normative adoptate au fost motivate, fiind însoțite de rapoarte de specialitate și referate tehnice, că exproprierile sunt legale, însăși Convenția Europeană a Drepturilor Omului recunoscând drepturile autorităților statale de a face exproprieri atunci când ele sunt „necesare” și „justificate”, iar în privința pretinselor încălcări ale legislației mediului că toate aprobările pentru proiect au fost solicitate și emise cu respectarea legii.

Proiecte în pericol, pierderi de fonduri

La solicitarea BIHOREANULUI, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că până în prezent nu cunoaște motivele pentru care a fost suspendată de către instanță aplicarea Hotărârilor privind centura Sânmartin. „După ce vom afla motivarea instanței cu privire la considerentele care au stat la baza suspendării actelor administrative, ne vom exercita calea de atac, respectiv recurs. Considerăm că în adoptarea Hotărârilor Consiliul Județean Bihor a parcurs toate etapele stabilite de lege”, a spus Bolojan.

Pe de altă parte, președintele CJ Bihor a afirmat, chiar și la cea mai recentă reuniune a „parlamentului” județean, că „toate proiectele de infrastructură rutieră sunt îngreunate de plângeri și procese”.

„Oricum ai alege traseele, ele traversează terenurile cuiva. La toate proiectele am evitat să demolăm case, ceea ce în cea mai mare parte am reușit, dar este imposibil să nu trecem peste terenuri agricole, prin zone intravilane. Avem zeci de astfel de procese, juriștii instituției merg de la un proces la altul, dar sperăm să ducem toate aceste proiecte la capăt”, a spus Bolojan, care se teme că din cauza plângerilor CJ Bihor poate pierde fondurile UE pentru aceste proiecte, în condițiile în care ele trebuie finalizate până la sfârșitul anului viitor.

Centura-victimă

Șoseaua de centură Sânmartin, proiect de 148,9 milioane lei (fără TVA) cu finanțare UE din Programul Operațional Infrastructură Mare, ar urma să pornească din strada Iancu de Hunedoara din Oradea (din zona intersecției acestei străzi cu centura orașului) și să ocolească atât localitatea Sânmartin, cât și stațiunile Băile 1 Mai și Băile Felix, făcând joncțiunea cu DN 76 Oradea - Deva în zona intersecției cu drumul spre Cordău.

Pe cei 5,7 kilometri ai drumului ar urma să fie realizate şi trei poduri, două pasaje supraterane, un viaduct şi trei intersecţii giratorii. Suplimentar, pentru a asigura conectarea dintre DN76 şi noua şosea de centură, este prevăzut şi un drum de legătură de aproximativ 900 metri lungime, în dreptul giraţiei de la intrarea în localitatea Sânmartin, în zona „cartierului ANL”.

Contractul pentru construirea centurii Sânmartin a fost semnat la începutul lunii trecute cu o asociere formată din firmele Construcții Erbașu, Drumuri Orășenești, Procons Group și Vahostav SK, lucrările trebuind să fie executate în 14 luni, adică până la finele anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Amatorismul actelor administrative a atins cote de avarie.
Întradevăr, petenții care au obținut suspendarea hotărârilor CJ au dreptate, acestea nefiind motivate și nefiind însoțite de studiile de impact care să poată sta la baza rapoartelor de specialitate. Hotărârile și rapoartele sunt "copy-paste" ... doar titlurile sunt schimbate între ele și neconținând nimic diferit în fond. Lipsesc documentele de bază ale direcției de specialitate din cadrul CJ Bihor, respectiv cel intitulat "expunere de motive". Legea e clară în acest sens ... pentru adoptarea unei Hotărâri, consilierii trebuie să aibă în mapa de ședință, 3 (trei) documente, respectiv Hotărârea, Raportul de Specialitate și Expunerea de Motive însoțită, după caz, de diverse acte pregătitoare. Să ajungi tu, ditamai consiliul județean, să spui că motivele sunt cuprinse în Raportul de Specialitate, mințind Tribunalul ... arată nivelul precar de inteligență, pregătire și bun simț a conducerii CJ. Superficialitatea se datorează faptului că edilii, la orice nivel ar ajunge aceștia, sunt precum porumbeii ... în campania electorală ciugulesc din palma electoratului, iar când ajung sus ți se cacă-n cap.
Postat 07 Iulie 2022, 09:41 de KP
Fondurile UE pot fi pierdute...zise poetul
[ https://www.cjbihor.ro/wp-content/uploads/2021/10/13-proiect-de-hotarare-privind-aprobarea-culoarului-de-expropriere-ptr-drum-de-legatura-Oradea-Sanmartin-1.pdf ] . In acest lung pdf apar hotaririle CJ plus exproprierile aferente. La pagina 39 apar , pentru terenurile din sinmartin, 1.3 mil € pentru 133.000 mp. Aka 10€/mp . La pagina 19, 669.000€ aferente 35.000mp ,adica cca 20€/mp. Despagubiri egale,democratice. Dar terenurile au o importanta si valoare diferita. Una e un mp la naiba, pe calea ferata si alta in buricul Sinmartinului. Ilie a vrut sa treaca cu buldozerul CJ, cu tot dinadinsul, peste niste opozanti mai vechi,care au stat in calea buldozerului PMO, via ZMO, cu 10€ bagati la chiloti. [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/drum-fara-prioritate-primaria-oradea-si-cea-din-sinmartin-nu-se-inteleg-pentru-un-drum-nou-135995.html ].
Postat 06 Iulie 2022, 21:33 de excalibur
Romania!
Daca as fi in locul lui Bolojan, as renunta de tot la centura asta. Daca nu vor sa o faca, lasa sa se bucure de trafic si implicit de: timpul pierdut de care toti care stau sau trec prin zona, bonusul de poluare aeriana si fonica etc. Si sa faca centura cum si cand vor ei, peste 50-100 ani.
Postat 06 Iulie 2022, 21:01 de Szaby_Oradea
Alta întrebare.
Când ești șef ți se cuvine tot Adică ai dreptate oriunde. Ia puterea unui om sa vezi ce mai rămâne din el. Sau chestia aia cu gașca Sau am auzit cândva-șefii sunt Dumnezei!Asta pt a ți se baga pumnull în gura. Orice om normal la cap pricepe ca nu poate avea puterea deplina De când e lumea. De ce oare? A spus-o Napoleon. O auzise și el la palat când era un biet ofițer dar nu a folosit-o când a mers sa câștige toată Europa! A venit doar catastrofa și exilul.
Postat 06 Iulie 2022, 19:48 de Feliciana
Pinonel RCA
Dacă negociezi cu fiecare în parte nu ajungi la niciun consens . Nu sa respins HCJ care vroiau țăranii.
Postat 06 Iulie 2022, 19:25 de Sandu2100
Tribunalul e vinovat pt. tampeniile sefului cj?!
Judecatorii n-au nicio vina! Ei judeca in functie de ce depun partile la dosar. Se pare ca dosarul cj n-a convins instanta. Un adevarat sef de judet mergea si negocia personal, cu fiecare in parte daca era nevoie! Dar birtinezul, fudul si p***** cum il stim, s-a considerat deasupra tuturor. Uite ca nu-i chiar asa.
Postat 06 Iulie 2022, 19:04 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.745 RON
  • 1 EUR = 4.8909 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON