URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iunie 2020, 18:15

Prima ceremonie militară în Oradea: De Ziua Drapelului, oficialitățile s-au închinat fără a săruta tricolorul, cum făceau în alţi ani (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Oradea a avut loc, vineri, prima ceremonie militară în vreme de pandemie, cu ocazia Zilei Drapelului. Spre deosebire de alţi ani, de data aceasta, din motive evidente, oficialităţile prezente la eveniment nu au sărutat tricolorul. 

Slujba cu mască

Ceremonia militară ocazionată de Ziua Drapelului Naţional a fost deschisă vineri la ora 10.30 de slujba de sfinţire a drapelului naţional, oficiată la Biserica cu Lună în prezenţa episcopului ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec.

La ceremonia religioasă au luat parte prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, deputatul Florica Cherecheş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, şi viceprimarul Oradiei, Florin Birta, precum şi cadre militare.

În incinta catedralei ortodoxe oficialităţile au purtat mască şi au lăsat între ele câte un loc gol pentru a respecta normele de distanţare socială.

"Simbol al unităţii naţionale"

În jurul orei 11, alaiul s-a mutat în Piaţa Unirii pentru ceremonia de înălţare a drapelului naţional pe catargul din faţa Primăriei.

La festivităţi, militarii din garda de onoare au purtat mască chirurgicală trasă pe faţă, în vreme ce - în aer liber - oficialităţile au renunţat la protecţie pentru a putea respira.

Prefectul Dumitru Ţiplea a dat citire mesajului premierului Ludovic Orban care a vorbit despre tricolorul românesc ca "simbol al unităţii şi identităţii naţionale" până în zilele noastre.

"Drapelul naţional i-a însoţit pe medicii români şi personalul medical care, anul acesta, pe fondul crizei sanitare generată de noul coronavirus, şi-au ajutat colegii din Italia, Statele Unite şi Republica Moldova, iar seriozitatea şi competenţa cu care s-au implicat în salvarea de vieţi au făcut cinste românilor şi României", a spus Ţiplea citind din mesajul primului ministru.

Cu mâna la inimă...

De altfel, având în vedere pandemia de COVID-19, anul acesta oficialităţile s-au închinat în faţa drapelului, fără a-l săruta, din raţiuni de siguranţă sanitară.

Prefectul Dumitru Ţiplea s-a înclinat cu mâna la inimă, în semn de respect, urmat de politicieni şi episcopul de Oradea, Sofronie Drincec.

Inclusiv ceremonialul militar a fost mai restrâns. Numărul oficialităților și militarilor a fost mai mic decât în anii precedenți iar în locul gărzii de onoare au defilat, în aplauzele celor prezenți, membrii fanfarei militare a Școlii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" din Oradea. 

La festivități a participat, de la umbra Bisericii Sfântul Ladislau, un grup redus de orădeni atraşi de ceremonia militară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON