URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2022, 15:39

Primăria Oradea îşi regândeşte tragerile din creditul de 94,6 milioane lei de la Raiffeisen Bank

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea îşi regândeşte tragerile din creditul de 94,6 milioane lei contractat în anul 2020 de la banca austriacă Raiffeisen.

În şedinţă "de îndată"

Consiliul Local, întrunit în şedinţă de îndată online, a aprobat reducerea sumelor care vor fi împrumutate anul acesta pentru construirea viitoarei parcări de la Spitalul Judeţean la 7,4 milioane lei şi la 5,7 milioane lei a celor pentru amenajarea parcărilor din zona străzii Făgăraşului.

În ciuda aparenţelor, măsura nu are nicio legătură cu un eventual boicot din partea municipalităţii.

"La contractarea creditului Raiffeisen a existat o planificare a tragerilor pentru lucrările care vor fi finanţate din acesta. Din păcate, unele conjuncturi independente de noi au făcut ca lucrările să nu se deruleze cu viteza programată, iar, implicit, plăţile să nu se facă aşa cum am prevăzut. Spre exemplu, pentru construirea parcării de la Spitalul Judeţean concurează cinci ofertanţi, se analizează ofertele, lucrările nu au început, iar construirea parcării din strada Iosif Vulcan a fost întârziată de devierea reţelelor", a explicat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

"PSD nu poate să susţină"

Hotărârea de reaşezare a sumelor a fost luată cu opoziţia grupului PSD, care a votat împotrivă.

"Grupul PSD nu poate să susţină un material care repară posibile sume la care ar fi obligat bugetul local cu o altă decizie care să aducă penalităţi şi mai mari", a susţinut social-democratul Adrian Madar.

Pesedistul a contestat astfel decizia municipalităţii de a introduce pe lista lucrărilor finanţate din creditul Raiffeisen şi plata sumei de 13,1 milioane lei către Administraţia Domeniului Public reprezentând rate la parcarea de pe strada Gheorghe Bariţiu.

"În momentul în care planifici un credit şi nu utilizezi sumele, există o penalizare din partea Ministerului Finanţelor. Pentru a evita acest lucru, am introdus în credit şi o parte din plata pentru parcarea de pe Bariţiu", a explicat directorul economic Eduard Florea.

Printre lucrările pe care municipalitatea doreşte să le finanţeze prin creditul de 94,6 milioane lei luat de la Raiffeisen se mai numără: construcţia parcării supraetajate din strada Iosif Vulcan şi înlocuirea sistemului de bariere de la parcările din strada Tribunalului şi de la cea de lângă Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
mai mult context?
adica, primaria ar fi platit penalitati catre minister finante daca contracta credit dar nu il tragea? ce lege stupida e si asta? sa penalizeze banca daca vrea, ce se baga capitala? en fin, ca sa evite penalitatile, fac un artificiu si platesc din creditul ala si o alta parcare in stadiu mai avansat. Apoi Madar: "Grupul PSD nu poate să susţină un material care repară posibile sume la care ar fi obligat bugetul local cu o altă decizie care să aducă penalităţi şi mai mari" Ori nu e citatul bun si trebuie corectat articolul, ori ce zice el nu face sens. As presupune ca grupul PSD e de-acord sa sustina materiale care repara posiblile penalitati, si nu vor sa voteze ca taxa oradeanului sa fie amendata si sa mearga la bucuresti. Dar atunci, cum vine "repară posibile sume la care ar fi obligat bugetul local cu o altă decizie care să aducă penalităţi şi mai mari"?
Postat 14 Decembrie 2022, 22:21 de unu
sa am grija sa nu il mai confund pe madar cu sirca, incerc sa inteleg dar nu pricep:
Eduard florea: "În momentul în care planifici un credit şi nu utilizezi sumele, există o penalizare din partea Ministerului Finanţelor. Pentru a evita acest lucru, am introdus în credit şi o parte din plata pentru parcarea de pe Bariţiu". Adrian madar: "Grupul PSD nu poate să susţină un material care repară posibile sume la care ar fi obligat bugetul local cu o altă decizie care să aducă penalităţi şi mai mari". Pesedistul a contestat astfel decizia municipalităţii de a introduce pe lista lucrărilor finanţate din creditul Raiffeisen şi plata sumei de 13,1 milioane lei către Administraţia Domeniului Public reprezentând rate la parcarea de pe strada Gheorghe Bariţiu.
Postat 14 Decembrie 2022, 22:16 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON