URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Octombrie 2020, 18:30

Prima româncă diagnosticată cu gripă este o tânără din Bihor

Prima româncă diagnosticată cu gripă este o tânără din Bihor (foto: generic, sursa: www.realitatea.net)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O tânără în vârstă de 19 ani din Bihor este infectată cu virusul gripal de tip A H1N1. Este prima româncă diagnosticată cu gripă în acest sezon în România, conform informaţiilor Institutului Naţional de Sănătate Publică. 

"Este o persoană de sex feminin, în vârstă de 19 ani, infectată cu gripă A H1N1. Astăzi (n.r. – joi) am primit la Direcţia de Sănătate Publică Bihor rezultatul testării virusologice de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, este centrul naţional de referinţă pentru gripă", a precizat, la solicitarea BIHOREANULUI, dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor. 

Deocamdată, reprezentantul instituţiei nu a putut oferi mai multe detalii despre primul caz de gripă, însă a precizat că DSP va reveni, vineri, cu o informare.

Potrivit unei informări a INSP, până pe 25 octombrie, în România au fost vaccinate antigripal 323.098 persoane din grupele de risc, cu vaccinuri distribuite de Ministerul Sănătăţii.

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute, gripă clinică, infecţii acute de căi respiratorii superioare (IIACRS) şi pneumonii, înregistrate la nivel naţional săptămâna trecută a fost de 51.730, cu 8,6% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

"Săptămâna 19 - 25 octombrie (S43/2020) - la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 51.730, cu 44% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (92.414) şi cu 8,6% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (47.636)", se arată în informarea oficială a INSP. 

În acest an, au avertizat specialiştii, apariţia cazurilor de gripă va solicita şi mai mult sistemul medical, deja pus la încercare de pandemia de Covid-19. 

"Ciclicitatea simptomeleor, revin şi dispar, ne duce spre coronavirus. Anamneza trebuie să fie minuţioasă. Vom face cât de curând un dublu diagnostic atunci când pacienţii se prezintă cu febră sau dureri musculare. Este obligatoriu să avem diagnosticul de coronavirus, dar trebuie să facem şi testul pentru gripă", a declarat, pentru Stirileprotv.ro, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON