URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
28 Februarie 2023, 09:31

Proiectele legilor educației, în consultare publică: Ce noutăți sunt în privința bacalaureatului și admiterii la liceu

Proiectele legilor educației, în consultare publică: Ce noutăți sunt în privința bacalaureatului și admiterii la liceu (sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Intens criticată pentru lipsa de transparență, ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat public proiectele de legi ale educației, care rămân în consultare publică pentru 10 zile, scrie hotnews.ro.

„Urmează o dezbatere parlamentară. Îmi doresc şi voi fi în Parlament să apăr aceste forme pe care noi le scoatem în dezbatere. Mi se pare absolut normal ca prevederile care vizează susţinerea elevilor, a carierei didactice, programele naţionale care asigură calitatea şi echitatea sistemului să rămână şi voi lupta pentru ele”, a declarat Ligia Deca.

Forma actuală a celor două legi, pentru învățământul preuniversitar și pentru învățământul universitar, este disponibilă pe site-ul Ministerului Educației.

Salarizare progresivă

„Primul pilon este creşterea calităţii în educaţie şi reducerea analfabetismului funcţional. 5 din 10 elevi până în vârstă de 15 ani au competenţe matematice sub nivelul minim de performanţă. 4 elevi din 10 tot de 15 ani citesc un text şi nu pot formula uşor concluziile. 2 din 10 elevi nu au promovat examenul de bacalaureat, iar 6 din 10 nu au participat la niciun curs de predare a ştiinţelor cu metode moderne în ultimii 2 ani. Dorim să existe profiluri foarte clare de formare din care să decurgă standardele de formare. Vom creşte calitatea formării iniţiale corelat cu o formare continuă mai adecvată contextului, pe trei paliere. Liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii de învăţământ primar. Ceea ce formam doar la nivel de învăţământ mediu acum vom forma la nivelul învăţământului superior”, a declarat ministrul Deca, potrivit news.ro.

Ministrul a mai anunțat înființarea corpului de mentorat și a centrului național de formare didactică, dar și că masteratul didactic va consta în 80% practică, iar cursanții vor primi o bursă lunară egală cu salariul brut.

Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie, Deca precizând că există sprijin politic pentru această decizie.

Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu o vechime de peste 15 ani, a mai spus ministrul Educației, iar la pensionare profesorii vor primi o primă în cuantum de două salarii de bază.

Bursele pentru elevi se vor mări, cele de merit urmând să fie 450 de lei pe lună (în loc de 200), iar cele de excelență olimpică de 700 sau 1.000 de lei pe lună.

Admiterea la liceu

Evaluarea Națională nu se va schimba, dar liceele vor putea organiza și concurs de admitere. Vor putea scoate la concurs doar 60% din locuri, iar restul vor trebui să le distribuie în repartizarea computerizată. Dintre cele 40% de locuri rămase, o zecime vor fi pentru elevii romi sau cu cerințe educaționale speciale.

Repartizarea computerizată se va face după Evaluarea Națională și după concursul de admitere la liceu, unde subiectele vor fi standardizate, unice şi elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare.

Proiectul Legii învățământului preuniversitar:

Modificări la bacalaureat

La final de liceu, apare bacalaureatul tehnologic, așteptat de mulți ani.

De asemenea, probele la bacalaureatul de profil teoretic se schimbă: „Rămânem cu două probe de competenţe lingvistice - limbă străină I, limbă străină II - tocmai pentru a creşte potenţialul de angajare şi adecvare a absolvenţilor pentru societatea viitorului, cele două probe la nivelul de competenţă diferită, în funcţie de câtă limbă străină s-a studiat pe parcursul orelor de liceu sau de gimnaziu. În plus, va exista o probă complementară pentru competenţe de bază”, a declarat Deca.

Pentru profilul uman, această probă va fi la matematică sau la ştiinţe ale naturii, iar pentru profilul real va fi o probă la alegere din disciplinele socio-umane: istorie, logică, filosofie sau psihologie. Notarea se va face pe sistem admis/respins.

În sesiunile de vară și de toamnă ale examenului de bacalaureat elevii clasei a XII-a vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competență complementară vor putea fi susținute din timpul anului școlar.

Mandatele rectorilor, limitate

O prevedere care a atras controverse este cea privind mandatele rectorilor, din Legea Învățământului Superior. În forma actuală, legea prevede că mandatele sunt limitate la două, iar durata unui mandat este de 5 ani.

Totuși, prevederea va conta doar de la următoarele alegeri academice, în viitor, când practic mandatele rectorilor se vor „reseta”. Deca a precizat că asta se întâmplă pentru că legea nu poate acționa retroactiv. 

Despre titlul de doctor, ministrul a confirmat că nu va mai putea fi... lepădat. „Am considerat că este nevoie să aducem mai multă transparenţă şi să punem mai mult accent pe prevenţie. Cum facem asta? Nu se mai poate renunţa unilateral la titlul de doctor”, a spus Deca.

Tezele devin documente publice cu 90 de zile înainte de a fi susținute, iar plagiatele vor fi cercetate în Comisiile de Etică ale universităților și la CNATDCU. „În cazul în care CNATDCU decide că o teză este plagiată, există o direcţionare clară legală pentru ca cei care au emis diploma, adică rectorul să meargă în instanţă şi să ceară anularea titlului sau dacă nu a produs încă efecte juridice, o poate revoca”, a declarat Deca.

Proiectul Legii învățământului universitar:

Profesorii violenți, fără activitate didactică

O noutate binevenită în lege este că profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor nu vor mai putea să intre la clasă. Totuși, ei vor primi salariu.

„Având în vedere că există multe situaţii în care, până la finalizarea cercetării disciplinare, profesorul nu poate fi împiedicat acum, pe legea actuală, să intre la clasă, am introdus o prevedere prin care profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor să nu mai desfăşoare de fapt activităţi didactice cu elevii, dar cu păstrarea drepturilor salariale, pentru că dreptul la muncă nu poate fi negat, constituţional, însă nu ne mai dorim ca profesorii violenţi sau despre care prezumăm că ar fi fost violenţi să aibă expunere la copii, la clase, la comunitatea şcolară”, a declarat ministrul Educației.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Paralela cu educatia din Romania
Aceasta afoana a ministerului nu este asumata deloc in ceea ce privesc legile, ordinele, hotararile din educatie. Incurajeaza admiterea la liceele "mai bune", dar de fapt vor intra pilosii si parvenitii.Abia asteapta conducerea Gojdu si Eminescu sa-i primeasca pe pilosi.Fondul clasei, fondul scolii trebuie intretinut de acesti elevi.Sa dea profesorilor 2 salarii la pensionare?! Pentru analfabetii si derbedeii pe care-i promoveaza.Aceasta Deca nu are nicio legatura cu reforma invatamantului romanesc.
Postat 28 Februarie 2023, 13:31 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON