URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2022, 12:41

Primarul orașului Valea lui Mihai, Nyako Jozsef, a pierdut definitiv procesul cu ANI: „Va trebui să mă retrag...”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul oraşului Valea lui Mihai, Nyako Jozsef, îşi poate pierde funcţia. După ce în 2014 a fost declarat de Agenţia Naţională de Integritate incompatibil cu funcţia publică deoarece concomitent cu aceasta a condus, timp de doi ani, şi propria firmă privată, Nyako a pierdut definitiv procesul intentat ANI şi, în baza sentinţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, poate fi revocat din poziţia de primar printr-un ordin al prefectului. "Va trebui să mă retrag", spune, oricum, edilul în vârstă de 68 de ani.

Şi primar, şi afacerist

După cum BIHOREANUL a mai scris la acea vreme, în 2014 ANI a emis o decizie privind constatarea situaţiei de incompatibilitate a primarului Nyako Jozsef, arătând că acesta "s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2012 - 18 iunie 2014, întrucât, simultan cu funcţia de primar, a deţinut şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003".

Concret, la doi ani după alegerea sa ca primar, Nyako Jozsef (UDMR) continua să conducă şi o firmă de comerţ cu furaje pe care o deţinea împreună cu un cetăţean ungar, deşi era obligat ca în termen de 60 de zile de la alegere să renunţe la această calitate dacă voia să-şi păstreze demnitatea de primar.

La acea vreme, edilul afirma pentru BIHOREANUL că de fapt ar fi fost revocat din funcţia de administrator al firmei private de către AGA acesteia, dar modificarea nu a fost înregistrată oficial la Registrul Comerţului din cauză că partenerul său din Ungaria nu a fost prezent în România pentru a participa la şedinţa AGA şi îndeplinirea formalităţilor.

Potrivit legii privind integritatea în funcţiile şi demnităţile publice, "persoana faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori din demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Pasibil de "mazilire"

Aşa cum a declarat BIHOREANULUI cu 8 ani în urmă, după emiterea deciziei ANI, Nyako a contestat-o în instanţă, întâi la Curtea de Apel de Apel Bucureşti, unde a pierdut prima fază a procesului în 2018, apoi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a menţinut decizia instanţei anterioare printr-o hotărâre pronunţată săptămâna aceasta, pe 10 mai.

Instanţa supremă a respins atât recursul lui Nyako, cât şi cererea acestuia privind sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pe motiv că i s-ar fi putut încălca drepturi, astfel că sancţiunea prevăzută de Legea 161/2003 rămâne valabilă şi trebuie pusă în aplicare.

În condiţiile în care în 2014, când ANI l-a declarat incompatibil, primarul declara BIHOREANULUI că dacă acţiunea sa împotriva deciziei acestei instituţii va fi respinsă de justiţie va renunţa la funcţia publică şi se va ocupa pe viitor doar de firma de comerţ, edilul a fost contactat şi de data asta, pentru a preciza dacă îşi menţine decizia anunţată atunci. "Dacă n-o să mai pot continua să exercit funcţia de primar, normal că va trebui să mă retrag", a afirmat Nyako, care deţine funcţia de 10 ani şi a ajuns la vârsta de 68 ani.

Pe de altă parte, contactată la rându-i de BIHOREANUL, şefa Cancelariei Prefectului, Ligia Oala, a declarat că instituţia încă nu a primit o comunicare oficială de la ANI şi doar după primirea acesteia juriştii pot analiza, concret, dacă în acest caz prefectul este obligat, conform Codului Administrativ şi în baza deciziei ÎCCJ, să emită o decizie privind încetarea de drept a mandatului de primar al oraşului Valea lui Mihai.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Când se confundă marfa cu ambalajul
După cum s-a dezvoltat administrativ România, singură, nu pare să aibă parte de genii. Ci mai degrabă de opusul lor. Și chiar dacă am avea vreun geniu care se poate ocupa cu succes atât de propria afacere cât și de bunul mers al statului, statul îl refuză. Prin ANI statul zice că cică e mai bună o astfel de integritate decât integritatea unui buget pe care să nu-l prăpădească orice prost. Ferească Dumnezeu de un război, căci la ce rezultate am avut cu integritatea bugetului statului, nu e greu de ghicit ce rezultate vom avea și cu integritatea teritorială!
Postat 12 Mai 2022, 14:57 de FaBULA
primar valea lui mihai -primar vascau
oare dnu prefect va aplica cu acceasi ocaua decizia instantei???
Postat 12 Mai 2022, 13:03 de cetateanvascau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON