URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2022, 20:01

Primăria Oradea este pe cale să majoreze impozitele pe proprietate cu peste 25%. Cât ai putea datora pentru casă și mașină

Orădenii ar face bine să îşi pună bani deoparte. Primăria vrea să majoreze impozitele pe proprietate cu peste 25%.

Pe grila notarilor publici

Conducerea municipalităţii a publicat marţi pe portalul propriu, la rubrica Dezbateri publice, proiectul de Hotărâre de Consiliu Local privind taxele şi impozitele locale aferente anului 2023.

Potrivit documentului, obligaţiile fiscale ale orădenilor vor creşte cu peste 5,1%, procent reprezentând rata inflaţiei aferentă anului 2021 aplicabilă, conform Codului Fiscal, din 2023.

În plus, modificările impuse de OG 16 din 2022 care completează Legea 227 din 2015 privind Codul Fiscal prevăd printre altele: că stabilirea valorii impozabile a clădirilor se va face pe baza grilei utilizate de Camera Notarilor, că valoarea impozabilă a terenurilor de sub construcţii se adaugă valorii clădirii, precum şi eliminarea clădirilor mixte şi a limitei de majorare a impozitelor.

Aceste modificări ale modului de calcul vor afecta în mod direct sumele datorate de orădeni. „Nu avem încă sumele exacte, dar prin modificarea modului de calcul sumele datorate aferente impozitului pe proprietate ar putea creşte cu circa 20%", a declarat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

... impozite cu un sfert mai mari!

Cap la cap, impozitele datorate de orădeni pentru proprietăţile deţinute vor creşte astfel cu un sfert față de nivelul de anul acesta (5% rata inflației, 20% după noul mod de calcul) doar prin aplicarea unor normative impuse de la nivel naţional, fără să mai fie nevoie de nicio iniţiativă locală.

Astfel, impozitul aferent unei garsoniere se va majora cu 30 lei, de la 120 la 150 lei, iar cel datorat pentru un apartament cu două camere, de 66 metri pătraţi, va creşte cu 56 lei de la 224 lei la 280 lei.

Obligaţiile fiscale aferente unui apartament cu trei camere, cu o suprafaţă de 77 metri pătraţi, vor creşte cu 72 lei, de la 288 lei la 360 lei începând de anul viitor.

Majorarea se va aplica inclusiv în cazul autovehiculelor. Impozitul pentru o maşină cu o cilindree de 1.400 centimetri cubi va creşte de la 83 lei la 103 lei, iar cea pentru o maşină cu o cilindree de 1.900 centimetri cubi se va majora de la 255 lei la 281 lei.

Şi morţii, şi viii...

Proiectul de hotărâre privind taxele pentru 2023 prevede și că serviciile aferente slujbei de înmormântare prestate de Administraţia Domeniului Public în cimitirul municipal se vor scumpi cu procente între 9% şi 24%.

Spre exemplu, taxa de manipulare decedaţi va creşte de la 110 lei la 120 lei cu 9%, cea pentru depozitare la camera frigorifică se va majora de la 150 lei pe zi la 165 lei pe zi (10%), oficierea serviciului funerar se va scumpi de la  660 lei la 730 lei (11%).

La fel, săpatul şi umplutul unei gropi de mormânt la o adâncime standard de 1,5 metri se va taxa mai mult cu 14% ajungând la 500 lei, doborâtul unui arbore crescut pe mormânt se va scumpi cu 21% ajungând la 400 lei, iar transportul decedaţilor în afara municipiului se va taxa mai mult cu 25% cu 10 lei pe kilometru.

ADP Oradea va scumpi inclusiv distracţia. Biletul de intrare la ştrandul Ioşia şi Grădina Zoologică va costa mai mult cu 10%, ajungând la 22 lei, iar intrarea la aquapark-ul Nymphaea se va scumpi cu 14%, la 80 lei pentru un adult timp de o zi.

Majorări pe linie

În plus, municipalitatea orădeană va introduce de anul viitor două taxe speciale de câte 100 lei. Acestea vor fi aplicate la oficierea căsătoriei pentru mirii din alte localităţi şi transcrierea în regim de urgenţă, în cel mult 24 de ore, a extraselor de stare civilă emise de autorităţile străine.

O taxă similară va exista şi la Registrul agricol, unde solicitanţii vor trebui să plătească 50 lei pentru obţinerea adeverinţelor în termen de două zile.

Tot de anul viitor, Primăria Oradea este hotărâtă să îşi "vândă" mai scump locurile de parcare din curtea palatului administrativ. Dacă primele 30 de minute de staţionare vor fi gratuite ca şi până acum, intervalul dintre prima jumătate de oră de staţionare şi o oră se va taxa dublu, cu 10 lei în loc de 5 lei, pentru cel dintre o oră şi două taxa se va majora de la 15 lei la 25 lei, iar staţionarea peste două ore va costa 50 lei în loc de 45 lei.

În plus, tariful pentru încărcarea vehiculelor electrice se scumpeşte de la 1,49 lei pe Kwh la 2 lei pe Kwh, în cazul încărcării normale (22Kwh AC), şi de la 1,70 lei la 2,50 lei pe Kwh în cazul încărcării rapide (50Kwh DC).

Potrivit anunţului postat pe site-ul Primăriei, orădenii pot face propuneri pe marginea proiectului de taxe şi impozite până la 24 august pe adresa de email primarie@oradea.ro, prin poştă pe adresa Primăria Municipiului Oradea, Piaţa Unirii 1, sau direct la centrul de relaţii cu publicul de la parterul palatului administrativ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Banii vorbeste...
[ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/bagati-in-datorii-oradea-ia-cel-mai-mare-imprumut-de-dupa-revolutie-de-40-milioane-euro-continuand-dezvoltarea-pe-credite-168010.html ] ...in traducere libera: Tunele forever, dezvoltare, turism, statiune balneo. Sapam pina dam de apa termala...
Postat 05 August 2022, 21:44 de excalibur
Mint de si ei cred!
Notarii publici spun că nu au competențe în stabilirea valorii impozabile a clădirilor și terenurilor acoperite de acestea. FMI nu a recomandat folosirea acelor grile! https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-25714929-notarii-publici-nu-competente-stabilirea-valorii-impozabile-cladirilor-terenurilor-fmi-nu-recomandat-folosirea-grile.htm
Postat 05 August 2022, 19:10 de pinonel
Pepe
Nu ai auzit , eu am auzit
Postat 04 August 2022, 21:48 de Sandu2100
Efectul cheltuielilor irationale
N-am auzit nici un oficial al Primariei sau al CJB sa isi puna problema DIN CE NE INCALZIM LA IARNA???? FRATILOR, VA FI FRIG SI FOAMETE ..... OAMENII NU-SI VOR MAI PUTEA PLATI FACTURA LA INCALZIRE.... PAINEA SI ALIMENTELE DE BAZA SE VOR TRIPLA LA PRET SI SI VOI NE MARITI TAXELE???? Eu zic sa organizati un pluton de executie in Piata Unirii... ca sa simplificati lucrurile ca e aceeasi treba, nu de alta.
Postat 04 August 2022, 19:32 de Pepe
Urmeaza falimentul PMO
Exista o singura iesire din vartejul cheltuielilor fara cap: FALIMENTUL! Primaria Oradea este pe minus iar nota de plata ne vine noua.... CE LIBERALI SUNTETI VOI MA CU TAXELE ASTEA DE SOCIALISTI???? CUM SPRIJINITI VOI MEDIUL DE AFACERI PE CARE IL OMORATI??? Sa va fie rusine, nemernicilor sugaci de la buget!!!
Postat 04 August 2022, 19:25 de Pepe
Sa vina betoanele!!!
Sa vina betoanele!!! Sa vina betoanele!!! Să vină betoanele...asta e viața!!!
Postat 04 August 2022, 18:38 de Cezarivan
KP aka mama Omida
Nu-ți bate capul, ca eu plătesc salariul pe un an si 3 lui și nu ma plâng, odată ce ai asemenea proprietate înseamnă că nu esti fraier este banile.
Postat 04 August 2022, 09:49 de Sandu2100
FELICITĂRI GUVERNULUI
Felicit acest guvern deștept care ne ajută la un trai cât mai decent și mai ușor prin micșorarea taxelor și impozitelor către populație. Să trecem la lucrurile care ne interesează mi se pare că nu a fost suficient să îți achiziționezi și să plătești un apartament personal că statul sa gândit la tine să îl impozitează apartamentul și terenul pe care a fost construit plus dacă ai cumpărat și o mașină trebuie impozitată neapărat pentru că ți-ai pemis prea multe lucruri. În continuare nu ne vom permite să murim pentru că va deveni un lux să te înmormânteze familia ( va fi mai ochei să te incinereze poate va fi mai ieftin și nu trebuie să dai o puzderie de bani pentru închirierea locului de veci) Doar biruri și impozite către populație. Că doar bugetari trebuie să aibă venituri cît mai mari și vacere de vacănță dacă se poate și vara și iarna. NU MERIITĂ SĂ VĂ SUPĂRAȚI VIAȚA MEGE ÎNAINTE CU BUNE CU RELE DAR NOI TOT LA BUTOANE VOM FI (POLITRUCI ȘI INCOMPETENȚI) SUCCES POPORULUI ROMÂN ȘI MULȚI NEURONI LA PURTĂTOR
Postat 04 August 2022, 09:38 de Acela
Oradea sub liberali ... oraș eșuat d.p.v. al nivelului de trai la 15 ani de la ocuparea de către aceștia a administrației publice locale.
Dacă un retardat precum măscăriciul ăsta care scrie mai jos a recunoscut implicit că stă într-un apartament cu un singur dormitor, pentru care plătește cu totul într-un an, cu încălzire, curent și apă, cât un salariu minim pe economie ... mulți alții care și-au "permis" să aibă case, terenuri și spații industriale ori comerciale, pe munca lor de zeci de ani au ajuns să țină în spate, pe lângă familie, câte un funcționar public cu salariu. După această creștere, pe 2023 a tarifelor, taxelor și impozitelor, unul singur ca mine, spre exemplu, va plăti venitul primarului pe o lună din an. 12 proprietari ca mine din Oradea vor plăti tot venitul primarului într-un an. Nu este normal așa ceva ... Oradea a ajuns să fie condusă de niște tâlhari, așa că se vor cuantifica până la alegerile din 2024 mii și mii de "rugăciuni".
Postat 04 August 2022, 09:31 de KP
Oradeanbihor
Ii trimitem la Vaslui dacă nu se adaptează la Oradea, la Vaslui nu se întâmplă nimic ce fain e acolo, la Oradea vad cum se investesc banii mei și îmi place. Din taxele aste se mai face un tunel , un ștrand ceva, plus ca noi contribuim cu 10% restul e pe gratis. Nu circul, cu tramvaiul sau autobuzul dar vreau sa vad o flota noua spre exemplu, am caldura la discreție etc . Mai sunt multe de făcut în Oradea și trebuie făcut . Tie nu-ți trebuie nimic numa bani mai mulți, în felul asta a fost Oradea 18 ani , nu sa făcut nimic și dacă nu se face mergi în jos. Romanul vrea multe dar nu e dispus la sacrificiu și vrea totul peste noapte sau dă Doamne.
Postat 04 August 2022, 01:13 de Sandu2100
Desz-bateri publice
Iata ce a comis astazi crucisatorul presei bihorene,Chirila Mircea:'Dacă orădenii preferă să dea 8 lei pentru o parcare pe carosabil în loc de 3 lei pentru una în subteran, înseamnă că încă nu s-a ajuns la prețul corect. Deci, înainte de a le desființa, ar trebui să vadă ce sumă sunt dispuși șoferii să plătească pentru a parca la sol. Metoda este corectă economic și aduce și mai mulți bani la buget' ...Zis si facut, Made in Oradea
Postat 04 August 2022, 00:43 de excalibur
Solutia comunista
Hai sa luam de la cei care (inca) muncesc, hai sa-i suprataxam pe cei care au muncit mai mult, au invatat mai mult si s-au zbatut sa realizeze sau sa lase in urma ceva, hai sa-i trimitem la Vaslui, pe cei care se opun sistemului...
Postat 04 August 2022, 00:26 de oradeanbihor
Advertorial 2.0 ?!
Nu…! Domnul primar și Co. sunt geniali! Reabilitarea (?!) pietonalei, vopsirea in rosu (PSD) a parcărilor, desființarea celor de domiciliu și acuma majorarea taxelor … toate fac parte din strategia de câștigare a viitoarelor alegeri! Domnule primar, ce va faceți dacă domnul Bolojan va refuza sa se mai tragă in chip cu dumneavoastră?!
Postat 04 August 2022, 00:16 de User anonimizat
Oradeanbihor
Amu daca ai o casa cu 13 camere și ocupi 2 , asta e
Postat 04 August 2022, 00:13 de Sandu2100
Bucuria prostilor
Razboiul e langa noi, economia globala e in recesiune, economia locala e direct afectata si proștii ce fac? Maresc taxe! De la nivel central pana la nivel local, asta e tot ce pot! Niste nulitati de politruci, care toata viata au preferat banul public (sau furtul) ne dau lectii de economie ca sa (le) fie bine, sa nu fie rau. La urma urmei muritorul de rand va pune presiune pe angajator, care deja e afectat de recesiune si uite asa avem reteta perfecta pentru furtuna ce va urma. Sa nu va mirati daca extremisti/nationalisti vor ajunge la putere. Asa a aparut comunismul, asa a aparut si nazismul.
Postat 04 August 2022, 00:08 de oradeanbihor
@ sandu
5 lei ziceai?
Postat 03 August 2022, 23:54 de oradeanbihor
dormiti bine, USR?
usr bihor, unde naiba sunteti? dormiti bine? nu se aude nimic de voi, tot timpul pnl - deja ajungem la disperare cu ei, au prins tupeu cat china!
Postat 03 August 2022, 22:25 de roger
Oradeanbihor
Hai sa te aud și pe tine și pe alții
Postat 03 August 2022, 20:11 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON