În Oradea a avut loc, vineri, prima ceremonie militară în vreme de pandemie, cu ocazia Zilei Drapelului. Spre deosebire de alţi ani, de data aceasta, din motive evidente, oficialităţile prezente la eveniment nu au sărutat tricolorul.
Slujba cu mască
Ceremonia militară ocazionată de Ziua Drapelului Naţional a fost deschisă vineri la ora 10.30 de slujba de sfinţire a drapelului naţional, oficiată la Biserica cu Lună în prezenţa episcopului ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec.
La ceremonia religioasă au luat parte prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, deputatul Florica Cherecheş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, şi viceprimarul Oradiei, Florin Birta, precum şi cadre militare.
În incinta catedralei ortodoxe oficialităţile au purtat mască şi au lăsat între ele câte un loc gol pentru a respecta normele de distanţare socială.
"Simbol al unităţii naţionale"
În jurul orei 11, alaiul s-a mutat în Piaţa Unirii pentru ceremonia de înălţare a drapelului naţional pe catargul din faţa Primăriei.
La festivităţi, militarii din garda de onoare au purtat mască chirurgicală trasă pe faţă, în vreme ce - în aer liber - oficialităţile au renunţat la protecţie pentru a putea respira.
Prefectul Dumitru Ţiplea a dat citire mesajului premierului Ludovic Orban care a vorbit despre tricolorul românesc ca "simbol al unităţii şi identităţii naţionale" până în zilele noastre.
"Drapelul naţional i-a însoţit pe medicii români şi personalul medical care, anul acesta, pe fondul crizei sanitare generată de noul coronavirus, şi-au ajutat colegii din Italia, Statele Unite şi Republica Moldova, iar seriozitatea şi competenţa cu care s-au implicat în salvarea de vieţi au făcut cinste românilor şi României", a spus Ţiplea citind din mesajul primului ministru.
Cu mâna la inimă...
De altfel, având în vedere pandemia de COVID-19, anul acesta oficialităţile s-au închinat în faţa drapelului, fără a-l săruta, din raţiuni de siguranţă sanitară.
Prefectul Dumitru Ţiplea s-a înclinat cu mâna la inimă, în semn de respect, urmat de politicieni şi episcopul de Oradea, Sofronie Drincec.
Inclusiv ceremonialul militar a fost mai restrâns. Numărul oficialităților și militarilor a fost mai mic decât în anii precedenți iar în locul gărzii de onoare au defilat, în aplauzele celor prezenți, membrii fanfarei militare a Școlii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" din Oradea.
La festivități a participat, de la umbra Bisericii Sfântul Ladislau, un grup redus de orădeni atraşi de ceremonia militară.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.