URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2023, 18:55

Primarul Birta a redus încălzirea! Temperatura în Primăria Oradea este micșorată peste noapte la 19 grade Celsius

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Florin Birta, a dispus montarea unui sistem automatizat de control al consumului de energie termică în Primăria Oradea, pentru reducerea facturii de încălzire a palatului administrativ.

„În cursul lunii decembrie, am montat în punctul termic care deserveşte clădirea Primăriei un sistem de control al consumului care, după ora 16, reduce (n.r. - automat) temperatura din clădire”, a declarat primarul Florin Birta pentru BIHOREANUL.

Potrivit edilului, peste noapte, în weekend şi în timpul zilelor libere, temperatura din palatul administrativ este redusă de la 21 la 19 grade Celsius. „Prin reducerea temperaturii, estimăm scăderea facturii de încălzire cu circa 10-15%. O imagine mai clară vom avea la sfârşitul sezonului rece, când vom putea face comparaţia între facturile din cele două ierni", a spus Birta.

Sistemul automatizat de control al consumului de agent termic din clădirea Primăriei a costat 10.000 lei. „Investiţia se va amortiza destul de repede, iar asta fără a ţine în frig angajaţii Primăriei. După-amiaza, după ora 16, temperatura din clădire este redusă la 19 grade, după care, a doua zi, dimineaţa, în jurul orei 6 aceasta este ridicată din nou la 21 grade. Până când încep funcţionarii lucrul, în birouri este deja cald", a declarat directorul administrativ al Primăriei, Mircea Oaie.

Sisteme similare de monitorizare a consumului de energie termică, în vederea realizării de economii, au fost implementate şi în şcolile orădene.

Primarul Florin Birta a cerut în toamna anului trecut reducerea cu 15% a facturii de încălzire, având în vedere explozia preţurilor la energie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
hartie si sapun in toalete
foarte bine ca reduceti caldura. dar o sa puneti hartie igienica si sapun lichid in toaletele in toate institutiile publice din oras?
Postat 10 Ianuarie 2023, 19:04 de roger
hop si sandu
Trebuia sa comentezi sandule, e in fisa postului.
Postat 10 Ianuarie 2023, 15:01 de adi13
Discutia e complexa.
Citind stirea, multi vor crede ca e o solutie de aplicat in condominii, dar 19 grade nu e o temperatura confortabila pentru locuit. Daca ai incaperi inalte, pereti exteriori, se complica lucrurile. Nu mai pun coloane vechi/ neaerisite, caloriferele fiind doua treimi calde (partea superioara). Noroc ca avem o iarna blanda si trecerea de la temperatura exterioara la cea interioara e mai lina. Astea fiind spuse, o economie de 10% la o factura pentru ditamai cladirea, cat s-ar traduce la nivel individual, transpus intr-un condominiu? Merita? Din punctul meu de vedere, nu. E bine ca marii consumatori fac economie, da bine la imagine in primul rand (sa lasam ipocrizia cu risipa). Problemele umanitatii sunt de alta natura, mergeti in alte continente, unde marile companii (care acasa propavaduiesc reducerea risipei) si-au mutat afacerile, nu mai vorbesc de exploatarea fortei de munca. Cat despre Germania (daca nu ea cine), vom vedea cand vor reporni centralele pe carbune, e plin Ruhr-ul inca de zacaminte. Sehr sparsamer…
Postat 10 Ianuarie 2023, 07:46 de User anonimizat
un lucru mic care conteaza mult
cine are centrala termica pe gaz individuala si termostat digital programabil ca face asta deja de ani de zile si economia chiar se simte si conteaza. Poti sa lasi si la 15 C daca esti plecat in concediu o saptamana. Daca esti plecat la lucru 8h iar lasi mai jos cu 2 grade pana la 18C si uite asa tii cald la 20C doar seara cand esti acasa. Si il programezi sa inceapa sa incalzeasca cu 30minute inainte sa ajungi, si sa nu scada temperatura cu 30 minute inainte sa pleci ca dureaza si pana se raceste, si pana se incalzeste...
Postat 09 Ianuarie 2023, 21:19 de unu
KP aka mama Omida
Careve problema ta dacă Orădenii plătesc și nu plâng?? În rest ești bine tot pe propagandă?
Postat 09 Ianuarie 2023, 20:16 de Sandu2100
În instituțiile publice din Germania, spre exemplu ...
... ziua nu se depășesc 20°C iar noaptea, automatizat de la 18:00 până la 6:00 dimineața, se reduce la maxim 17°C. Edilii orădeni sunt mai fuduli, dă nu-i pe banii lor ... ci pe taxele și impozitele locale stabilite la maximum permis prin Codul Fiscal modificat și actualizat pentru 2023. Doar cu câțiva lei mai mult decât în anul precedent, ceea ce arată că Oradea își exploatase deja la greu, de peste un deceniu, toți contribuabilii.
Postat 09 Ianuarie 2023, 19:51 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON