URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2020, 13:03

Prin ce trucuri a crescut AUR în Bihor: Un grup de Facebook şi-a schimbat peste noapte numele, devenind „filială” de partid. S-ar putea să fii fan fără să știi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marea surpriză a alegerilor parlamentare de anul acesta o reprezintă, fără îndoială, partidul AUR (Alianţa pentru Unirea Românilor), clasat pe locul 4 în preferinţele românilor şi pe 3 în diasporă, mulţi întrebându-se, pe bună dreptate, cum a reuşit un partid înfiinţat peste noapte să obţină atâtea voturi. Răspunsul: o campanie de marketing de tip "gherilă", în special în online, care s-a manifestat inclusiv în Bihor, unde formațiunea a reușit să "dea" un deputat cu reputaţie de interlop.

Grup reprofilat

Un grup înfiinţat în urmă cu 3 ani pe Facebook, fără legătură cu teme politice, ci destinat anunțurilor publicitare, a fost redenumit, subit, cu numele filialei AUR Bihor, care are azi peste 11.000 de urmăritori, creând impresia unei adeziuni de masă.

Informaţia este vizibilă la o simplă verificare a detaliilor grupului. Conform datelor disponibile la capitolul "istoric", pe Facebook, grupul "Publicitate Oradea" a fost înfiinţat pe 7 mai 2017, iar pe 14 octombrie 2020 numele s-a schimbat în AUR Filiala Bihor. Miercuri dimineaţă avea nu mai puţin de 11.256 de urmăritori!

De altfel, inclusiv la o căutare pe Facebook cu termenii "publicitate oradea", grupul redenumit apare al doilea rezultat.

Nu este clar cine a înfiinţat acest grup, însă cert e că, la momentul publicării acestui articol, este administrat de 4 persoane, între care şi preşedintele AUR Bihor, Mihai Lasca, un personaj controversat, proaspăt ales deputat, despre care BIHOREANUL a mai scris, dat fiind că are condamnări pentru violenţă şi este judecat pentru constituirea unui grup criminal organizat.

De altfel, „migrarea” grupului Facebook în politică coincide cu momentul implicării lui Mihai Lasca ca manifestant al cauzei „anti-mască” la mitinguri organizate sub pretextul unor acțiuni civice. Deși nu a făcut public acest lucru, Lasca figura deja ca președinte al filialei Bihor a AUR pe site-ul central al organizației, iar la aceste mitinguri se strângeau semnături pentru candidaturile formațiunii la alegerile parlamentare.

Că AUR a avut o prezenţă masivă online se vede nu doar pe contul de Facebook al candidatului, ci şi de pe alte pagini şi grupuri care promovează formațiunea. Iar strategia pare că dă roade, reprezentanţii AUR lăudându-se cu tot mai multe adeziuni. Un apel al liderilor partidului, făcut luni, după rezultatele prelimiare ale alegerilor, ar fi atras, potrivit acestora, peste 15.000 de înscrieri online în AUR.

"Mii de români aderă şi îşi pun speranţa in partidul PATRIOTIC AUR. Cu fiecare adeziune forţa AUR creşte iar schimbarea pe care ne-o dorim cu toţii devine tot mai realizabilă! Vă indemn să o faceţi în număr cât mai mare şi la nivelul judeţului Bihor!  Aur va salva România!", a scris, miercuri, și liderul din Bihor, Mihai Lasca, pe contul său de Facebook.

Căutat miercuri din nou de BIHOREANUL, pentru a explica trucul cu „transformarea” unui grup de anunțuri publicitare în „filială” de patid, Lasca nu a răspuns la telefon.

Cum au reușit

Specialiştii în publicitate afirmă că reuşita AUR în aceste alegeri se datorează unor campanii de tip "guerrilla marketing" online şi offline, activiștii reuşind să atragă cu mesaje patriotice, de buni creştini, anti maghiare, anti occidentale, anti mască, dar și cu imaginea de apărători ai neamului.

"Campania electorală online s-a bazat mai ales pe organic (n.r. – în mod natural, prin distribuiri, reacţii şi comentarii ale internauţilor), pe viralizarea unor mesaje în grupuri, ale românilor din diaspora, în grupuri ale ultraşilor, în grupuri naţionalist-creştine. Foarte mulţi avocaţi ai cauzei au viralizat mesajele. Dacă vă uitaţi la live-urile făcute de această formaţiune, în campanie, o să vedeţi că au reacţii doar de tipul Like şi Love. Din acest motiv, AUR merită cumva felicitări din punct de vedere strict tehnic pentru că au ştiut să-şi angreneze electoratul online. Sunt peste 500.000 de votanţi ai acestei formaţiuni, dar pe Facebook au mai puţin de 400.000 de fani şi conform Facebook Transparency, au cheltuit sub 12.000 de euro în această campanie electorală pe Facebook. O sumă infimă pentru rezultatele pe care formaţiunea le-a obţinut", a declarat, pentru AlephNews, expertul digital media Dragoş Stanca.

Un scor de invidiat

Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare de anul acesta încă nu au fost publicate, însă, potrivit HotNews.ro, după numărarea a peste 99% din voturi, la Camera Deputaţilor AUR ocupă locul 4 la nivel naţional, cu 8,99% din voturi (după PSD - 29,24%, PNL - 25,17% şi USR-PLUS - 15,04%, şi peste UDMR - 5,82%, PMP - 4,78% şi PRO ROMÂNIA - 4,12%), iar la Senat tot locul 4, cu 9,08% (PSD - 29,64%, PNL - 25,59%, USR-PLUS - 15,55%, UDMR - 5,96%, PMP - 4,90%, PRO ROMÂNIA - 4,16%).

Şi în diaspora AUR a obţinut procente foarte ridicate. Conform datelor provizorii furnizate de BEC şi citate de presa centrală,  AUR a obţinut peste 24% din voturile românilor din străinătate. G4media scrie că partidul s-a clasat pe locul trei în diaspora, imediat după USR Plus şi PNL, potrivit rezultatelor parţiale obţinute după centralizarea a 87,6%% dintre secţii de votare din afara graniţelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Nu de aur avem nevoie
Nici de pamint.40% din suprafata arabila a romaniei e instrainata,adica in proprietatea strainilor.Ungaria nu permite vinzarea pamintului catre straini.Serios? Cum asa,fac ei nota aparte in UE, cu libera circulatie in cadrul uniunii?Da,chiar asa,drept consecinta UE vrea sa-i taie pe unguri si polonezi de la ulcica cu lapte.Asa ca portia lor va reveni romaniei,tarisoara tinara,100 de ani,unde vom fi majoritatea chiriasi,in curind...Poftiti la spalat pe creier(i) [Comisia Europeană a plătit marţi a treia tranşă, în valoare de 8,5 miliarde de euro, din împrumutul acordat în cadrul instrumentului SURE, către cinci state membre, se arată într-un comunicat al Executivul comunitar. România a primit trei miliarde de euro, Belgia - două miliarde de euro, Ungaria - 200 de milioane de euro, Portugalia - trei miliarde de euro iar Slovacia - 300 de milioane de euro]
Postat 09 Decembrie 2020, 22:34 de excalibur
Aur
Prin faptul ca Aur a obtinut acest rezultat rezultă un singur lucru: nivelul de inteligenta ar romanului! Aur este rezultatul a ceea ce s a intamplat cu educația , cercetarea și cultura din ultimii 20 de ani. Adică oameni cu un nivel de inteligență precar votează Psd (haos, corupție,hotie) si Aur( extremiști, penali, ultrasi si indoctrinati). Cam asta e viziunea românul direct proporțională cu educația de care a avut parte.
Postat 09 Decembrie 2020, 22:14 de Adrian_Preda
Fix 4+1/2 ani dau ... ca să vedem cum AUR se transformă în "fier vechi".
Absolut nerelevantă trecerea unei pagini de FB de la "publicitate" la "partid", mai ales că e vorba de același "autor". Cu toate astea, abia aștept să am "iUmor" politic zilnic, cu AUR în Parlament ... și să-i văd pe PNL-iști, PSD-iști și USR-iști, perpelindu-se de dragul "unirii românilor" din jurul lui Johannis, iar pe UDMR-iști rugându-se noaptea, pe ascuns, să nu le tulbure cineva oportunismul și agramatismul !?!
Postat 09 Decembrie 2020, 16:36 de CrisDumi
reactionari la cealalta extrema
aia care insulta toti crestinii. Aviz unor comentatori si politicieni: de fiecare data cand da la insulte despre "cestini inapoiati" mai apar 3 votanti AUR
Postat 09 Decembrie 2020, 15:19 de unu
Democratia....sistemului paralel
Democratia,este greu de digerat ,de fostii agenti ai securitatii, reactivati dupa revolutie de sistemul paralel,cei care ne conduc ne decid soarta,cei care neconduc destinele,precum pe o mturma de oi spalate pe creier.
Postat 09 Decembrie 2020, 14:40 de platona
dupa revolutie, de fosti agenti secu, reactivati de sistemul paralel
Oare de ce ne e frica de alternanta/accesul partidelor la guvernarea tarii....Ba, mai mult, ne e frica de un partid minuscul(9.8%),care a intrat in parlamentul Romaniei...Oare pentru ca va avea loc o schimbare de discurs politic,oare pentru ca nu doresc nicio solutie de compromis,de asociere cu clasa politica actuala,care ne-a vandut...precum pe o turma de oi.Ne e frica de hoti? Dar hoatia a fost patronata de acest parlament,inclusiv de presedintia tarii....unde ne este Fundatia Gojdu,cine a cedat-o pe nimic Ungariei,dar Rosia Montana,dar toate institutiile de interes strategic ale tarii,cine le-a instrainat.....am devenit sclavi in tara noastra...Si atunci cum stam cu frica ? Pana acum,nu v-a fost frica de vanzarea tarii,bucata cu bucata ...pentru interersele meschine ale celor pe care i--ati ales? PNL, PSD,UDMR,PMP,PRO,USR,USR-Plus.... va e frica de AUR,HIENELOR?
Postat 09 Decembrie 2020, 14:29 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON