Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, prima reacţie după afişarea rezultatelor de la referendumul privind modificarea Constituţiei. În esenţă, şeful statului a îndemnat la toleranţă, afirmând că România aparţine tuturor românilor, chiar dacă sunt diferiţi, iar aceştia trebuiesă trăiască într-o ţară în care să nu mai existe "pericole imaginare".
Potrivit Digi24.ro, Iohannis a susţinut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.
"Atunci când pacea socială este pusă în pericol şi avem, din păcate, suficiente exemple în acest sens în ceea ce s-a întâmplat în România ultimelor săptămâni, în pregătirea referendumului pentru modificarea Constituţiei, este nevoie de o abordare matură şi o deschidere către dialog a tututor actorilor relevanţi din societate. Primul pas către restabilirea păcii sociale este abandonarea discursului urii şi asumarea faptului că numai prin toleranţă putem depăşi împreună acele falii care riscă să ne dezbine. Să lăsăm trecutului toate aluviunile de ură, indignare, gânduri negre şi să ne îndreptăm energiile către viitorul nostru. Să facem pentru toţi românii o ţară în care să trăim în bună înţelegere, fără spaime şi tulburări provocate de pericole imaginare. România aparţine tuturor românilor. Deşi diferiţi, suntem toţi români şi vrem să mergem mai departe împreună într-o ţară care şi-a însuşit şi respectă valorile comune europene", a declarat Klaus Iohannis, potrivit sursei citate.
De precizat că preşedintele Klaus Iohannis a mers să voteze fără soţia sa la referendum, duminică seară, cu aproximativ o oră înainte de închiderea urnelor, la Sibiu. Acesta nu le-a făcut nicio declaraţie jurnaliştilor care îl aşteptau în faţa secţiei de votare, refuzând să spună dacă a votat pentru sau contra modificării Constituţiei, astfel încât noţiunea de familie să fie redefinită.
După cum se ştie, referendumul pentru redefinirea familiei, aşa încât aceasta să fie căsătoria consimţită între bărbat şi femeie, a eşuat, după ce la urne s-au prezentat doar 21,10% dintre alegători. Pentru ca referendumul să fi trecut, ar fi fost nevoie de o prezenţă de 30%.
La nivel naţional, s-au prezentat la urne 3.857.308 de alegători. Voturi valabil exprimate la răspunsul 'DA' au fost 3.531.732, reprezentând 91,56% din numărul participanţilor, voturi valabil exprimate la răspunsul 'NU' - 249.412, adică 6,47%, iar voturi nule - 76.111, respectiv 1,97%.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.