URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2022, 13:45

Produs în Bihor: Se caută 12 mâncăruri sau produse specifice județului, pentru a fi atestate

Produs în Bihor: Se caută 12 mâncăruri sau produse specifice județului, pentru a fi atestate foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Plăcinta de Beiuș, zacuscă făcută ca la mama acasă ori un gem pe care doar bihorencele îl știu face pot deveni produse tradiționale atestate.

Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor caută 12 produse pe care să le certifice ca fiind specifice județului nostru și îi îndeamnă pe toți bihorenii care cunosc asemenea rețete să le propună.

Ca la Bihor...

„Azi lansăm o nouă etapă în cadrul acțiunii de certificare de produse tradiționale sau montane. Populația poate propune rețete de preparate culinare și vom identifica 12 produse care vor fi propuse spre atestare”, a explicat, marți, într-o conferință de presă, Gabriel Bonaciu, specialist la AMD Bihor.

În cadrul unui proiect transfrontalier (ROHU 398), Agenția a lansat un formular online, pe site-ul fortourbhhb.ro (la categoria „Certificare produse”), unde orice persoană fizică poate propune un produs gastronomic sau o rețetă specifică Bihorului.

Propunerea trebuie să cuprindă numele produsului, localitatea unde poate fi găsit, ingredientele pe care le conține și modul de preparare. Atenție, însă, că nu se acceptă băuturi alcoolice, spirtoase sau viticole.

În schimb, pot fi propuse rețete de sucuri de fructe, plăcinte, brânzeturi sau orice alte bunătăți care, așa cum se fac în Bihor, nu se mai fac niciunde.

Asta înseamnă că inclusiv o rețetă de zacuscă ar putea să se regăsească printre aceste produse, dacă se dovedește că are un ingredient secret, specific județului nostru, ori o tehnică aparte, care doar aici se practică.


Echipa de proiect, formată (de la stânga la dreapta) din Adrian Dubere, Mihaela Ungureanu, Gabriel Bonaciu și Maximilian Drăgan

Pâine, brânzeturi, răcituri...

Propunerile pot fi trimise până pe 19 aprilie, iar apoi specialiștii AMD Bihor vor selecta cele 12 propuneri pentru care vor crea documentația necesară, astfel încât să le obțină certificarea ca produs tradițional sau montan.

În prezent, în Bihor sunt certificate produse precum pâine cu cartofi de la Salonta și Vașcău, brânză dulce și telemea de Vadu Crișului, diferite feluri de miere sau răcituri și tobă de casă.

„Scopul nostru este de a culege cât mai multe informații și de a-i provoca pe bihoreni să ne povestească de produsele emblematice pentru Bihor”, a precizat și consultantul AMD Bihor în acest proiect, Maximilian Drăgan.

Pasul doi: punct gastronomic local

Produsele care vor fi atestate se vor regăsi apoi și într-un rețetar pe care Agenția îl va face și îl va pune la dispoziția localurilor, pensiunilor și hotelurilor din Bihor, dar și online, pe site-ul propriu, pentru a putea fi consultat de orice bihorean sau turist curios să mănânce ca în județul nostru. De asemenea, pentru fiecare dintre cele 12 produse, AMD va face un clip video de promovare.

Viitoarele produse certificate vor putea fi și atracția unor puncte gastronomice locale, pe care AMD vrea să le încurajeze în Bihor. Concret, un bihorean va putea să se autorizeze ca un punct gastronomic local și să invite turiștii la masă, oferindu-le exclusiv produse tradiționale sau mâncare gătită cu produse locale. Specificul acestor puncte este că nu trebuie să îndeplinească la fel de multe rigori în autorizare precum restaurantele și că au un număr limitat de porții pe care le pot servi într-o zi. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON