URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2022, 15:10

Procedură de infringement fiindcă Ungaria vinde benzină și motorină la preț plafonat doar pentru mașinile înmatriculate în țară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia Europeană a inițiat o procedură de infringement (adică de constatare a neîndeplinirii unei obligații) împotriva Ungariei, fiindcă autoritățile din țara vecină au decis să aplice prețuri diferite la benzină și motorină pentru șoferii care au mașini înmatriculate în Ungaria, respectiv pentru șoferii cu numere străine. Mai precis doar șoferii care au mașini cu numere de Ungaria pot beneficia de prețul plafonat de 480 de forinți pe litru de combustibil.

Mecanismul plafonării prețurilor a fost introdus de guvernul lui Viktor Orban în noiembrie, dar din luna mai a acestui an de el pot beneficia doar șoferii care au mașini înmatriculate în Ungaria. 

Comisia a cerut autorităților ungare să respecte regulile europene în materie de liberă circulație a mărfurilor și serviciilor, de liberă circulație a cetățenilor și principiul non-discriminării, scrie Hotnews.ro

„Astfel de măsuri sunt foarte îngrijorătoare. Ele perturbă cel mai important atu al nostru de a face față crizelor și instabilității: piața unică”, a comentat comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton, cerând Budapestei să „reziste tentației de a merge singură”.

Deschiderea procedurii de infringement constă în transmiterea unei scrisori Budapestei, fiind prima etapă a demersului care poate duce la sesizarea justiței europene și impunerii de sancțiuni financiare. Ungaria dispune în prezent de o amânare de două luni pentru a răspunde îngrijorărilor Comisiei Europene, mai notează Hotnews.ro. 

Drept răspuns, ministrul de Justiție din Ungaria, Judit Varga, a declarat că de măsură au beneficiat toți șoferii care alimentau în Ungaria, însă războiul Rusia-Ucraina a declanșat creșterea prețurilor la combustibil în regiune, ceea ce a dus la un „turism al carburanților”, adică mulți șoferi din străinătate mergeau să facă plinul în Ungaria, lucru care ar putea destabiliza stocurile. 

BIHOREANUL a relatat cum de pe urma măsurii de vânzare la prețuri diferite a benzinei și motorinei au de suferit inclusiv românii care locuiesc în Ungaria, dar au mașini cu numere de România. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Ipocrizia ue
De ce sa faca Ungaria legile idioate ue? Singura tara din ue care isi protejeaza cetatenii de ipocrizia ue ,nu este nici o justificare ale escaladarii preturilor ,totul este provocat artificial!!!
Postat 19 Iulie 2022, 08:15 de User anonimizat
cu sau fara UE
Da, Romania s-ar fi ridicat si fara UE... poate am fi fost la nivelul Moldovei sau daca am fi avut noroc, a Serbiei. Eu tot incerc sa inteleg de unde reticenta asta fata de UE si indirect marea iubire - desi nerecunoscuta - fata de fostul bloc Sovietic, in special Rusia. Da, UE impune niste reguli stricte pe care trebuie sa le urmam pentru ca facem parte dintr-o Uniune (U-ul din EU), astfel ca orice stat membru trebuie sa se supuna acelorasi reguli. Cum ziceam, cand vine vorba de drepturi suntem primii, dar cand sunt si obligatii... nu ne mai prea convine, ca noi suntem romani si noi putem si fara UE. UE ne-a impus PNA-ul (DNA-ul original), care a mai facut curatenie prin marea coruptie si furtul ca-n codru care avea loc in Romania, ne-a obligat sa respectam drepturile omului, sa oferim minime conditii personalor aflate in detentie, samd. Om fi noi romanii cei mai destepti de pe pamant, dar lunga istorie comunista a lasat un cadou amar: coruptia generalizata si mentalitatea romaneasca - fiecare pentru el. Ce conteaza ca arunci gunoi pe marginea drumului sau pe camp? Nu mai e la mine in curte, deci totul e ok. Ce conteaza ca fur din fondurile spitalului si bolnavii n-au nici pansamente? Ma duc cu familia in Maldive, deci totul e ok. Astea sunt doar cateva exemple, mentalitatea asta romaneasca evident ca nu se opreste doar la coruptie. UE in schimb, fiind o UNIUNE, pune accent pe binele comun. Nu binele Germaniei sau a Frantei, binele comun. Vrem fonduri UE, libera circulatie, acces la piata libera? Atunci nu trebuie sa discriminam cu legi precum cele din articol alti cetateni UE, cum nici noi nu ne dorim sa fim discriminati cand calatorim in alta tara.
Postat 19 Iulie 2022, 00:19 de marius_ro
MuE
Legea offshore a fost republicată în Monitorul Oficial, cu toate modificările nefaste pentru România. Un element important este acela că gazele din Marea Neagră vor pleca la export obligatoriu, pentru a suplini lipsa de gaze ale țărilor din Uniunea Europeană, prin activarea mecanismului de solidaritate. [ https://www.national.ro/social/s-a-trecut-in-lege-gazele-din-marea-neagra-pot-pleca-la-export-769264.html ]
Postat 19 Iulie 2022, 00:13 de excalibur
Ati crezut ca e gluma cu lemnele?
[ https://www.rfi.ro/politica-138349-interzicere-incalzire-lemne-grozavii-stau-vina ] 01 Octombrie 2021 ”Interzicerea încălzirii cu lemne din 2023” și alte grozăvii ce stau să vină... Era chiar gluma, ce naiba. Dar politia romana nu glumeste cu lemnele: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/samsarii-de-lemne-din-bihor-in-vizorul-politiei-s-au-dat-amenzi-si-s-au-confiscat-banii-proveniti-din-lemnele-vandute-la-negru-172305.html ]
Postat 18 Iulie 2022, 22:04 de excalibur
Romania e o gaura neagra
Nu va bazati pe cifre, google, ziarul financiar etc. Romania s-a ridicat, fara discutie, cu sau fara Ue. Ce e sigur e ca avem 140 miliarde € datorie externa. 40-50% din PIB . Mare parte facuta in ultimii 2 ani de catre "echipa cistigatoare" si "guvernul meu"...Ceea ce e foarte bine, in viziunea economistilor cu facultate. Nici macar nu va trebui sa ne batem capul cu rambursarea datoriei, precum Ceausescu in anii 80', isi vor lua ei exact ce au nevoie, la pretul "pietei comune". Intre timp romanii vor primi un infringement daca se incalzesc cu lemne, pe moment 300lei/ms pe piata libera si 6-700 la bold [ https://www.hornbach.ro/p/lemn-de-foc-esenta-fag-1-2x1-7-m-1-m/6224213/ ]. Muy fragil
Postat 18 Iulie 2022, 20:10 de excalibur
marius_ro
Pe KP nu o interesează cat ia România de la UE. Ea sa convertit de la PZD la Putin și ar sării în sus de bucurie dacă un Kalibr al lovi Oradea.
Postat 18 Iulie 2022, 16:08 de Sandu2100
@KP
România plătește cam 2 miliarde euro pe an începând din 2021 (înainte plătea cam 1.4 miliarde), și ii sunt alocate 80 miliarde/ciclu. Ca suntem noi corupți și incompetenți și nu-i accesam pe toți, e cu totul altceva, dar oricum accesam mai mulți decât dam. Uite mai jos un extras dintr-un articol de pe profit. ro: "România a primit, în ultimii 14 ani, de la Uniunea Europeană, cu 42 de miliarde de euro mai mult decât a contribuit, arată date analizate de Profit.ro. Suma obținută este de 63,53 miliarde de euro, iar contribuțiile se ridică la 21,55 miliarde euro. Anul 2020 a fost unul dintre cei mai buni în ce privește intrările de fonduri UE, cu 7,12 miliarde de euro. Din 2007 și până în prezent au intrat mai mulți bani, 7,36 miliarde de euro, doar în 2016, an în care România încheia încă proiecte aferente exercițiului financiar al UE 2007-2013, dar începuse să atragă bani și din bugetul pentru 2014-2020. Citește mai mult la:https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/tabel-romania-a-primit-in-ultimii-14-ani-de-la-bugetul-ue-mult-mai-mult-decat-a-contribuit-20174719". Poate și învățat matematica în fostul URSS, de aceea calculele tale sunt "puțin" eronate :)
Postat 18 Iulie 2022, 15:54 de marius_ro
CrisDumi aka KP si alte nick-name-uri cate ai
De când te-ai convertit la Putinism visezi numai EXITURI , dai termene și predicții de la mama Omida. Cat despre " Avantajele închinării la Înalta Poartă de la MOKBA " , am fost acolo , dar pana și Ceaușescu a fugit de ei.
Postat 18 Iulie 2022, 10:29 de Sandu2100
Piticul stia ce-l asteapta, doar ca a durat cam mult!
Doua exemple. Cauza C-591/17, Germania. CJUE constată că taxa de utilizare a infrastructurii, combinată cu scutirea de taxa pe autovehicule de care beneficiază proprietarii vehiculelor înmatriculate în Germania, constituie o discriminare indirectă pe motiv de cetățenie sau naționalitate și o încălcare a principiilor liberei circulații a mărfurilor și liberei prestări a serviciilor. Cauza C-328/20, Austria. CJUE, a constatat, în esenţă, că prin instituirea unui mecanism de ajustare a alocaţiilor familiale şi a creditului fiscal pentru copilul aflat în întreţinere, aplicabil în cazul lucrătorilor ai căror copii au reşedinţa permanentă în alt stat membru UE, Austria a încălcat obligaţii care îi revin în temeiul Regulamentului nr. 883/2004 şi al Regulamentului nr. 492/2011.
Postat 18 Iulie 2022, 09:39 de pinonel
@marius_ro
Când lucrezi cu probabilități e sigur că ajungi să bați câmpii. Să luăm România, spre exemplu. Cotizația la UE este de 1,8% din PIB. An de an, într-un ciclu bugetar pe cei 7 ani, înseamnă cu totul ... 31,5 miliarde Euro. Să zicem că țara asta absoarbe toți cei 30 miliarde Euro, alocați într-un astfel de ciclu "clasic", și tot nu ajungi să ai vreun avantaj pe balanța de plăți ... doar că, nu poți face achiziții de servicii și bunuri decât cu marca CE care înseamnă produs în "comunitatea europeană". Asta duce la returnarea a minim 50% din banii absorbiți, către sursele stabilite de la UE. Nu mai punem aici faptul că toate resursele țării sunt exploatate de multinaționalele care nu lasă în România decât impozitele pe salarii, TVA-ul fiindu-i restituit integral iar profitul expatriat la firmele "mamă". Conform rapoartelor experților BEI, BERD și BED, de unde mai scapă către SIE unele date, în România ... la fiecare EURO intrat de la UE se întorc în mod real 1,4 EURO. Practic, țările membre cum sunt cele din fostul CAER susțin economia de piață a primelor 5 țări ca nivel de dezvoltare din Uniune cu mai mult de 25%. La NATO e și mai rău, pentru că e vorba de 2,5% din PIB ca veșnică cotuzație. Așadar, obediența specific românească a guvernărilor de la București salvează nivelul de trai a "colonizatorilor" euro-atlantici. Iar pentru asta nu e nevoie decât să iei la rând câteva site-uri specializate, ca să înțelegi că România este o țară ocupată din punct de vedere militar, politic, economic și social. În secolul acesta de NATO și UE, care au luat locul URSS și CAER din secolul trecut.
Postat 18 Iulie 2022, 08:46 de KP
Avantajele închinării la Înalta Poartă de la Bruxelles.
Când e vorba de primit ca țară membră UE ... e cu țârâita, precum apa care picură în condens de la aparatele de A/C. Când e vorba de dat însă, toți cei care au ceva mai mult decât media ... să deschidă robinetul. Ipocrizia europeană e fără margini în acest caz ... prin care se vrea ca Ungaria să devină "sponsor & hub" pentru gazele rusești mai mult sau mai puțin restricționate, după ce Arabia Saudită le-a spus "pas" lui Leyen și apoi lui Biden. Politica "coeziunii europene" a dat faliment sub "umbrela NATO", ceea ce deschide calea a două previziuni mai vechi ... izolarea Rusiei pentru vreun deceniu de acum înainte, urmată de "exit" după "exit" în UE. Termen de desfăcut tratatele ... 2028, odată cu închiderea ciclului bugetar european actual care v-a separa "grâul" de "neghină".
Postat 18 Iulie 2022, 08:21 de KP
@excalibur
Ce-mi place de voi astia anti-UE :)) Taceti malc cand vine vorba de fonduri de zeci de miliarde de euro primite de la UE, drepturi si libertati, acces la piata libera, libera circulatie in UE si muulte altele, dar cand vine vorba de obligatii... pai la ce ne trebuie noua UE? Ne jecmanesc aia :))) Noi probabil ca n-am contribuit cu nici 10% din cat am primit de la UE pentru dezvoltare, pentru a ne alinia cat de cat la nivelul tarilor occidentale. Dar propaganda putinista zice ca noi avem doar drepturi nu si obligatii :))
Postat 18 Iulie 2022, 03:29 de marius_ro
Excalibur
Ți-ai adus amine și tu ca ești pui de Dac ::::)))) sper să-ți cumperi mâine drapelul , ca pana amu nu știai cum arată drapelul :::::)))) Dacă nu eram în UE aveam gaz ieftin , Transnistria are pe gratis de la Rusi și ce folos . În clubul cu Rusia am fost și ne-am ales cu datorii pe lângă faptul ca au furat tot. Cândva erai plătit și tu în DM , și ce iti plăceau mărcile " Sa nu uiti de unde pleci Ca nu vei sti unde vrei sa ajungi - La Familia "
Postat 17 Iulie 2022, 23:11 de Sandu2100
The best is yet to come
Ce faina e "piata comuna"...trebuie sa imparti greutatile cu fratii tai. Romania, cu rezerve de energie si gaz pentru inca vreo 10 ani, din pamintul geto-dacilor, e independenta energetic 70-80% .Daca stringe putin cureaua, batem suta. Noroc ca ne-am integrat in UE, vom imparti bunastarea cu restul tarilor UE.
Postat 17 Iulie 2022, 15:46 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON