URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2016, 08:35

Printre dealuri şi doline: Zeci de bihoreni au făcut cunoştinţă, pe biţă sau pe jos, cu satul Coleşti (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Satul bihorean Coleşti a fost în sărbătoare, în weekend. Zeci de turişti au descins în mica localitate aparţinătoare de Vaşcău, doar ca să se dea cu bicicletele pe un traseu lung de 25 de kilometri ori să bată la pas împrejurimile satului.

De toate vârstele

Startul s-a dat sâmbătă la prânz, când biciclişti de toate vârstele, chiar şi bebebluşi de câteva luni purtaţi de părinţi în scaune anume concepute, au pornit la pedalat. În total, au pedalat aproape 60 de biciclişti, cei mai mulţi dintre ei orădeni, şteieni sau beiuşeni care au mers pentru întâia dată în Coleşti.

Traseul a trecut pe dealurile şi dolinele din satele Coleşti, Izbuc şi Călugări, cu un popas mai lung la Mănăstirea Izbuc. Bicicliştii au fost întâmpinaţi de călugări, care le-au făcut un tur al mănăstirii, ca să-i "încarce" sufleteşte, iar apoi i-au revigorat şi trupeşte, oferindu-le sendvişuri, gogoşi şi apă rece de izvor.

De asemenea, şi natura s-a îngrijit de ei: pe parcursul traseului care a durat peste patru ore, în câteva rânduri căldura dogorâtoare a fost înlocuită de ploi scurte şi răcoroase. Nu s-au plâns, însă, ba chiar mulţi dintre ei au recunoscut că ploaia le-a prins bine, dându-le energie şi ajutându-i să se bucure şi mai tare de peisajele pitoreşti prin care au trecut.

Turiştii care au urcat în Coleşti, dar nu au mers la pedalat, au rămas la căminul cultural din sat, unde au putut vedea femeile din sat sau din comune vecine torcând lâna şi făcând bijuterii din mărgele colorate, au putut urmări un meşter în sculptatul lemnului sau au putut degusta şi cumpăra din bunătăţile tradiţionale întinse pe mese, precum brânzeturi, caşuri și dulceţuri. Două produse aparte au fost zama de pitonci (ciuperci - n.r.) și tradiționala plăcintă de foi specifică zonei Beiușului, realizată după o metodă veche și inedită: aluatul, împreună cu compoziția, este rulat de două gospondine, cu ajutorul feței de masă!

Spectacol... bovin  

Un moment al serii de sâmbătă, firesc pentru locuitorii din Coleşti, i-a uimit pe turişti: în "tăul" din centrul satului, adică un soi de lac mai mic, au venit la scaldă, de pe dealuri, zeci de bivoli şi bivoliţe. Necuvântătoarele s-au scăldat nestingherite de aparatele de fotografiat ori de exclamaţiile de mirare ale orăşenilor care rar au ocazia să le vadă în relaxare.

Apoi, pentru toţi turiştii, dar şi pentru localnici, a început "spectacolul gastronomic": fiecare a primit gratuit o porţie de bogracs gătit la ceaun, chiar pe malul tăului, de un bucătar trimis de Primăria Vaşcău, de care aparţine satul Coleşti.

Ziua de sâmbătă nu putea să se încheie fără muzică: tot alături de localnici, turiştii s-au adunat în jurul unui foc şi au cântat alături de chitaristul YoYo, venit anume de la Cluj Napoca. Cei care au rămas peste noapte în Coleşti au dormit fie în casele localnicilor, fie la cort.

La pas

Duminică, turiştii au fost invitaţi la un nou traseu, de data aceasta la pas. Avându-i drept ghizi pe soţii George şi Larisa Hoţopan, tineri care de câţiva ani s-au mutat în Coleşti, oamenii au vizitat întâi Peştera din Valea Popii, iar apoi au urcat spre Vârful Sfaraş. Cum însă traseul s-a dovedit prea lung şi anevoios pentru turişti, ghizii nu i-au mai dus până la vârful cel mai înalt din zonă, ci într-un alt punct de belvedere, mai accesibil. Chiar şi aşa, s-a mers la pas mai bine de patru ore.

Pentru că au îndurat căldura şi efortul, toţi turiştii au fost răsplătiţi cu o masă copioasă. Bucătar a fost spaniolul Quim Rueda Pilar, ajutat de soţia lui, Ioana. Cei doi s-au mutat şi ei în Coleşti în urmă cu cinci ani, dornici, la fel ca şi familia Hoţopan, să trăiască o viaţă liniştită, aproape de natură. În farfuriile celor care i-au trecut pragul, Quim le-a pus supă-cremă de nuci verzi şi legume, paste cu tocăniţă de bivoliţă, carpaccio de păstrăv şi, drept desert, supă macedoneană, adică făcută din mai multe feluri de compoturi, şi tort de bezea.

De altfel, cele două familii de tineri au şi organizat întregul eveniment, alături de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, tocmai pentru a pune şi satul lor pe harta turistică a Bihorului.

Înainte de lăsatul serii, toţi turiştii au plecat din Coleşti, mai cu seamă că cei mai mulţi dintre ei au avut cale lungă de făcut până la Oradea, pe DN 76, un drum care nici măcar aspect de şosea comunală nu are. Cu toţii au plecat însă încântaţi de ce au văzut şi trăit la Coleşti, un sat anonim pentru mulţi bihoreni, dar care are ce arăta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON