URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2023, 10:08

Primăria Oradea pune la bătaie 46 de milioane de euro pentru întreţinerea străzilor în următorii patru ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea pune la bătaie peste 46 de milioane de euro pentru întreţinerea străzilor în următorii patru ani.

Oradea, în două loturi

Lucrările au fost scoase la licitaţie în două loturi separate, delimitate de cursul Crişului Repede.

„Contractul cadru de reparaţii şi întreţinere străzi pentru o perioadă de patru ani are o valoare totală de circa 230 milioane lei şi a fost scos la licitaţie în luna decembrie pe două loturi distincte situate pe malul drept şi cel stâng al Crişului Repede”, a declarat pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş.

Termenul limită de depunere a ofertelor este data de 6 februarie. „Sper ca licitaţia să poată fi adjudecată în cel mai scurt timp, astfel încât câştigătorii să poată face lucrările de reparaţii străzi de la ieşirea din iarnă", a spus Marchiş.

Vânătorii de gropi

Potrivit directorului, drumarii selectați vor trebui să identifice gropile din asfalt, fără a aștepta indicații din partea municipalității, şi să le repare folosind materiale potrivite. „Constructorii vor trebui să inventarieze gropile din asfalt, să ne anunţe cu privire la străzile pe care au apărut după care să facă reparaţiile”, a declarat directorul.

Marchiş a spus că sarcina identificării hârtoapelor din carosabil este mai uşoară decât pare.

„Orădenii ne sesizează prompt gropile apărute prin intermediul aplicaţiei Oradea City Report. Important este ca firmele să se mişte repede cu lucrările", a spus acesta.

Cu materiale potrivite

Participanţii la licitaţie vor trebui să aibă în ofertă o paletă largă de materiale pentru a putea interveni adecvat pe toate străzile din lotul de care răspund.

„Am cerut ca firma să aibă în ofertă capace auto-nivelante, cum sunt cele folosite pe bulevardul Nufărul – Cantemir, care, chiar dacă sunt de două ori mai scumpe, elimină hopurile. La fel, am cerut să aibă în ofertă toate tipurile de materiale folosite în ultimii patru ani, cum ar fi porfirul sau pavajul folosit pe străzile Vasile Alecsandri ori Iosif Vulcan, astfel încât dacă se vandalizează să avem posibilitatea să intervenim”, a afirmat directorul.

Potrivit documentaţiei de licitaţie, lotul I (malul stâng al Crişului Repede) numără 514 străzi şi tronsoane de străzi cu o lungime de 226 de kilometri. Lotul II (malul drept al Crişului Repede) cuprinde 421 de străzi cu o lungime de 246 kilometri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Moromete
Din banii alocați oare câte drumuri se vor repara? Bag seamă că pe unde vor trece cei de la drumuri cu asfaltarea și reparațiile, vor face câte 3-4 ciubucării zilnice, vom găsii multe curți private asfaltate s-au așa zisele parcări din fața caselor asta totul din banul public, defrișăm să betonăm, sau ne înșelăm?
Postat 12 Ianuarie 2023, 15:08 de Morometul
aleluia
Nici daca lucreaza non stop 5 ani, nu vor reusi sa repare strazile din oras. Dupa ce 10 ani le-au lasat de izbeliste, hop acuma ca vin alegerile se gandesc sa le mai peticeasca. Ca si pe strada la mine, in fiecare an o peticeste, dar nu tine mai mult de 2 luni asfaltul. Il toarna in bataie de joc, rece, nu curata , vai si amar, bataie de joc
Postat 12 Ianuarie 2023, 14:47 de adi13
!
Era cazul, de mulți ani trebuia făcut asta. Dacă sunt reparate să țină maxim 2 ani, ținta este atinsă, numa' zic.
Postat 12 Ianuarie 2023, 12:43 de Maikeltroll
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON