URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2022, 14:45

Primarul Birta acuză PSD Bihor de „dezinformare” pe tema impozitării terenurilor curţi-construcţii din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au fost contre în şedinţa Consiliului Local din Oradea pe tema materialului propus de PSD cu privire la îndreptarea efectelor HCL 896 din 2020 privind impozitarea terenurilor curţi-construcţii din oraș. 

O hotărâre contestată

Aşa cum au promis în cadrul unei conferinţe de presă de la începutul lunii noiembrie, reprezentanții PSD din Consiliul Local Oradea au supus joi spre dezbatere un proiect de hotărâre privind "îndreptarea efectelor HCL 896 din 2020 care au adus prejudicii locuitorilor municipiului Oradea".

Hotărârea incriminată, care prevedea reîncadrarea terenurilor agricole din zonele A şi B ale Oradiei la categoria curţi – construcţii, impozitate cu sume de 45 de ori mai mult, pentru orădenii care nu prezentau acte doveditoare că amplasamentele au destinaţie agricolă, a fost anulată de Curtea de Apel Oradea în vara anului 2022 în urma a două procese.

Zonele A și B din municipiul Oradea sunt zonele care au toate facilitățile (infrastructură, transport în comun, parcuri), inclusiv cele centrale.

Instanţa a constatat că schimbarea destinaţiei terenurilor putea fi făcută doar de proprietar, iar Primăria ar fi putut opera modificări doar în urma unor verificări în teren.

„Au plătit un impozit mai mare"

Acum, social democraţii au cerut rambursarea banilor către toţi orădenii care au plătit un impozit mai mare în intervalul 1 ianuarie 2021, când a intrat în vigoare HCL 896, şi 22 iunie 2022, când fost anulată.

Sunt cetăţeni care, plătindu-şi impozitele înainte de pronunţarea acestei sentinţe, au achitat un impozit mai mare decât urmează să îl plătească în 2023, ca urmare a efectelor pe care le produce această sentinţă. E clar că aceşti cetăţeni îşi vor urma dreptul, cei care îl au, vor deschide un proces colectiv probabil împotriva administraţiei, pe care, pornind de la exemplul celorlalţi, sunt şanse să îl câştige", a spus consilierul PSD Adrian Madar.

Social-democratul a afirmat că, prin promovarea hotărârii propuse de PSD, Consiliul Local va economisi banii cheltuiţi cu eventualele procese.

„Vă rog să ţineţi cont de interesul orădenilor, de interesul nostru ca şi comunitate, şi să stopăm prin votul nostru acest abuz, indiferent de ordinul politic pe care probabil că îl aveţi în a respinge acest material", le-a cerut Madar consilierilor PNL.

Dezinformare şi manipulare

În replică, primarul Florin Birta a apărat poziţia municipalităţii, acuzând PSD Bihor de "dezinformare şi manipulare".

„Hotărârea de Consiliu pe care am aprobat-o în 2020 se referea la 1.000 de terenuri din zonele A şi B pe care erau construcţii. Aici, hai să spunem că pot fi 1.050 – 1.100 de proprietari. Din cele 1.000 de terenuri, 400 şi-au clarificat situaţia în cadrul Primăriei", a explicat Birta.

În celelalte 600 de cazuri, angajaţii Primăriei fac verificări în teren până la 30 noiembrie. „Nu este scopul nostru să îi supraimpozităm pe oameni, ci să aflăm situaţia reală. Nu este normal ca pentru o casă cu piscină, gazon şi cu trei arbori sau arbori ornamentali să plătească 18 lei pe teren, fiind încadrat la teren agricol", a spus primarul.

Birta a acuzat PSD Bihor că a "umflat" numărul orădenilor afectaţi. „Aşa cum am aflat din presă, şi de peste tot, zeci de mii de orădeni sunt afectaţi de această hotărâre de Consiliul Local", a spus ironic Birta.

Primarul a mai arătat că PSD Bihor a trimis orădenilor "zeci de mii de adrese" prin care i-a îndemnat să ceară recalcularea impozitelor, deşi nu ar avea câştig de cauză.

„PSD Bihor m-a indus în eroare"

Mai mult, Birta a citat din adresa unui orădean pus pe drumuri degeaba. "Adresa din partea PSD Bihor m-a indus în eroare prin dezinformare şi manipulare, luând decizia să acţionez prin depunerea cererii de recalculare a impozitului", a citit Birta.

Primarul a explicat că "omul şi-a dat seama că a plătit impozitul normal şi nu trebuia recalculat, dar când un partid politic trimite zeci de mii de adrese doar ca să dezinformeze şi să manipuleze, cred că nu este un lucru normal".

Birta le-a cerut consilierilor să respingă materialul propus de PSD pe considerentul că, "chiar dacă stimaţii noştri colegi (n.r. de la PSD) trimit adrese şi vor începe proces împotriva Primăriei, până când acest proces va ajunge pe rol toată situaţia va fi clarificată de către angajaţii Primăriei".

„Vă rog să vă cereţi scuze"

În replica pe care a ţinut să o dea, consilierul local Adrian Madar a afirmat că "nimic nu împiedică Primăria să îşi deruleze activităţile pe care le invocă domnul primar şi să pună, aşa cum vrem şi noi, lucrurile în realitate".

Social democratul a spus că, chiar și după emiterea sentințelor judecătorești în această speță, sunt orădeni care au plătit impozitele menționate la nivel ridicat, ca și cum deciziile instanțelor nu ar fi existat, ceea ce „nu este normal".

Consilierul PSD a cerut Primăriei să respecte "realitatea stabilită de instanţă, nu de PSD" şi a susţinut că acuzaţiile primarului de dezinformare şi manipulare sunt greşite. "Vă rog să vă cereţi scuze", a pretins Madar.

În final, proiectul de hotărâre propus de PSD a fost respins cu votul majoritar al grupului PNL, în timp ce udemeriştii au votat alături de social-democraţi.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Instanța a decis în favoarea proprietarilor și se cere restituirea sumelor încasate ilegal.
PSD cere pentru proprietari, chiar cu execuție silită dacă-i nevoie ... PNL, cu edilii lui care au încălcat legea, spun că-i dezinformare. Băi, liberalilor! Voi sunteți cu "țiglele pe casă" la locul lor? V-ați luat "medicamentele" prescrise pentru a intra în normalitate și a respecta o hotărâre judecătorească definitivă și executorie?
Postat 27 Noiembrie 2022, 06:37 de KP
PeSEDe aparand evaziune fiscala acoperita cu acte in regula
Mai tinem minte cum pe vremea lui Nastase dadeau o lege care sa scuteasca de taxe vamale importul timp de o zi, cand isi aduceau ei si prietenii lor cumparaturile. Mai eram si unii norocosi care aduceam o masina de dincolo, si eram pregatiti sa platim taxele dar spre surprinderea noastra nu se aplicau timp de o zi. Vile care sunt in zonele A, B ale orasului unde au toate facilitatile urbane, utilitati, chiar si transport public in zonele de case, inclusiv parcuri in zone cu curti, si totusi platesc impozit de 18 lei. Platesc mai mult oradeni care au salar minim pe economie si stau la garsoniera or apartament cu 2 camere, dar preocuparea PeSEDe e protejarea “sarmanilor” sa plateasca cei cu vila si piscina un procent de 45 de ori mai mic decat oradeanul mediu de rand. Vila de 5 ori mai scump si impozit de 45 ori mai mic. Socialism, dar unii sa fie mai egali ca altii.
Postat 27 Noiembrie 2022, 04:07 de unu
Trage tare PZD acum :::::))))
Nu a ținut vrajala cu inelul, nici cu centura Aleșd, încearcă acum altceva ::::))) Noile săgeți PZD adică Madar , Sarca și Maghiar ar vrea și ei job călduț::::))) Penibil acești eschimosi când Oradeanul se uita la construiește în Oradea, nu se uita la scandalul pe care îl provoacă PZD, pt ca NO amu din banii noștri se fac parcări, parcuri, străzi asfaltate, renovari etc, pe banii mei sa se facă scandal nu e corect. Baga tare PSD, sub 5% o sa dați mana cu USR, Miluț știe și Bunoiu ::::)))
Postat 27 Noiembrie 2022, 01:04 de Sandu2100
Statul Palma Barba Cot
Barbută ăsta , spre sfirsit de mandat, TREBUIE si merita tirit prin instante. Plantat ca o bomba cu ceas de preamaritul inaintas, el nu realizeaza ca danseaza pe sirma. Teleghidat fiind, dupa 3 ani apocaliptici si-a dat seama ca isi poate surclasa Mentorul. Vorba aia poporala: "Capra sare masa, iada sare casa"
Postat 26 Noiembrie 2022, 18:19 de excalibur
dezinformez?
unele categorii de impozite importante sunt sunt cu 350% mai mari in oradea decat in cluj (cladiri nerezidentiale detinute de pf) altele cu 150% ( impozit pe cladiri rezidentiale detinute de pj) iar oradea nu e de 3.5 ori mai bogata decat clujul si nici nu arata de 3.5 ori mai bine. ia zi florine dezinformez, te bagi ? asta nu o sa apara in ebihoreanul ca ar deranja asa-i?
Postat 26 Noiembrie 2022, 18:15 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON