URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2022, 16:27

Primarul Florin Birta despre 2022: Un an dificil, dar bun pentru Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Florin Birta a declarat joi, în cadrul ultimei conferinţe de presă organizate în 2022, că anul care se încheie a fost unul greu. El a invocat declanşarea războiului din Ucraina, care a făcut ca preţurile lucrărilor publice să explodeze.

"2022 a fost un an greu"

"2022 a fost un an greu şi destul de dificil, prin prisma contextului prin care am trecut în urma începerii războiului din Ucraina, care a dus la scumpirea materialelor de construcţii", a declarat Birta.

Majorările de preţuri au pus în dificultate constructorii Primăriei într-un an în care municipalitatea a lansat şantiere importante, cum ar fi cele de la pasajele din centrul civic, reabilitarea bulevardului Nufărul - Cantemir sau modernizarea centrelor de cartier din Rogerius, Nufărul şi Ioşia.

"Timp de 2-3 luni majoritatea lucrărilor au stagnat. Nu s-a lucrat sau s-a lucrat foarte puţin pentru că firmele aveau o problemă legată de diferenţa dintre preţurile cu care au participat la licitaţie şi cele valabile la data punerii în operă a proiectului", a explicat Birta.

Primarul a exemplificat inclusiv cu lucrările la viitoarele pasaje subterane din Piaţa Emanuil Gojdu. "Constructorul (n.r. asocierea condusă de firma Freyrom) a câştigat licitaţia în primăvară şi a semnat contractul la 5 luni. La o valoare a lucrărilor de peste 20 milioane euro nu avea cum să îşi asume să meargă pe minus, ca să construiască pasajele la noile preţuri", a explicat Birta.

Se vor termina la timp!

Deşi greu, 2022 a fost un an bun pentru Oradea. Potrivit primarului, lucrările finanţate din fonduri europene au fost deblocate şi au toate şansele să se finalizeze în timp util. "Reuşita anului este că se lucrează pe toate fronturile. Din punct de vedere al graficului de execuţie, toate lucrările pe fonduri europene se vor finaliza până la sfârșitul lui 2023", a promis Birta.

Primarul a arătat că investiţiile nefinalizate vor trebui închise pe fonduri de la bugetul local, ceea ce înseamnă că "orice lucrare neterminată este ca o penalizare". „Faptul că lucrările sunt în grafic şi nu ar trebui să avem probleme este una dintre mulţumirile acestui mandat care a început destul de greu, cu pandemia de Covid şi războiul dus de Rusia în Ucraina".

Cea mai mare reuşită a oraşului o constituie, însă, conform primarului Birta, faptul că Oradea a reuşit anul acesta să atragă trei mari investitori. "Am semnat contractul cu Sthil (n.r. echipamente electrice de exterior) în valoare de 129 milioane euro, cu Nokian (n.r. producător de anvelope) pentru 650 milioane euro şi cu Press Glass (n.r. sticlă şi produse specifice) pentru 50 milioane euro", a enumerat Birta, subliniind că fiecare investiţie privată atrasă contribuie la dezvoltarea oraşului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Totul e dat peste cap…
…in rest totul e minunat.
Postat 22 Decembrie 2022, 22:27 de User anonimizat
Pe pariu că a fost unul dintre cei mai răi ani?
Salarii la nivel foarte jos, pensii cât să nu moară de foame vreunul, bolnavi și triști cea mai mare parte a celor pe care îi observi pe stradă, trafic de coșmar, mizerie cât cuprinde, oraș abandonat parcă și doar un centru istoric limitat și câteva locuri mai aglomerate ce par a fi în viață. În rest, să fie luminată primăria și câteva clădiri care să dea impresia că-i vorba de un oraș plin de bogătani cu de'ștu-n gură. Oradea ești doar tu, Birta ... sau te referi la toți orădenii care o compun?
Postat 22 Decembrie 2022, 20:00 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON