URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Ianuarie 2015, 07:45

Programul Rabla se va desfăşura şi în 2015

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programul Rabla continuă şi anul acesta, spre bucuria şoferilor şi a vânzătorilor de maşini, dar şi spre disperarea activiştilor de mediu.

În timp ce dealerii cer simplificarea procedurilor pentru firme, deoarece maldărul de acte ce trebuie completat îi descurajează pe mulţi administratori, adversarii programului cred că banii ar fi mai bine folosiţi pentru modernizarea transportului în comun şi pentru împăduriri. Totuşi, Ministerul Mediului vrea să repornească progamul fără să ţină cont de părerile vreuneia dintre părţi, anunţă Digi24.ro.

"Dosarele sunt bine puse la punct şi ştim exact ce trebuie să conţină, numai că timpii de aşteptare până la validarea dosarelor de către AFM sunt destul de lungi. În 2015 ne aşteptăm ca foarte multe societăţi comerciale să îşi înnoiască parcul auto", a spus Alexandru Popescu, director de vânzări la Dacia.

În ciuda birocraţiei, anul trecut s-au epuizat cele 17.000 de tichete pentru persoane fizice şi cele 3.300 pentru persoanele juridice. Pentru fiecare maşină veche de 8 ani s-a acordat un tichet valoric de 6.500 de lei. Efectul s-a văzut în creşteri şi de 23% la vânzările de maşini noi pentru firme. Anul acesta, dealerii estimează creşteri de peste 30%.

Succesul programului Rabla a stârnit nemulţumirile activiştilor de mediu în a căror opinie banii statului ar trebui cheltuiţi mai degrabă pentru împăduriri sau soluţii ecologice de transport public. "Sunt bani aruncaţi pe lucruri poluante, nişte maşini care prin construcţie, prin natura lor, poluează indiferent de măsurile de ecologizare pe care le iei", a spus Dan Trifu.

Ministerul Mediului vrea să păstreze forma de anul trecut a programului. "După ce o să aprobăm bugetul Fondului de Mediu, şi sper să fie foarte curând aprobat, să putem începe desfăşurarea, bineînţeles cu un calendar al programului Rabla", a precizat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

În 2014, Ministerul Mediului a alocat aproape 120 de milioane de lei pentru înnoirea parcului auto. În cei 10 ani de funcţionare, ministerul a investit peste 1,7 miliarde de lei şi a contribuit la scoaterea din circulaţie a 500.000 de maşini vechi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON