URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2021, 16:15

Primarul Oradiei, despre suma mică primită de la Guvern pentru gigacalorie: Am fost "pedepsiți" pentru că nu am avut datorii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Florin Birta, a afirmat vineri, în încheierea şedinţei de Consiliu Local desfăşurată online, că municipiul a primit săptămâna trecută de la Guvern doar 3,6 milioane lei din cele 60 milioane lei cerute pentru subvenţionarea gigacaloriei pentru că societatea Termoficare Oradea are toate facturile plătite la zi.

"Cât de mulţumit este?"

Birta a răspuns unei întrebări formulate de social-democratul Emilian Pavel, care nu a scăpat ocazia să ironizeze alocările simbolice făcute de guvernarea liberală către Oradea, condusă de primarul PNL, Florin Birta, şi judeţul Bihor, reprezentat de liberalul Ilie Bolojan. "L-aş ruga pe domnul primar Florin Birta să ne spună cât de mulţumit este de alocarea primită de la preşedintele de partid Florin Cîţu pentru Termoficare, ajutorul măreţ de 15 milioane s-a transformat în unul minuscul de 3,6 milioane", a cerut Emilian Pavel.

PSD-istul a făcut remarci şi la adresa faptului că Florin Cîţu i-ar fi pedepsit pe orădeni pentru atitudinile liderilor liberali locali, Birta şi Bolojan. Birta a cerut în şedinţa Biroului Permanent Naţional al PNL consemnarea nominală a celor care militează pentru încheierea unui parteneriat cu PSD, partid văzut până de curând ca adversarul natural al liberalilor.

"Chiar sper să scăpăm de aceste negocieri şi să ajungem să avem un Guvern stabil care să-şi dorească să ajute orădenii, nu să îi pedepsească pentru diferite atitudini politice avute de domnul primar (n.r. Florin Birta) sau domnul preşedinte de Consiliu Judeţean (n.r. Ilie Bolojan). PSD în noul guvern se va asigura că acei bani vor veni să sprijine într-o iarnă extrem de dificilă orădenii", a intervenit usturător social-democratul.

"Probabil vor mai fi alocări..."

Fără a răspunde direct acuzaţiei că orădenii sunt pedepsiţi pentru alegerile liderilor liberali din plan local, primarul Florin Birta a ţinut să facă distincţia dintre cele două funcţii deţinute încă de Florin Cîţu, de prim-ministru şi preşedinte al PNL. "Nu preşedintele de partid a alocat aceste sume Oradiei, ci premierul României. Sunt două chestiuni diferite", a spus Birta.

Primarul a explicat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, alocările de fonduri făcute săptămâna trecută de Guvernul Cîţu sunt doar primele şi au vizat urgenţele. "O să vedem ce se va întâmpla. Probabil vor mai fi alocări. Din păcate, după formula de calcul, în primă fază s-au achitat datoriile. Noi am fost «pedepsiţi» pentru că n-am avut datorii şi că suntem o societate comercială care funcţionează fără restanţe faţă de furnizori şi bugetul de stat", a spus Florin Birta.

După cum BIHOREANUL a relatat deja, judeţele cu lideri liberali care l-au criticat pe Florin Cîţu, cum ar fi Bihor şi Giurgiu, au primit de la Guvern doar 3,68 milioane lei, în vreme ce societatea de termoficare din Timişoara, care se confruntă cu o criză în asigurarea agentului termic, a primit aproape 46 milioane lei, iar cea din Drobeta Turnu Severin a primit 45 milioane lei.

Încă un pas pentru fuziunea spitalelor

Şedinţa de îndată a Consiliul Local Oradea, desfăşurată vineri online, a fost convocată pentru a fi supuse aprobării modificări în documentaţiile privind fuzionarea prin absorbţie a Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, precum şi formalităţi privind nominalizarea unor reprezentanţi ai Consiliului Local Oradea în comisiile de examinare ale viitorilor directori de şcoli.

Ambele hotărâri au fost adoptate cu votul masiv al liberalilor majoritari în Consiliul Local Oradea, sprijiniţi şi de reprezentanţii UDMR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Oracolul din Oradea Mare
[ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/stanel-necula-despre-pretul-gigacaloriei-in-oradea-vorbim-de-o-crestere-de-23-in-urmatorii-ani-152192.html ] ...acu' 2 ani: "Vorbim de o creştere de 2-3% în următorii ani", a declarat Necula, în condiţiile în care Termoficare a scumpit gigacaloria la 325,78 lei la sfârşitul lunii iulie..."Avem o strategie conform căreia subvenţia să poată fi eliminată şi, odată cu profitul realizat din eficienţa energetică, să ajungem în situaţia ca preţul livrat pentru populaţie să fie preţul de producere a gigacaloriei", a afirmat Necula...Potrivit directorului, Termoficare primeşte de la bugetul local subvenţii de circa 14 milioane lei şi plăteşte municipalităţii profit de circa 28 milioane lei. Banii care se întorc în bugetul operatorului pentru a fi folosiţi la investiţii pentru modernizarea sistemului şi reducerea pierderilor până la nivelul la care orădeanul îşi va permite să plătească preţul întreg al gigacaloriei..."În Germania, termoficarea este cea mai ieftină soluţie de încălzire. Acolo, societatea de termoficare subvenţionează Primăria, pe când aici Primăria subvenţionează termoficarea", a spus Tămăşiu.Potrivit expertului, acest lucru poate deveni posibil prin reabilitarea reţelelor pentru reducerea pierderilor, în utilaje moderne de producţie a încălzirii şi vânzarea energiei electrice obţinute în cadrul procesului de cogenerare de înaltă eficienţă odată cu energia termică...Alt oracol: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/pretul-gigacaloriei-128123.html ][ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/gigasaracia--98557.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/arsi-la-caldura-termoficare-oradea-scumpeste-gigacaloria-cu-8-incepand-din-1-decembrie-145607.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/fractura-de-incalzire-bihoreanul-a-aflat-de-ce-au-explodat-facturile-pe-luna-ianuarie-in-oradea-147181.html ]="Mircea Mălan, viceprimarul OradieiÎn toate aceste oraşe, prin politici populiste, diferenţa de preţ este subvenţionată de la bugetul local, adică din banii tuturor locuitorilor, cu sume între 75 lei (Iaşi) şi 317 lei (Bucureşti), cu mult peste subvenţia de 49 lei din Oradea. "Cea mai mică subvenţie din ţară se acordă în Oradea", recunoaşte viceprimarul Mircea Mălan"
Postat 21 Noiembrie 2021, 12:29 de excalibur
Adevarul e ca...
... premierul v-a pedepsit, pe tine, mânzule si pe tac-tu (birtinezul) pt. ati fost obraznici cu el, cu Câțu! Nu sunt de acord sa platim noi, oradenii/bihorenii, pt. tampeniile/ifosele voastre, dar il inteleg si pe mitic. As fi curios ce pateste vreun slujbas din primarie sau din cj daca misca in front si nu va executa intocmai si la timp ordinele?! A indraznit vreunul sa comenteze?! Asa si Câțu, v-a lasat si v-a asteptat pana v-a prins cu pantalonii lasati pana la genunchi (köszönöm Kelemen bács!).
Postat 21 Noiembrie 2021, 12:07 de pinonel
Oradeanbihor
Eu votez PNL doar pt Bolojan, in rest nu ma intereseaza , la Bucuresti e acelas gunoi din '90
Postat 20 Noiembrie 2021, 10:39 de Sandu2100
Iertați tâmpeniile debitate de SanduXXX ...
... pentru că el/ea nu are nicio treabă cu facturile. Lui îi pasă de pasajele subterane și de trecerile pietonale de sub poduri doar, pentru că locuiește într-o pubelă "galbenă" dezafectată și nu trebuie să achite niciun ban pentru serviciile municipale.
Postat 20 Noiembrie 2021, 09:30 de KP
Echipa (ne)câștigătoare
Toate ca toate sandule, da' ce ne facem acum, că echipa caștigatoare face echiapa cu peeeseeedeee??? Nu-ți vine să vomiți cand te uiți în oglindă?
Postat 20 Noiembrie 2021, 01:13 de oradeanbihor
bihooorel
Esti penilbil rau si fara minte. Adica Putin de la Moscova a marit pretul gazului si tu ii faci vinovati pe Bolojan si Birta :::: ))))) situatia asta e in toata lumea nu doar in Oradea. Dar propaganda ta nesimtita te duce in lumea imaginatiei. Traieste acolo , poate se fac recrutari la Nucet
Postat 19 Noiembrie 2021, 23:27 de Sandu2100
@Sandu2100
Tu esti singurul bolnav, penibilule! Oradenii normali vad pretul facturilor. Oradenii normali “nu vad realizarile”, deoarece vad taxele enorme. Nu toti avem bani de la partid sa ne platim facturile. Atunci cand iti vor inchide robinetul cei de la partid vei veni alaturi de noi, cei “anormali”. Vei plati si tu din banii munciti de tine facturile de groaza, impuse de acest primar “performant”. Prietene, cat timp vei primi bani de la partid te rog frumos sa nu mai lasi comentarii negative la adresa oradenilor normali, platitori de taxe.
Postat 19 Noiembrie 2021, 20:50 de bihooorel
Alo gara
Ba nu v-ati saturat cu atatea comentarii penibile ::::)))) chiar nu va da-ti seama ca doar un mic procent din Oradeni sunt bolnavi cu capul ??? Nu de alta , dar cei normali vad realizarile, voi ce treaba aveti de nu vedeti, sau vedeti pe invers ?? ::::))))
Postat 19 Noiembrie 2021, 20:40 de Sandu2100
Ințeleptul orașului restul suntem cretini???
Domnule Primar degeaba purtati camasă albă degeaba aveți in spate betoane... aratați extraordinar sper sa multumiti presei. Greșiți daca ne desconsiderati orădeanul prin actiunile si faptele dumneavoastra... Oradea a ajuns un grup de interese.
Postat 19 Noiembrie 2021, 20:12 de strada
Ce are marfa cu ambalajul???
Cat o mai tineti in manipulari ieftine??? Sper sa nu aveti impresia ca toti oradenii sunt cretini si cred povestile voastre relatate extraordinar de presă Noroc ca aveti presa aproape ca altfel...vai de voi ar fi.
Postat 19 Noiembrie 2021, 19:46 de strada
O minciuna frumoasa > un adevar dur
Din pacate dl primar minte oradenii in ultimul hal. Pai dumnevoastra ne luati cu "probabil"? "Probabil vor mai fi alocări". Cum adica? Pai buzunarul oradenilor sta intr-un "probabil"? Oradenii trebuie sa afle ca ii duceti cu zaharelul. Daca dumnevoastra v-ati fi impus la Bucuresti primeam banii in "prima transa", nu mai stateam sa vedem daca mai primim sau nu. Pentru dumnevoastra ce conteaza ca un oradean plateste 800 sau 1200 lei... Ati sarit ca fra.... in "echipa castigatoare" si ati "faultat" toti oradenii cu aceasta miscare care va apartine in totalitate. Oradenii vor plati sute de lei in + la factura datorita prostiei dumneavoastra. SA VA FIE RUSINE !!!
Postat 19 Noiembrie 2021, 19:02 de nufarul
Primarul Pedeapsa
Sportiv,tuns scurt,barbison,in blugi si sacou. Varianta lite a titanului, cu fata intoarsa spre oradeni.Intoarsa din sinmartin.Din pacate,performantele dumisale se incadreaza in parametrii trasati de inaintas,actualizari de biruri cu rata inflatiei, de 30-50% macar pe an, si expropieri derizorii. Cind sa faca ceva substantial pentru oradeni,sa aiba si el o strada care sa-i poarte numele,surpriza,planetele nu se aliniaza...Prin comparatie cu dezastrul din bucuresti, unde gigacaloria se ajusteaza de la 160 lei la 280, oradea e bine, aici gigacaloria e de citiva ani 325 lei,ma rog,minus 45 lei subventie...Suntem inaintea lor cu citiva ani,ce pilda ma-sii. Noi am fost cuminti si am eliminat subventia,aproape spre zero, cum ne-a cerut mama UE. Ne si faleam cu asta, ce conformi si independenti eram, via malan si bolojan. Era chiar jenant sa ne aduca imberbul asta la stadiul de milogi: "Noi am fost «pedepsiţi» pentru că n-am avut datorii şi că suntem o societate comercială care funcţionează fără restanţe faţă de furnizori şi bugetul de stat"...Intrebarea subsecventa,e, fireste,care "noi"?
Postat 19 Noiembrie 2021, 18:56 de excalibur
Vezi tu, Florine, ce deștept a fost Bolojan?
Pe de altă parte, nu e frumos să minți. Oradea e datoare cu vreo 25.000.000 Euro la capitolul "corecții financiare". Din banii ăștia cea mai mare parte a fost "reținută" de la programul de "termoficare aeronautică". Sau asta nu se pune la socoteală de către PNL?
Postat 19 Noiembrie 2021, 17:29 de KP
Fara datorii
La ce sume frumusele sunt pe facturile de incalzire ar fi ciudat sa mai aibe societatea comerciala si datorii. Asta ca sa nu mai pomenim de taxe si impozite, din care care este subventionata diferenta dintre pretul de productie si pretul de facturare.
Postat 19 Noiembrie 2021, 17:16 de JAM11
superman
blabla,ati primit ultima oara votul meu
Postat 19 Noiembrie 2021, 16:35 de tepes
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON