URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2022, 12:15

Primul militar rus judecat pentru crime de război e un tânăr de 21 de ani. A împușcat în cap un civil

Primul militar rus judecat pentru crime de război e un tânăr de 21 de ani. A împușcat în cap un civil foto: Facebook / Volodimir Zelenski
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un militar rus în vârstă de 21 de ani, capturat în Ucraina, va fi primul soldat rus care va fi judecat pentru crime de război pe teritoriul țării invadate de Rusia. Anunțul a fost făcut miercuri, pe Facebook, de procurorul general de la Kiev, Irina Venediktova, care a precizat că unitatea a finalizat prima anchetă pentru crime de război.

Potrivit Digi24.ro, care citează postarea procurorului general, sergentul Vadim Shishimarin este comandantul unui grup din cadrul unităţii 32010 a Diviziei a 4-a de blindate de gardă Kantemirovskaia, din regiunea Moscova. El a fost capturat de forţele ucrainene la 4 mai, iar Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a dat publicităţii un videoclip în care chiar recunoaşte că a împuşcat un civil.

Ancheta procurorilor a scos la iveală că Vadim Shishimarin a ucis un civil neînmarmat în regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, pe 28 februarie.

Victima mergea pe bicicletă, vorbind la telefon, pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka, în timp ce Shishimarin, alături de alți patru militari, se aflau într-un vehicul civil pe care l-au sechestrat cu forța, după un atac al armatei ucrainene care distrusese coloana din care făceau parte soldații.

Shishimarin l-a împușcat în cap pe biciclistul de 62 de ani, cu un Kalaşnikov, pentru a-l împiedica să comunice forţelor ucrainene despre prezenţa lor.

Bărbatul a murit pe loc, la doar câțiva zeci de metri de casa lui, a indicat procurorul general ucrainean.

„Suspectul Shishimarin este în prezent în arest. Procurorii și anchetatorii SBU au strâns suficiente dovezi ale implicării sale în încălcarea legilor și obiceiurilor războiului, combinate cu omorul premeditat (Partea 2 a articolului 438 din Codul Penal al Ucrainei). Pentru aceste acțiuni riscă 10 până la 15 ani de închisoare sau pe viață”, a mai scris procurorul pe Facebook (întregul mesaj mai jos).

Peste 9.000 de proceduri judiciare au fost deschise în Ucraina împotriva militarilor ruşi pentru crime de război.

Joi este a 78-a zi de invazie rusă în Ucraina. În această zi, scrie HotNews.ro, în ciuda amenințărilor ruse, Finlanda a anunțat vrea să adere la NATO „fără întârziere", iar Suedia va urma să facă acest anunț săptămâna următoare. Cele două țări ar urma să adere împreună. 

În aceeași zi, ucrainenii înaintează spre granița cu Rusia la nord-est de Harkov, iar zeci de tancuri și blindate rusești au fost nimicite în timp ce încercau să treacă pe un pod de pontoane, mai arată sursa citată.

Tot joi, Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat un nou bilanț al morților, arătând că aproximativ 26.650 de militari ruși ar fi fost lichidați/scoși din luptă (uciși, răniți sau capturați) de la debutul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, în 24 februarie. Similar, și rușii publică date cu ce pagube ar fi reușit să producă Ucrainei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
https://stirileprotv.ro/stiri/international/momentul-in-care-rusii-ucid-doi-civili-langa-kiev-surprins-de-camerele-de-supraveghere.html
Așa au făcut si in Romania, nu poate mai mult Rusul.
Postat 12 Mai 2022, 13:18 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON