URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2020, 12:33

Procurorii au descoperit fapte grave la Suceava: Unii bolnavi ar fi murit din cauza deciziilor proaste ale personalului medical şi DSP, testele au fost făcute preferenţial

Procurorii au descoperit fapte grave la Suceava: Unii bolnavi ar fi murit din cauza deciziilor proaste ale personalului medical şi DSP, testele au fost făcute preferenţial (sursa foto: Monitorulsv.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au transmis marți detalii din ancheta declanșată la spitalul județean din municipiu. Procurorii arată că la Suceava s-au făcut teste preferenţiale, fiind testate cu prioritate anumite persoane în defavoarea altora, în timp ce probele recoltate unor angajați ai spitalului nu au fost înaintate către laboratoare specializate.

Ancheta scoate la iveală și că persoane confirmate cu noul coronavirus nu ar fi fost internate la secția de Boli Infecțioase. De asemenea, procurorii spun că "există indicii" că unele decese înregistrate la Suceava au avut legătură cu deciziile proaste luate de o parte a personaului medical al spitalului şi de DSP. 

Măsuri care au dus la moarte

Procurorii suceveni - care au deschis un dosar în rem (asupra faptelor) de săptămâna trecută - au formulat acuzaţii pentru zădărnicirea combaterii bolilor în formă agravată, abuz în serviciu şi fals intelectual.

Dosarul îmbolnăvirilor a fost declinat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava pe 25 martie, "întrucât s-a constatat că în cazul infracţiunilor săvârşite cu intenţie depăşită care au avut ca urmare moartea unei persoane, inclusiv în cazul celor prevăzute de art.352 alin.1, 2 şi 5 Cod penal, competenţa de soluţionare revine procurorilor din cadrul acestui parchet.".

Procurorii suceveni susţin că o parte din decesele din Suceava "sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical", specificând că ar fi vorba de personal din spital şi angajaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, care nu au respectat măsurile dispuse de autorităţi pentru prevenirea şi limitarea epidemiei COVID19, în perioada ianuarie - martie 2020.

Cercetările mai vizează şi modul în care s-a desfăşurat testarea. Potrivit sursei citate, "au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste", iar probele unor angajaţi din spital nu fost trimise la testare, ce a dus la faptul că s-a prelungit perioada de izolare a cadrelor medicale "zădărnicind în acest fel activităţile de prevenire şi combatere a infecţiei virale cu noul coronavirus".

Bolnavii n-au fost internaţi

Procurorii susţin că în februarie şi martie, atât funcţionari din spital, cât şi cei din DSP au încălcat regulile privind izolarea, carantinarea şi internarea unor suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19 , "în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava".

Agenţia de presă Mediafax scrie că preşedintele Colegiului Medicilor din Suceava Sorin Hâncu confirmă informaţiile anchetate de procurori. La Spitalul Judeţean ar fi fost testate şi persoane care nu erau suspecte sau nu erau angajate ale unităţii medicale, spune liderul Colegiului judeţean. 

"Sunt pe liste la Direcţia de Sănătate Publică, persoane printre care şi domnul Flutur (n.r. Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava), mai mulţi sunt acolo şi acum s-au sesizat că au apărut voci care au spus că au stat afară bietele asistente ore în şir în timp ce alţi oameni au fost testaţi preferenţial", a declarat Sorin Hâncu, preşedintele Colegiului Medicilor din Suceava pentru Mediafax. 

În momentul de faţă, Suceava este primul oraş carantinat din ţară, cu peste 600 de îmbolnăviri. 


Comunicatul integral al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava:

1. La data de 25.03.2020, dosarul a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, întrucât s-a constatat că în cazul infracţiunilor săvârşite cu intenţie depăşită care au avut ca urmare moartea unei persoane, inclusiv în cazul celor prevăzute de art.352 alin.1, 2 şi 5 Cod penal, competenţa de soluţionare revine procurorilor din cadrul acestui parchet.

În prezent cauza este instrumentată de o echipă de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţişti din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

2. Ulterior înregistrării cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, faptele sesizate au fost încadrate într-o formă agravată a infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art.352 alin.1, 2 şi 5 Cod penal.

De asemenea, cercetările au fost extinse întrucât în cursul acestora a rezultat faptul că la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" Suceava au fost înregistrate decese ale unor pacienţi care au fost confirmaţi pozitiv în urma testării pentru Covid-19, decese care au avut loc atât anterior datei de 23 martie 2020, cât şi ulterior acesteia.

La acest moment există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava), aceste persoane nerespectând măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie 2020.

În instrumentarea cauzei, având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, la data de 27.03.2020, urmărirea penală a fost extinsă cu privire la fapte sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual.

În concret, sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecţia cu COVID-19, respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activităţile de prevenire şi combatere a infecţiei virale cu noul coronavirus.

În această perioadă (februarie – martie 2020), funcţionari publici din cadrul instituţiilor publice din judeţul Suceava, cu atribuţii în sistemul sanitar (Spitalul Judeţean Suceava şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au încălcat reglementările legale privind izolarea, carantinarea şi internarea în unităţi medicale a persoanelor suspecte sau confirmate cu infecţia COVID-19, în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava.

3. Din momentul sesizării din oficiu, procurorii au efectuat cercetări în mod constant, cu celeritate, canalizându-şi eforturile pentru clarificarea situaţiei de fapt sub toate aspectele.

La administrarea mijloacelor de probă s-au avut în vedere prevederile Decretului Preşedintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgenţă, precum şi măsurile instituite pentru evitarea răspândirii infecţiei COVID-19, motiv pentru care s-au luat toate măsurile pentru conservarea de probe.

În această etapă procedurală se administrează toate mijloacele de probă necesare şi posibile, în raport cu garanţiile procedurale instituite de legislaţia procesual penală şi principiul aflării adevărului, cu luarea în considerare a limitărilor impuse de existenţa stării de urgenţă.

În gestionarea anchetei se are în vedere clarificarea situaţiei de fapt sub toate aspectele, însă, având în vedere situaţia critică în care se află municipiul Suceava, este prioritar ca toate cadrele medicale să-şi îndeplinească cu maximă diligenţă obligaţiile de serviciu, fără a fi supuse unor presiuni suplimentare în acest moment.

Având în vedere stadiul anchetei penale, care se află în derulare, nu pot fi furnizate la acest moment alte informaţii referitoare la această cauză, însă vom informa opinia publică, pe măsura derulării cercetărilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON