URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2015, 08:10

Primăria va împrumuta încă 100 milioane lei pentru finalizarea proiectelor europene începute

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ban la ban trage şi datorie la datorie. Consiliul Local a hotărât marţi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, contractarea de către municipalitate a încă unui credit în valoare de 100 milioane lei.

Conform raportului de specialitate anexat hotărârii, creditul va avea o perioadă de tragere de şase luni, cu trageri şi rambursări multiple, în funcţie de necesar, şi va trebui plătit în termen de un an de la contractare.

Împrumutul va fi luat pentru a putea acoperi un eventual deficit de cash al municipalităţii în cazul în care finanţările europene aferente proiectelor începute vor fi acordate cu întârziere, în condiţiile în care toate lucrările trebuie încheiate până la 31 decembrie.

"Motivaţiile apariţiei inevitabile a acestui deficit de cash sunt multiple: recuperarea banilor de la UE ca urmare a utilizării mecanismului cererilor de rambursare reprezintă un proces de durată, în unele cazuri şi opt luni, iar pentru că mecanismul cererilor de plată pe POR nu funcţionează decât până la 20 noiembrie 2015, situaţiile de lucrări care exced aceleaşi date vor trebui plătite de municipalitate, urmând a fi depuse cereri de rambursare pentru primirea cotei de finanţare de la UE şi bugetul de stat", se menţionează în raportul de specialitate.

Consulat slovac în Cetate

Tot în şedinţa de marţi aleşii orădenilor au aprobat acordarea unui spaţiu de 220 metri pătraţi din Corpul E al Cetăţii către Ambasada Slovaciei pentru a amenaja aici Centrul Cultural şi Consulatul Onorific al Republicii Slovace. Spaţiul va fi alocat în folosinţă gratuită pentru o perioadă de zece ani.

Consulatul şi centrul cultural vor fi inaugurate pe 10 septembrie, cu ocazia zilei naţionale a Slovaciei. La eveniment vor participa ambasadorul Jan Gabor, consulul onorific Miroslav Iabloncsik, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea şi vicepreşedintele Parlamentului slovac Jana Lassakova.

Teren pentru drumul rapid

Aleşii orădenilor au mai aprobat demararea procedurii de preluare în proprietatea publică a municipiului au unei suprafeţe de 13.600 metri pătraţi de teren aflat în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Transportului care l-a concesionat ulterior CFR.

Conform raportului de specialitate, preluarea terenului se impune deoarece viitorul drum expres atinge şi chiar traversează în întregime zone identificate ca fiind în concesiunea CFR pe tronsoanele delimitate de străzile Făcliei şi Gheorghe Doja, respectiv Ecaterina Teodoroiu şi Izvorului.

De altfel, primarul Ilie Bolojan a şi lipsit de la şedinţa de Consiliu Local, fiind plecat la Bucureşti pentru a iniţia formalităţile necesare preluării terenului. Conform legii, transferul amplasamentului se poate face printr-o Hotărâre de Guvern adoptată la solicitarea Consiliului Local.

Bani pentru biserică

Tot marţi, consilierii locali au aprobat alocarea sumei de 150.000 lei pentru finanţarea lucrărilor de amenajare a instalaţiilor electrice şi termice de la Catedrala Episcopală "Învierea Domnului". Plăţile se vor face în baza facturilor în copie emise până la 30 noiembrie de prestatorii şi a ordinului de pată care să ateste achitarea acestora de către Episcopia Ortodoxă.

Conform raportului de specialitate anexat hotărârii, finanţarea a fost acordată la cererea Episcopiei, care a arătat că are fonduri insuficiente pentru finalizarea lucrărilor înainte de data de 19 septembrie, când aici va fi organizat jubileul celor 320 de ani de la atestarea oficială a Episcopiei Oradea prin Diplomă Leopoldină.

Conform programului, la eveniment sunt aşteptaţi reprezentanţi ai Sfântului Sinod şi oficilităţi de la nivel central.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Unde nu-i cap - e vai de picioare...
Ar fi avut acum banii respectivi, daca nu-i aruncau orbeste pe fereastra in primavara, pentru a organiza referendum-uri cu repetitie, fara nici un sens... Dar daca asta a fost ambitia (total prosteasca) a maritului edil... ce sa-i faci?! Trebuia facut "de indata"...
Postat 10 Septembrie 2015, 08:54 de Danutz
Prost e cine da, nu cine cere!
Nea ilie, ia bre cat poti, prost ai fi sa nu iei, lua-te-ar dna-ul sa te ia !
Postat 09 Septembrie 2015, 17:09 de pinonel
Costa cam mult....
Consulul onorific nu este retribuit , conform statutului si primaria nu are obligatii fata de el,daca era consulat ar fi trebuit sa isi cumpere cladire.Consulul onorific, are obligatii putine, isi poate desfasura activitatea din propriul apartament .Daca este o persoana saraca ar fi trebuit sa refuze aceaata functie.La noi ca la nimeni. Costa cam mult catedrala, probabil mai trebuie gresie chinezeasca pentru exterior, asa e traditia la ortodocsi, cu gresie chinezeasca, altfel nu merge.Cum urca treptele acelea cineva in varsta?Au lift?
Postat 09 Septembrie 2015, 12:43 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON