URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2021, 22:30

Primele suspiciuni de Omicron, în România: trei persoane repatriate din Africa de Sud, depistate cu Covid

Primele suspiciuni de Omicron, în România: trei persoane repatriate din Africa de Sud, depistate cu Covid foto: Dreamstime.com / HotNews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apar primele suspiciuni de infectare cu noua variantă de Covid, Omicron, în România. Trei persoane care au fost repatriate din Africa de Sud au fost confirmate ca fiind infectate cu Covid-19 la întoarcerea în ţară.

Unul dintre ei face parte din echipa de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare, căruia i s-a recoltat o nouă probă ce va fi trimisă pentru secvenţiere la Institutul Cantacuzino. Celelalte două persoane provin din judeţele Braşov şi Vaslui.

"Referitor la persoanele repatriate din Africa de Sud, precizăm faptul că în urma testelor efectuate, 3 persoane (2 la aeroportul din Bucureşti şi 1 la Baia Mare) au fost depistate ca fiind pozitive cu virusul SARS-CoV-2", a precizat Ministerului Sănătăţii, potrivit HotNews.ro.

Conform sursei citate, testele au fost efectuate la aeroporturile Bucureşti şi Baia Mare la momentul aterizării, persoanele au fost introduse în locaţiile de carantină, iar rezultatele au venit miercuri, 1 decembrie 2021.

Nici una dintre cele 3 persoane nu are simptome, dar toţi trei pacienţii sunt sub observaţie medicală, au arătat reprezentanții Ministerului Sănătății. Probele au fost trimise la laboratoare de specialitate pentru secvențiere.

În vreme ce purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătătii susţine că persoanele au fost depistate marţi, pe aeroport, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat susţine că abia miercuri dimineaţă. 

Cei 29 de sportivi de la echipa de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare repatriaţi din Africa de Sud au sosit la Baia Mare, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, au fost testaţi şi li s-au asigurat condiţiile pentru carantinare.

 „Ei au fost testaţi şi s-au recoltat probe RT-PCR în Africa de Sud, Kenya, dar şi la sosirea pe aeroport de către personalul medical din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş" a precizat Rudolf Stauder, subprefectul județului Maramureș.

Alţi 46 de cetăţeni români şi 24 de cetăţeni străini repatriaţi din Africa de Sud au aterizat, marţi după-amiază, cu o aeronavă a companiei TAROM, la Baza Aeriană 90. Şeful DSU Raed Arafat, aflat la aeroport, a declarat că toate testele persoanelor aflate la bordul avionului au ieşit negative la testul SARS-CoV-2. O parte dintre pasageri făceau parte din echipa din Baia Mare.

Între timp, lista țărilor unde este confirmată varianta Omicron a coronavirusului crește rapid, marți făcând astfel de anunțuri națiuni precum Japonia, Brazilia sau teritoriul francez Reunion din Oceanul Indian. Hotnews.ro mai notează că piețele financiare s-au ”înroșit”, investitorii fiind îngrijorați de declarații precum cea a OMS, care a spus că noua tulpină Covid-19 aduce un risc foarte mare de creștere a numărului de infecții, sau a șefului Moderna, care a prezis că actualele vaccinuri vor avea un efect redus contra Omicron.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Sunt idiot, caut tratament...
Au repatriat citiva cetateni din africa de sud. Testati negativ acolo, 2 teste inainte de imbarcare. Ajunsi in romania, test, rezultat pozitiv. Oamenii nu au nici un simptom. Carantina.Arafat: "oamenilor nu le vine sa creada ca au covid,dar trebuie sa aiba incredere in autoritati". Urmeaza valul omicron...
Postat 03 Decembrie 2021, 09:40 de excalibur
Tulpina e secventiata din vara
Au gasit-o in mai multe locuri pe glob, de prin iulie... Au nevoie de ea acuma, ca sa fouta emisfera nordica, lumea civilizata
Postat 02 Decembrie 2021, 13:45 de excalibur
Pe nicio linie aeriană nu se circulă fără vaccinare sau testare dublă.
De unde naiba, niște persoane vaccinate deja complet, cum sunt cei trei repatriați ... brusc au devenit suspecți de o tulpină la care nu au niciun fel de simptome, iar testele nu aveau cum fi actualizate !?! Vrăjeala asta e pentru a justifica propaganda pentru al 5-lea val. Cine a văzut filmul "Al 5-lea Val" care a apărut pe piață în urmă cu câțiva ani, pricepe repede ce se urmărește de fapt.
Postat 02 Decembrie 2021, 13:16 de KP
@Sandu2100
am fost infectat deci nu mai pot altu. Sa te ajute pe tine in schimb, daca tot o doresti la altii
Postat 02 Decembrie 2021, 12:02 de David
Italia
Echipe de soldati, din casa in casa , testeaza elevii...
Postat 02 Decembrie 2021, 10:41 de excalibur
David
Bineinteles tu esti specialist in domeniu, doamne ajuta sa te infectezi
Postat 02 Decembrie 2021, 00:40 de Sandu2100
.
... Da lasati odata sa treaca prin toata lumea covid-ul asta, ca altfel nu scapam de el. Prostii astia care pun restrictii, doar amana inevitabilul
Postat 02 Decembrie 2021, 00:33 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON