Ban la ban trage şi datorie la datorie. Consiliul Local a hotărât marţi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, contractarea de către municipalitate a încă unui credit în valoare de 100 milioane lei.
Conform raportului de specialitate anexat hotărârii, creditul va avea o perioadă de tragere de şase luni, cu trageri şi rambursări multiple, în funcţie de necesar, şi va trebui plătit în termen de un an de la contractare.
Împrumutul va fi luat pentru a putea acoperi un eventual deficit de cash al municipalităţii în cazul în care finanţările europene aferente proiectelor începute vor fi acordate cu întârziere, în condiţiile în care toate lucrările trebuie încheiate până la 31 decembrie.
"Motivaţiile apariţiei inevitabile a acestui deficit de cash sunt multiple: recuperarea banilor de la UE ca urmare a utilizării mecanismului cererilor de rambursare reprezintă un proces de durată, în unele cazuri şi opt luni, iar pentru că mecanismul cererilor de plată pe POR nu funcţionează decât până la 20 noiembrie 2015, situaţiile de lucrări care exced aceleaşi date vor trebui plătite de municipalitate, urmând a fi depuse cereri de rambursare pentru primirea cotei de finanţare de la UE şi bugetul de stat", se menţionează în raportul de specialitate.
Consulat slovac în Cetate
Tot în şedinţa de marţi aleşii orădenilor au aprobat acordarea unui spaţiu de 220 metri pătraţi din Corpul E al Cetăţii către Ambasada Slovaciei pentru a amenaja aici Centrul Cultural şi Consulatul Onorific al Republicii Slovace. Spaţiul va fi alocat în folosinţă gratuită pentru o perioadă de zece ani.
Consulatul şi centrul cultural vor fi inaugurate pe 10 septembrie, cu ocazia zilei naţionale a Slovaciei. La eveniment vor participa ambasadorul Jan Gabor, consulul onorific Miroslav Iabloncsik, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea şi vicepreşedintele Parlamentului slovac Jana Lassakova.
Teren pentru drumul rapid
Aleşii orădenilor au mai aprobat demararea procedurii de preluare în proprietatea publică a municipiului au unei suprafeţe de 13.600 metri pătraţi de teren aflat în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Transportului care l-a concesionat ulterior CFR.
Conform raportului de specialitate, preluarea terenului se impune deoarece viitorul drum expres atinge şi chiar traversează în întregime zone identificate ca fiind în concesiunea CFR pe tronsoanele delimitate de străzile Făcliei şi Gheorghe Doja, respectiv Ecaterina Teodoroiu şi Izvorului.
De altfel, primarul Ilie Bolojan a şi lipsit de la şedinţa de Consiliu Local, fiind plecat la Bucureşti pentru a iniţia formalităţile necesare preluării terenului. Conform legii, transferul amplasamentului se poate face printr-o Hotărâre de Guvern adoptată la solicitarea Consiliului Local.
Bani pentru biserică
Tot marţi, consilierii locali au aprobat alocarea sumei de 150.000 lei pentru finanţarea lucrărilor de amenajare a instalaţiilor electrice şi termice de la Catedrala Episcopală "Învierea Domnului". Plăţile se vor face în baza facturilor în copie emise până la 30 noiembrie de prestatorii şi a ordinului de pată care să ateste achitarea acestora de către Episcopia Ortodoxă.
Conform raportului de specialitate anexat hotărârii, finanţarea a fost acordată la cererea Episcopiei, care a arătat că are fonduri insuficiente pentru finalizarea lucrărilor înainte de data de 19 septembrie, când aici va fi organizat jubileul celor 320 de ani de la atestarea oficială a Episcopiei Oradea prin Diplomă Leopoldină.
Conform programului, la eveniment sunt aşteptaţi reprezentanţi ai Sfântului Sinod şi oficilităţi de la nivel central.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.