URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Ianuarie 2023, 10:05

Prima zi din an, prima sărbătoare: Ce tradiții au românii de Sfântul Vasile

Prima zi din an, prima sărbătoare: Ce tradiții au românii de Sfântul Vasile (sursa foto: antena3.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 1 ianuarie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile, episcop de Cezareea și considerat ocrotitorul săracilor.

Peste 530.000 de oameni din România îi poartă numele, mai precis 435.346 bărbaţi şi 77.840 de femei.

Sfântul Vasile cel Mare a trăit în secolul al IV-lea şi provenea dintr-o familie creştină bogată. De tânăr, el s-a remarcat prin cunoștințele sale în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică, fiind considerat părintele monahismului oriental, potrivit libertatea.ro.

Moștenitor al unei averi impresionante, el a început să acorde atenție sărmanilor. A fost primul ierarh care a înființat pe lângă biserici aziluri și spitale pentru săraci, dar și leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.

Prima zi și prima sărbătoare din an are dedicate și obiceiuri aparte în România. Considerată un moment propice pentru practicile magice, deoarece marchează simbolic începutul unui nou ciclu de viață, de Sf. Vasile fetele obișnuiau să facă punți - ramuri de măr dulce, legate cu busuioc, o pară de argint cu fir de ață roșie, un inel, o batistă și un șir de mărgele - care se puneau afară, ca să viseze cu cine se vor mărita. Dacă puntea era plină de brumă, ursitul era un om bogat.

Un obicei popular, în special printre copii, este sorcovitul. Pe vremuri făcută din nuiele înverzite, azi din flori de hârtie, sorcova se lovește ușor de umărul gazdei, în timp ce se recită versurile specifice, simbolul său fiind transmiterea de bogății.

Un alt obicei este cel al Dezlegării de An, care presupune că cete de feciori colindă ulițele și fac gălăgie cu bice, buciume sau oale, pentru a înlătura cele rele: seceta, insectele dăunătoare, etc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON