URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Martie 2021, 22:12

Proiect de lege pentru "liberalizarea" tranzacţiilor cu terenuri agricole iniţiat de deputatul Dehelean şi parlamentari PNL şi UDMR

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea privind vânzarea şi cumpărarea terenurilor agricole, modificată de PSD anul trecut aşa încât a instituit un monopol al marilor latifundiari asupra tranzacţiilor în acest domeniu, are şanse să fie modificată din nou, de data asta în bine.

Deputatul USR Bihor Silviu Dehelean a anunţat că, împreună cu mai mulţi parlamentari PNL, UDMR şi din grupul minorităţilor, a depus un proiect pentru modificarea Legii 17/2014 tocmai pentru că favoriza marii arendaşi în detrimentul proprietarilor.

Pentru arendaşi

"Sub pretextul descurajării cumpărării de terenuri de către investitorii străini, PSD, prin latifundiarul Paul Stănescu, a creat o lege care favorizează doar marii arendaşi şi ridică numeroase bariere birocratice în calea celor pe care pretinde că îi protejează - fermierii şi tinerii fermieri români. Prin modificările aduse de PSD anul trecut se împiedică constituirea unei clase de mijloc consistente în satele României", a transmis Dehelean printr-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, propunerile de modificare a legii făcute împreună cu ceilalţi parlamentari "vor elimina labirintul birocratic impus de PSD pentru a bloca vânzarea terenurilor agricole" în condiţiile în care "în prezent mulţi dintre proprietarii de terenuri preferă să îşi arendeze proprietăţile către latifundiari precum Paul Stănescu decât să le vândă terenul, acţiune făcută de PSD aproape imposibilă".

Simplificare

Concret, dacă înainte de intrarea în vigoare a legii în forma modificată conform iniţiativei de anul trecut a PSD vânzarea unui teren agricol putea dura două luni, după modificările PSD de anul trecut un proprietar are nevoie de zeci de documente de la diverse instituţii şi de cel puţin patru luni pentru a-şi vinde terenul, arată deputatul Dehelean.

Acesta afirmă că prin noul proiect de modificare a legii s-ar elimina barierele birocratice ridicate de modificările din 2020 prin simplificarea procedurilor şi reducerea termenelor legale şi s-ar reduce amenzile prevăzute pentru sancţionarea contravenţiilor.

Cu girul CCR

Forma modificată anul trecut de PSD a Legii 17/2014 pentru vânzarea terenurilor agricole a fost atacată la CCR anul trecut de parlamentarii PNL şi cei ai USR ca neconstituţională, deoarece instituia obligaţia proprietarilor care vând terenuri agricole de a face întâi oferte aşa-numiţilor preemtori, firme agricole care activează de cel puţin 5 ani în zonele unde se află terenurilor.

De asemenea, PNL şi USR au subliniat că forma legii impusă de PSD instituia o dublă impozitare asupra sumelor obţinute de cetăţenii care îşi vând un teren în mai putin de 8 ani de la dobândire, situaţie aplicabilă inclusiv în cazul în care terenul a fost dobândit prin moştenire, ceea ce afectează dreptul fundamental la dobândirea unei moşteniri prevăzut de Constituţie.

Nu în ultimul rând, se mai preciza în sesizarea PNL şi USR, legea afecta libera circulaţie a terenurilor, lucru care va duce la scăderea valorii de piaţă a acestora, putând fi astfel cumpărate mai ieftin de marii latifundiari.

Cu toate acestea, CCR a decis anul trecut că legea PSD era constituţională, ea intrând în vigoare anul acesta, pe 1 februarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Modificările propuse de către PNL și USR reintroduce haosul și fărâmițarea terenurilor agricole.
Scopul e ca tranzacțiile să fie cât mai multe și astfel notarii să aibă cât mai mulți clienți. Pentru ei nu contează ca un deținător de teren agricol român să poată să-și extindă afacerea cu vecinătățile mai mult sau mai puțin eficiente din zona lui de activitate, devenind astfel cât mai eficient pe piață. Pentru inițiatorii acestor modificări contează numărul de tranzacții, sau numărul de facturi notariale și de impozitare fiscală, nu că propunerile lor duc la menținerea fărâmițării agriculturii românești. După care tot ei se plâng că produsele agricole autohtone sunt mai scumpe decât cele de import.
Postat 10 Martie 2021, 14:43 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON