URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2022, 18:20

Primăria Oradea expropriază terenuri de 1,3 milioane euro pentru construcția unei școli în spatele pieţei West Market

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea va expropria circa 13.500 metri pătraţi de teren din strada Tompa Mihály pentru a face loc unei şcoli care va fi construită pe un teren din spatele pieţei West Market.

UDMR a votat împotrivă

Consiliul Local a aprobat joi coridorul de expropriere şi plata unor despăgubiri de 1,3 milioane euro către proprietarii amplasamentului.

„Ca urmare a măsurătorilor efectuate, s-a stabilit că amplasamentul lucrării menţionate afectează suprafaţa totală de 15.632 metri pătraţi, din care 2.073 metri pătraţi aparţinând UAT – Municipiul Oradea, iar 13.557 metri pătraţi reprezintă teren – proprietatea privată a unor persoane fizice şi o persoană juridică", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre (foto jos).

Hotărârea a fost luată cu voturile reprezentanţilor PNL şi PSD în vreme ce reprezentanţii UDMR prezenţi în sală au votat împotrivă.

De altfel, udemeriştii au anunţat încă de la începutul mandatului că se vor opune prin vot oricăror exproprieri chiar dacă nu vor şi lua cuvântul de fiecare dată pentru a-şi susţine punctul de vedere.

Şcoală nouă pentru noile locuinţe din zonă

După cum BIHOREANUL a mai scris, viitoarea şcoală va avea 50 de clase, dintre care circa 22 vor fi pentru învăţământul primar, iar diferenţa pentru învăţământul gimnazial.

Unitatea de învăţământ va avea o sală de mese de aproximativ 150 de persoane, mai multe laboratoare de chimie, fizică, informatică şi altele, spaţii administrative, o sală de sport cu vestiare şi propriul bazin de înot.

Construcţia viitoarei şcoli va costa circa 76 milioane lei fără TVA, echivalentul a 15 milioane euro. Municipalitatea vrea să finanţeze lucrările prin Programul Operaţional Regional 2021 – 2027 sau prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Municipalitatea este obligată să demareze această investiţie (foto jos) având în vedere faptul că dezvoltările imobiliare făcute în ultimii ani în zona Nufărul – Cantemir au pus presiune pe unităţile şcolare din zonă care nu pot prelua toţi copiii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Misto, prima scoala publica cu doatari complete
Cantina, sala de sport cu vestiare, bazin de inot, spatii verzi, laboratoare, parcare si chiar si banda de drop-off ca sa nu blocheze parintii strada: va fi o scoala frumoasa, si e in zona in care s-au construit noi locuinte, nu doar o extindere a unei scoli din centru, bun proiect al primariei, felicitari!
Postat 24 Iunie 2022, 14:24 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON