URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 August 2024, 13:26

Profi neprofi: A luat nota 10 la inspecția de la clasă, și nici 2 la examenul de definitivare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Profesorii s-au obișnuit să analizeze rezultatele elevilor la examenele naționale, dar adevărul este că și notele lor au nevoie de o verificare temeinică, căci uneori în activitatea lor sunt anomalii vizibile.

De pildă, notele finale la examenul de definitivare în învățământ, afișate săptămâna trecută, arată că unii profesori din Bihor fie nu-și pot stăpâni emoțiile la un test scris, fie au ajuns din eroare la catedră.

Bihorel a identificat 8 profesori cu note sub 5 la definitivare, deși anterior, la cele două inspecții la clase, obligatorii înainte de participarea la proba scrisă a examenului, păreau să fie excelent pregătiți.

O profesoară de arte cu 10 pe linie la inspecțiile făcute de profesorii metodiști la clasă a reușit „performanța” de a lua numai 1,95 la proba scrisă! Exemplele pot continua cu alți profesori notați la maximum la inspecții, dar care la examenul scris au obținut notele 2,45, 3,2 sau 3,6!

Dincolo de faptul că au ratat definitivarea pe posturi, pentru care aveau nevoie de cel puțin nota 8, rămâne bănuiala că metodiștii s-au obișnuit să facă inspecțiile superficial, poate chiar pe „atenții”, iar la final să dea notele din burtă. Și, cum nimeni nu le cere socoteală, de ce ar face ceva serios?
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Articol de primă pagină
Din păcate ați tratat cu minim interes acest subiect.Atât la titularizare, definitivat cât și multe alte examene/concursuri organizate la nivelul județului Bihor sunt de mântuială sau cu dedicație.Nu ne mai miră rezultatele elevilor, absenteismul în creștere, numirile politice în funcții importante de decizie și lista poate continua.Va urma.....
Postat 19 August 2024, 09:00 de adevarat
Zicem de absolvenți ai noștri că ies slab pregătiți din facultăți?
Rezidențiatul, Titularizarea și Definitivatul sunt printre singurele examene de specialitate la nivel național, la un anumit moment după ce acei candidați finalizează studiile SUPERIOARE. Nu spun că "doar facultatea e de vină", dar înseamnă că măcar o parte din ruptura dintre cunoștințele din facultate și cele necesare postului apare și acolo. Atunci de ce nu facem în felul următor, având în vedere că Licența e oricum ciclul unde se studiază aspecte mai generale decât la Masterat? Examen scris cu componentă de măcar 70% la nivel național, adică partea aceea din subiecte să fie unică la nivel de țară; restul de până la 30% poate fi formulat de profesorii din comisia de examen, în funcție de specificul facultății. Tot cu camere de supraveghere, ca la BAC. Proba de prezentare și, dacă e cazul, cea practică, poate rămâne aceeași. După aceea, analizate la sânge răspunsurile date de cei examinați (care au, deci, aceleași subiecte până aproximativ la nota șapte) și insistat acolo unde sunt probleme. Sigur că nu e perfectă soluția, dar așa putem: 1. să găsim soluții pentru (auto)evaluarea mai eficientă a candidaților (și) la Def și Titularizare, fără a-i cauționa dacă sunt într-adevăr slab pregătiți; 2. să evităm situația în care facultatea să ajungă "școală de masă". Nu de alta, dar exemplul cu somalezul de la Medicină, care a luat 10 la prezentare și cinci la Licență, apoi a fost prins că a dat diagnostice greșite prin Danemarca, mi-a cam rămas în minte . În altă ordine de idei, dacă la Titularizare există explicația că nu toți candidații sunt profesori, și nu la toate materiile subiectele sunt conforme cu ce se predă, ce se întâmplă la Definitivat?
Postat 18 August 2024, 15:15 de educatie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON