URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2022, 18:20

Primarul Birta le cere școlilor să facă economie: „Să trecem iarna cu reduceri de 10-20% la consumul de utilități” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Florin Birta, însoțit de reprezentanți ai administrației locale, s-a întâlnit luni la primărie cu directorii de școli din Oradea pentru a le cere să reducă peste iarnă cu 10% - 20% consumul de curent electric și agent termic.

„Să facem economie”

Potrivit unui comunicat al municipalității, Birta a venit la întâlnire însoțit de viceprimarul Arina Moș, city-managerul Mihai Jurca și de șefii direcțiilor Economic și Patrimoniu din cadrul Primăriei, Eduard Florea și Lucian Popa, care, prin natura atribuțiunilor, țin legătura cu reprezentanții învățământului orădean.

„În Oradea, avem deja mai multe școli reabilitate energetic, ceea ce este un lucru foarte bun. Urmează ca pentru alte 15 unități școlare să fie depuse documentațiile, iar reabilitarea energetică să fie finanțată prin PNRR. Dar sunt și școli unde starea sistemului de termoficare este precară, unde sunt avarii. Unde, spre exemplu, nu se închid robinetele la calorifere sau sunt blocate, iar pentru acestea vom lua cât mai repede măsuri de remediere”, a declarat edilul.

Primarul le-a cerut directorilor să ia măsuri pentru reducerea consumul de energie. „Obiectivul nostru este să trecem iarna cu reduceri de 10-20% la consumul de utilități”, a spus Birta.

„Creșterea prețurilor este o realitate și interesul comun este să facem economie acolo unde putem, pentru că plătim cu toții aceste costuri din bugetul orașului”, a adăugat edilul.

Vrea 21 de grade Celsius la clasă!

În cadrul întâlnirii, directorii de școli au fost îndemnați să facă un inventar al problemelor, urmând ca, în urma discuțiilor cu reprezentanții Primăriei, să fie luate măsurile care se impun.

„Cel mai mare consum vine din partea de termoficare. Circa 60% din utilitățile pe care le are o școală sunt reprezentate de cheltuielile cu energia termică”, a spus Birta.

Edilul a și menționat temperaturile la care recomandă să se desfășoare procesul de învățământ: „Din discuțiile purtate cu specialiștii în domeniu, dar și cu unitățile școlare care au implementat deja măsuri de eficientizare energetică, temperatura optimă care să asigure confortul necesar desfășurării activităților ar trebui să fie de 20 - 21 de grade Celsius în școli, iar în creșe și grădinițe 22 - 23 de grade Celsius”.

Potrivit acestuia, reducerea temperaturii din școli cu un singur grad ar aduce o economie de 3%, iar oprirea încălzirii în afara orelor pentru doar două ore și jumătate ar reduce factura cu circa 10%.

Măsuri de economisire

Printre măsurile de reducere a cheltuielilor cu utilitățile propuse cu ocazia întâlnirii s-au numărat: analiza lunară a cheltuielilor pentru identificarea creșterilor nejustificate, verificarea instalațiilor pentru identificarea rapidă a avariilor, renunțarea la spațiile neutilizate (internat, cantină etc) și revizuirea tarifelor de închiriere a spațiilor astfel încât să acopere costurile.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții municipalității au arătat că, deși subvenționat de la bugetul local, prețul energiei termice a crescut cu 40% față de anul trecut, iar cel al energiei electrice, deși plafonat la 1 leu / KWh, este cu 20% peste nivelul din 2021.

„Astfel, se impune un control mai bun asupra consumului, prin reducerea agentului termic în afara orelor de curs. Alte măsuri ce pot contribui la reducerea costurilor: verificarea închiderii ușilor și ferestrelor, aerisirea încăperilor cu moderație, respectiv închiderea caloriferelor/instalațiilor în zilele călduroase”, a transmis Primăria.

În ceea ce privește economisirea energiei electrice, municipalitatea recomandă evitarea folosirii aparatelor de aer condiționat sau a radiatoarelor electrice.

„Se pot realiza economii prin folosirea luminii naturale, cu precădere în perioada din afara orelor de program școlar, precum și scoaterea din priză a aparatelor consumatoare de energie electrică în caz de neutilizare prelungită, pentru a evita consumul în stand-by”, se menționează în comunicatul Primăriei.

Costul standard nu acoperă cheltuielile

Începând din anul 2018, utilitățile de învățământ din Oradea își gestionează direct resursele bugetare pe baza costurilor standard pe elev.

„După această responsabilizare bugetară (transferul plăților către școli), cheltuielile cu utilitățile s-au micșorat, semn că decizia a fost una oportună”, a transmis Primăria.

În anul 2019, suplimentar față de costul standard pe elev acoperit de la bugetul de stat, bugetul local a alocat școlilor orădene încă 1,4 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitățile.

Cum pentru anul 2022 cheltuielile școlilor orădene cu utilitățile sunt estimate la circa 14,2 milioane lei, municipalitatea și-a majorat contribuția la 3,6 milioane lei.

„Costul standard per elev suportat de bugetul de stat a avut o creștere de numai 7% și este evident că nu va acoperi toate creșterile de cheltuieli cu utilitățile”, a avertizat directorul economic Eduard Florea.

Potrivit acestuia, municipalitatea orădeană va trebui să acopere diferența, despre care nu se știe deocamdată la cât se va ridica, prin alocări de la bugetul local.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Bravo mă
Văd ca in senat se voteaza o noua marire de salarii la primari, viceprimari, dar idiotul vrea economii. Cand o sa-l vad ca merge la primarie cu bicicleta, tramvaiul sau pe jos, o sa il cred. Pana atunci, e un simplu politruc, vorba lui bolovan.
Postat 21 Septembrie 2022, 15:28 de oradeanbihor
prețul energiei termice a crescut cu 40% față de anul trecut
Venea omoara pe siret. Cine omoara? Venea. Cine comite afirmatia: "prețul energiei termice a crescut cu 40% față de anul trecut"? Raspuns: "reprezentanții municipalității". In 2-3 saptamini va porni caldura in oras, desi ,daca am aplica regula " 3 nopti la rind cu temp sub 10 grade, trebuia pornita deja. Vestea ca gigacaloria in municipiul oradea va creste cu 40% cind vine? Cu explicatii că razboi,că racheta, că gazul, că transgaz, că dezvoltare, că economie de la bruxelles?
Postat 21 Septembrie 2022, 08:47 de excalibur
Ipocrizia continua
Daca doriti sa faceti economie de energie electrica ,se poate dar nu asa! Nici primaria sa nu se scalde in ilumiat, sau iluminatul public sa se opreasca pe impul noptii sau inlocuirea pe leduri, sau eliminarea becuri tot de la al doilea stalp de iluminat, dar nu faceti economie numai in anumite zone ,participati cu totii si masuri concrete pe la toate instituriile arondate primariei!!!
Postat 21 Septembrie 2022, 07:40 de User anonimizat
Speranța moare ultima.
Voi chiar credeți în ceea ce spuneți? Eu nu cred.
Postat 20 Septembrie 2022, 20:03 de Etiene
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON