URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2021, 07:57

Primărie, scoate banii! Scumpirea preţurilor lucrărilor publice aruncă în aer bugetul Oradiei

Primărie, scoate banii! Scumpirea preţurilor lucrărilor publice aruncă în aer bugetul Oradiei ACTUALIZAŢI! Una dintre primele lucrări pentru care constructorii au cerut actualizarea preţurilor din cauza scumpirii materialelor este construcţia noii linii de tramvai care leagă Calea Aradului de Bulevardul Cantemir. "Lucrăm la preţurile de acum patru ani. Normal ar fi fost să ne oprim până la actualizarea tarifelor", spune patronul Abed Nego, Marius Ionaşcu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scumpirea materialelor de construcţii bagă în criză bugetul Oradiei. Ordonanţa 15 privind actualizarea contractelor de lucrări în derularea cu valoarea indexată a materialelor dă frisoane conducerii Primăriei. 

"Încă facem calcule, dar s-ar putea ca efortul financiar al oraşului să crească cu circa 12 milioane euro, bani pe care în acest moment nu avem de unde să îi punem", spune primarul Florin Birta.

Criză după criză

O nenorocire nu vine niciodată singură. Criza sanitară declanşată anul trecut de pandemie a fost urmată anul acesta de cea a materialelor. Îngrijorate că în cazul unui nou lockdown ar rămâne fără materii prime, marile companii au făcut comenzi masive pentru a-şi securiza viitoarea producţie. Cererea mare a făcut, normal, ca preţurile să explodeze. 

Încă din vară Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii a cerut Guvernului să intervină pentru că firmele nu îşi pot onora contractele. ARACO arăta că în primul trimestru al anului oţelul s-a scumpit cu 70%, polietilena cu 40%, bitumul cu 15%, lemnul cu 20%, cimentul cu 10%, iar carburanţii cu 34%. 

În plus, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, rata inflaţiei comunicată de Institutul Naţional de Statistică a crescut în august la 5,3% din cauza scumpirilor la energia electrică (24,65%), gaze (20,55%), combustibili (14%) şi altele. 

ministrul Dezvoltării, bihoreanul Cseke AttilaCum constructorii ameninţau cu oprirea lucrărilor, pe 3 septembrie Guvernul a adoptat OG 15/2021 ce permite actualizarea valorii lucrărilor rămase de executat cu indicele preţurilor comunicat lunar de INS. "Fără această soluţie, multe dintre construcţiile publice începute - şcoli, spitale, sisteme de apă şi canalizare - ar risca să nu fie terminate", a argumentat ministrul Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila (foto).

"Va reduce din pierderi"

Publicată în Monitorul Oficial pe 3 septembrie, Ordonanţa le-a dat constructorilor posibilitatea ca în 15 zile să ceară indexarea valorii lucrărilor rămase de executat cu indicii comunicaţi de INS. Indexarea se aplică contractelor finanţate din bugetul local, bugetul central sau fonduri europene şi vizează exclusiv costul materialelor.

Constructorii nu au aşteptat să fie invitaţi de două ori. "Dacă nu venea Ordonanţa ne-ar fi fost imposibil să terminăm lucrările începute. De parcă nu ajungea scumpirea materiilor prime, furnizorul de energie electrică ne-a anunţat dublarea preţului curentului, de la 250 lei pe Mwh la 550 lei pe Mwh, ceea ce va duce la o scumpire drastică a asfaltului", spune directorul societăţii Gavella, Gheorghe Vajai. 

Constructorul a depus cerere de indexare a tarifelor, la fel ca toate firmele din domeniu. "Chiar dacă banii vor întârzia, măcar îi vom primi", spune directorul Drumuri Bihor, Dorel Crăciun. 

directorul Abed Nego, Marius IonaşcuAntreprenorii nu îşi fac însă iluzii. "La cum am calculat, ar fi vorba de o ajustare a preţului de circa 12%. Aceasta, chiar dacă nu ne asigură profit, măcar va reduce din pierderi", spune directorul Abed Nego, Marius Ionaşcu (foto).

Un minus de 63 milioane lei

Binevenită pentru constructori, Ordonanţa le dă fiori reci beneficiarilor, adică instituţiilor publice. "La un buget de investiţii de 300 milioane lei, o majorare a costurilor cu 11%, cât estimăm, ar însemna încă 33 milioane lei. Sperăm să nu se ajungă însă aici. Lucrările noastre sunt destul de avansate şi a rămas puţin de plătit", spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan.

primarul Oradiei, Florin BirtaÎn schimb, primarul Oradiei, Florin Birta (foto), este cât se poate de neliniştit. Municipalitatea mai are de plată 485 milioane lei pentru 150 contracte în derulare. "Estimările noastre prevăd o indexare de circa 63 milioane lei. Din această sumă 24,5 milioane lei vor trebui plătite de oraş, pentru că sunt reabilitări de străzi făcute pe bugetul local, cam 1,5 milioane lei va avea de acoperit bugetul central pentru programul Căldură şi confort, iar 37 milioane lei vor fi costurile suplimentare pe proiectele europene", spune Birta.

Primărie, caut bani!

Cum după aprobarea unui proiect finanţatorul european refuză să suplimenteze bugetul deja alocat, dacă şi Guvernul refuză să acopere diferenţele, nota de plată a oraşului ar putea urca la 61,5 milioane lei, echivalentul a 12,4 milioane euro. 

"Sperăm că lucrările din fonduri europene vor fi indexate de la bugetul central, pentru că altfel vom avea de plătit echivalentul a 40% din investiţiile bugetului local", spune Birta. Concret, asta ar însemna aproape o înjumătăţire a lucrărilor din venituri proprii în cursul anului viitor.

Adică bani din care s-ar putea reabilita un bulevard chiar mai lung decât Nufărul - Cantemir sau s-ar putea construi parcările de la Spitalul Judeţean şi de la Catedrala Ortodoxă din Centrul Civic...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Cand firma de casa vrea mai multi bani...
Auzi ma, de minim 1 an si jumate ar trebui sa fie gata linia noua, cine lucreaza aici e firma bucuresteana Mari Vila, Abed Nego toata vara n-a facut absolut nimic la linia noua langa depou, una singura excavator a fost acolo cine cand a avut chef a spart cand in cand asfaltul... De ce nu ziceti ca trebuie mai multi bani, ca ati observat ca nimic nu stiti sa le faceti singur si trebuie sa dati si lucrariile ce ati vrut sa faceti voi pentru firma bucuresteana si de aceea trebuie sa platiti pentru ei mai multi?? De ce n-ati terminat linia la primul termen de acum 1.5 ani inainte de scumpiri? Anul trecut aproape ca n-ati facut absolut nimic, anul asta primavara a venit firma bucuresteana si in 3 luni a terminat pana la depou circa 3km de dublu linie, cand voi ati uitat pe ei cum se lucreaza...
Postat 22 Septembrie 2021, 08:09 de cititor_
KP
Banii sunt bine gestionati daca traiesti in Orade, daca esti pe langa , te framanta buzunarul si datoriile la privata acolo la o cincizeaca de saniuta. Taxele se vor majora, dar nu comentezi ca din 2008 pana in 2014 taxele nu sau marit, aici nu ai nimic de spus, si tu si alti bolnavi ca tine. Va cautati de munca mai bun , daca aveti scoala, daca nu, atunci mergeti la munca cu ziua , poate daca dai de unul ca mine care are nevoie de oameni la coasa iti cumpara si tigari
Postat 22 Septembrie 2021, 00:46 de Sandu2100
Dezvoltare
Acest Ceche nu e bun nici de maturator de strada stagiar!!
Postat 21 Septembrie 2021, 18:12 de AnaConda
Buzunarul oradeanului
Din pacate, orice se intampla in acest oras, oradeanul e nevoit sa suporte (chiar daca nu este vina lui). Ne asteptam la noi majorari de impozite si taxe (peste taxe). De undeva va trebui sa scoata acesti bani, iar buzunarul oradeanului este mereu deschis.
Postat 21 Septembrie 2021, 09:56 de User anonimizat
"Sperăm că lucrările din fonduri europene vor fi indexate de la bugetul central, pentru că altfel vom avea de plătit echivalentul a 40% din investiţiile bugetului local", spune Birta
Primaria atomica,luceafarul dezvoltarii, intinde cuminte mina spre bucuresti,spre guvernul cutu.Bine si face,cutu a imprumutat intr-un an "decit" 25 miliarde euro, aka 125 miliarde lei.Cu care a construit autostrazi,baraje,centrale nucleare etc., intr-un cuvint,dezvoltare durabila. Garantat au mai ramas vreo 60 milioane,pentru pupilul PNL,cuplul birta&bolojan. Asa,ca pentru prieteni, nu precum in infama epoca pe-se-de...
Postat 21 Septembrie 2021, 09:40 de excalibur
Primăria nu are bani, din contră. E datoare la bănci.
Corect spus e "scoateți banii, orădenilor". Că este vorba de banii contribuabililor, prost gestionați de către edili pentru că nu au viziune, iar capul lor e orientat doar la cum să acumuleze cât mai mult în buzunarul propriu. Nu turnatul de betoane aduce bani unui oraș, ci atractivitatea cultural-artistică în primul rând, urmată de turismul de agrement ori de afaceri. Așa că, nu mizezi totul pe investiții, pentru că urmează amortizmentele și returnarea creditelor, cele care pot îngropa un oraș. Dar și economia privată, cea care trage "căruța" de fapt.
Postat 21 Septembrie 2021, 09:17 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON