URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2020, 21:34

Prima dezbatere cu candidaţii la Primăria Oradea, marcată de lipsa PNL-istului Florin Birta. De ce au ameninţat unii candidaţi cu plecarea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şapte din cei nouă candidaţi la Primăria Oradea au răspuns invitaţiei Consiliului Tinerilor din România, filiala Bihor, la o dezbatere electorală, cu teme care îi interesează pe elevi, studenţi şi alţi tineri ai urbei.

Întâlnirea a avut loc joi după amiază, în Parcul Nicolae Bălcescu şi s-a desfăşurat în faţa celor câteva zeci de spectatori, din care majoritatea susţinători ai candidaţilor prezenți: Bogdan Manafu (PMP), Cseke Attila (UDMR), Daniela Ghiuro (ALDE), Emilian Pavel (PSD), Ioana Mihăilă (USR PLUS), Daniel Pop (PRO România) şi Mircea Jacan (POL).

Au absentat PPMT-istul Zatyko Gyula şi PNL-istul Florin Birta, considerat de altfel favoritul cursei electorale. Absenţa celui din urmă a fost subliniată şi de activiştii USR PLUS, care l-au luat la mişto, afişând mesaje care subliniau că s-a ascuns de dezbatere. "L-a văzut cineva pe Florin Birta?" şi "Florin, cum rămâne cu respectul faţă de tineri?", au întrebat, retoric, oponenţii politici ai viceprimarului Oradiei.

Candidaţi Primăria Oradea

Cearta pe Birta

Absenţa lui Birta a stârnit şi cel mai zgomotos moment al serii. După circa o oră şi jumătate în care toţi candidaţii s-au comportat civilizat, respectând inclusiv cele 2 minute pe care fiecare le-a primit pentru mesajul propriu ori răspunsuri la întrebări pregătite de organizatori sau venite din public, a avut loc un moment tensionat, când moderatorul şi, de altfel, iniţiatorul dezbaterii, Ionuţ Coman, a anunţat că va citi răspunsurile transmise în scris de Florin Birta la cele două întrebări pe care toţi candidaţii le-au primit cu 48 de ore înainte de eveniment.

Solicitarea a venit de la o tânără, care şi-a exprimat această dorinţă printr-un bileţel, toţi participanţii având posibilitatea să transmită întrebări scrise, în timp real, către candidaţi.

Anunţul a stârnit nemulţumirea candidaţilor Emilian Pavel şi Daniela Ghiuro, dar şi a susţinătorilor acestora şi a altor persoane din public. "Nu, nici vorbă, n-a fost aici. Să citească pe Facebook (n.r. cei curioşi de mesajul lui Birta). Dacă veţi citi, eu plec de la dezbatere", a spus Pavel dând să plece. "Nu vă supăraţi, noi stăm aici, înţepenim pe asta (n.r. paleţi de lemn pe care au stat toţi candidaţii), ca să ascultăm ce a transmis el? Nu sunt de acord", a spus şi Ghiuro, ridicându-se la rândul ei.

În acelaşi timp, tânăra care a cerut să afle răspunsul lui Birta a insistat, spunând că este interesată şi de răspunsurile candidaţilor absenţi şi că este dreptul ei să le afle. A fost contrazisă vehement de susţinătorii PMP, ALDE şi PSD. "Cultură politică înseamnă să daţi răspuns la solicitările cetăţenilor. Insist să fie citite răspunsurile candidaţilor absenţi", a pretins fata, în ciuda obiecţiunilor vehemente.

Până la urmă, însă, organizatorul a renunţat la solicitarea ei, făcându-i astfel pe majoritatea celor prezenți să-şi reia locurile, cu excepţia grupului de activişti PSD, care n-au mai revenit pe scaune.

Promisiuni pentru tineri

Cu excepţia acestui moment, dezbaterea a decurs lin. Toţi candidaţii au avut ocazia să se prezinte şi să-şi spună promisiunile pentru tineri, în unanimitate menţionând că vor ţine cont de părerile cetăţenilor, inclusiv ale tinerilor.

Întrebaţi cum îi vor ajuta concret pe tineri, politicienii au avansat idei precum locuinţe sociale pentru ei, centre de afaceri unde să se poată lansa ca antreprenori, îmbunătăţirea infrastructurii din şcoli, parteneriate cu universităţile locale, etc.

De asemenea, au fost lansate şi câteva idei originale. De pildă, Cseke Attila a propus burse pentru studenţii care rămân în Oradea după absolvirea facultăţii, Daniel Pop a spus că-şi doreşte combaterea dependenţei de droguri în rândul tinerilor, iar Daniela Ghiuro vrea să-i facă pe tinerii orădeni voluntari în proiectele administraţiei.

Emilian Pavel a readus în discuţie eterna Casă de Cultură a Studenţilor, pe care politicienii o promit de mult şi pe care el garantează că o va înfiinţa, dacă va deveni primar, Ioana Mihăilă şi Mircea Jacan au promis alocare bugetară pentru tineri, iar Bogdan Manafu a garantat şi debirocratizarea procedurilor, astfel încât tinerii să aibă mai uşor acces la resursele Primăriei.

În ultima parte a dezbaterii, au primit ocazia să vorbească şi câte un candidat la Consiliul Local de la fiecare formaţiune, răspunzând la întrebări venite din public. Evenimentul a durat 2 ore, iar la final candidaţii au dovedit fair-play: s-au salutat cordial şi şi-au urat succes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
?!
Ce sa caute birtasul la dezbatere, el e un neica-nimeni, marioneta altuia! La dezbatere trebuia sa fie prezent birtinezul, cel care va trage sforile.
Postat 19 Septembrie 2020, 05:28 de pinonel
Vai si amar
Ăștia toți la un loc or să facă un parc, și 2 strazi asfaltate
Postat 18 Septembrie 2020, 18:52 de Sandu2100
mascarici
O gasca de mascarici s-au dat in spectacol in parc.... nu ca birta ar fi mai de Doamne ajuta! Mascarici in asteptare de ciolane!
Postat 18 Septembrie 2020, 14:54 de scortosul
degeaba
degeaba va tot zbateti si vreti sa dati in birta... nici domnul presedinte nu a iesit sa se confrunte cu veorica si tot el e presedinte. va e ciuda ca iese bolojan din nou. adica birta
Postat 18 Septembrie 2020, 13:29 de denis
Aiurlei !!
Adunare de mascarici
Postat 18 Septembrie 2020, 10:22 de Mikiba-Apa
Îi e frică de dezbateri lui Birta ...
... ca nu cumva să-l întrebe cineva ce mai face taică-su, ca fost "securist" de legătură a PCR-ului cu niște "instituții" ale statului, sau maică-sa cqre a condus cu mână de fier Cooperația Meșteșugărească din Bihor, acolo de unde se aproviziona "nomenclatura" cu whisky, țigări, electricasnice, etc, la care populația de rând visa doar în vremea aceea ... mama care i-a cumpărat funcția de consilier județean, apoi cea de consilier municipal și viceprimar, chiar dacă școala și experiența nu-l recomanda decât ca băgător de seamă pe lângă taraful de nunți de pe terasa restaurantului "Ciuperca" !?!
Postat 18 Septembrie 2020, 09:27 de CrisDumi
Lipsa de la dezbaterile electorale a unor candidați ...
... demonstrează că aceștia sunt goi de conținut, nu știu să răspundă unor eventuale întrebări și sunt lipsiți de bun simț elementar !?! Dacă așa se începe un potențial mandat ... cam câtă considerație va avea, în calitate de primar ales, față de cerințele electoratului ?!? Aroganța, tupeismul și habarnismul ... caracterizează din plin atât PNL cât și PPMT, două grupări extremiste de altfel, care se manifestă total în opoziție cu normalitatea comportamentală și conviețuirea socială.
Postat 18 Septembrie 2020, 09:16 de CrisDumi
Birtinez!
Aista vrea sa fie primare?Numit de birtinezul dornic de judet?Aista va goni lebedele de pe Cris ,va urma exemplul tatucului ce n a gasit reprezentativ pt oras Gojdu,Mihai Viteazu si FCBihor..Lasa-ne baiete,du -te repede...du -te ,du -te...!Desteapta-te ORADEA!
Postat 18 Septembrie 2020, 06:52 de grigore
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON