URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2020, 09:21

Primele două celule de la groapa ecologică a Oradiei vor fi închise pentru că s-au umplut de deşeuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primele două celule de la groapa ecologică a Oradiei vor fi închise pentru că s-au umplut de deşeuri.

Din banii de gunoi...

Consiliul Local a aprobat în cea mai recentă şedinţă acoperirea deponeului pentru a evita răspândirea mirosurilor şi mizeriilor şi a aduce zona la starea iniţială. Lucrările vor afecta primele două celule, din care prima, cu o suprafaţă de 6,3 hectare, va fi închisă total, iar cea de-a doua, va fi închisă parţial pe o suprafaţă de 1.973 metri pătraţi.

Intervenţiile se vor ridica la 14,7 milioane lei şi vor avea un termen de finalizare de 16 luni. Preţul iniţial al lucrărilor, estimat în ianuarie la 12,7 milioane lei, a trebuit majorat la nivelul celei mai mici oferte depuse în cadrul licitaţiei la care au participat trei companii.

Municipalitatea a acceptat actualizarea tarifelor având în vedere evoluţia cursului valutar şi majorarea salariilor în domeniul construcţiilor.

Banii necesari finanţării lucrărilor au fost adunaţi din taxa pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi a oraşului într-un cont separat destinat închiderii haldei şi monitorizării ei după închidere. "Cu această procedură vom avea practic depozitul în bună regulă şi continuăm cu celelalte zone de depozitare şi la fiecare tonă de deşeuri care se depune se constituie acest fond de închidere", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Soluţie pentru Nojorid

Tot legat de problema deşeurilor, Consiliul Local a aprobat la cererea conducerii Primăriei Nojorid ca şi cetăţenii comunei limitrofe, nu doar orădenii, să poată preda deşeuri la punctul de colectare separată din strada Thurzo Sandor.

La fel ca orădenii, locuitorii din Nojorid vor putea preda deşeurile pe baza cărţii de identitate care atestă domiciliul începând cu data de 1 septembrie.

Amplasamentul deponeului, situat în spatele cimitirului municipal, lângă pasarela peste şoseaua de centură din strada Nojoridului, a fost ales pentru că este cel mai aproape de comună. "Eu cred că acesta este un serviciu benefic, pe care municipiul Oradea poate să îl ofere şi celorlalte comune limitrofe, iar în felul acesta practic se asigură o curăţenie suplimentară în zona Metropolitană", a spus Bolojan.

Costurile de operare a punctului de colectare vor fi împărţite de Oradea şi Nojorid în funcţie de numărul de locuitori. Municipiul va suporta 94,7% din cheltuieli, diferenţa de 5,3% urmând să revină comunei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Soluţie pentru Nojorid
Bine ca cetatenii comunei Sinmartin nu au acces la depozitul de pe Thurzo,la doi pasi de comuna, ei nefacind parte din Zona Metropolitană...
Postat 02 Septembrie 2020, 10:18 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON