URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2022, 11:59

Prezentare proiect PNIII 29 PFE, Cercetare de excelenţă în domeniul eco-nanotehnologii şi materiale avansate la Universitatea din Oradea (acronim ECONAMATEX)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea, conform Cartei, are ca misiune principală educaţia şi cercetarea ştiinţifică, în scopul de a genera şi a transfera cunoaştere către societate şi mediul de afaceri. Promovarea excelenţei în educaţie şi în cercetare, clasificarea Universităţii din Oradea în ranking-urile naţionale/internaţionale şi transferul tehnologiilor inovatoare ale Universităţii din Oradea în proiectele realizate cu mediul socio-economic sunt obiective strategice principale în perioada 2021-2025.

În cadrul Universităţii din Oradea sunt acreditate intern 26 de centre de cercetare, unul funcţionând sub egida Academiei Române (Centrul de Cercetări Interdisciplinare Educaţie-Cultură-Societate - CCIEC), iar un centru este acreditat instituţional (Centrul Naţional de Cercetări Geotermale).

Activitatea centrelor de cercetare se desfăşoară în baza unor planuri de activitate structurate pe direcţii strategice, respectiv la nivel operativ (planuri anuale), realizate în concordanţă atât cu rezultatele obţinute în activităţile anterioare şi direcţiile de dezvoltare imprimate de către Consiliile Ştiinţifice ale acestora, cât şi cu solicitări venite din partea mediului de afaceri, prin contracte de colaborare bilaterale.

Pentru perioada 2021-2025 creşterea vizibilităţii Universităţii din Oradea în domeniul cercetării şi inovării este un deziderat al dezvoltării durabile realizabil prin participarea personalului academic la programele-cadru de cercetare şi inovare ale UE - Orizont Europa (2021- 2027), «Orizont 2020» şi «Orizont Europa», la iniţiativele comune de programare (JPI), la parteneriatele europene pentru inovare (EIP), la alte iniţiative, programe, organizaţii şi convenţii europene şi internaţionale bi- şi multilaterale.

În conformitate cu prevederile Planului strategic de dezvoltare instituţională a Universităţii din Oradea pentru perioada 2021- 2025, propunerile de proiecte vizează următoarele domenii prioritare:

Domenii de specializare inteligentă: Bioeconomia, Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, spaţiu şi securitate, Energie, mediu şi schimbări climatice, Eco-nano-tehnologii şi materiale avansate, Sănătate (inclusiv ştiinţa medicamentului)

Domenii de prioritate publică: Sănătate (inclusiv ştiinţa medicamentului), Patrimoniu şi identitate culturală.

Una dintre activităţile menite să impulsioneze activitatea de cercetare a universităţii o constituie implementarea proiectului PNIII pentru Programul 1 - Dezvoltarea sistemului naţional de cercetare-dezvoltare, Subprogramul 1.2 - Performanţă instituţională, proiecte de dezvoltare instituţională - Proiecte de finanţare a excelenţei în CDI, intitulat Cercetare de excelenţă în domeniul eco-nanotehnologii şi materiale avansate la Universitatea din Oradea (acronim ECONAMATEX), care face obiectul Contractului de finanţare nr. 29 PFE / 30.12.2021 încheiat între Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Universitatea din Oradea. Valoarea contractului este de 2,8 mil. lei, perioada de implementare fiind de 30 luni.

Proiectul are ca obiectiv fundamental crearea unei platforme de cercetare de excelenţă care să permită impulsionarea cercetărilor în domeniile care produc aproximativ 50% din rezultatele activităţii de cercetare desfăşurate în universitate şi totodată întărirea punţilor de legătură dintre know-how-ul centrelor de cercetare din universitate şi mediul de afaceri bihorean.

În vederea atingerii acestui obiectiv se acţionează în direcţia dotării de excepţie a laboratoarelor de cercetare interdisciplinară cu echipamente de cercetare de ultimă generaţie. Sunt vizate laboratoarele ADVANCED MATERIALS RESEARCH INFRASTRUCTURE - SMARTMAT (https://eeris.eu/ERIF-2000-000G-0383), care desfăşoară cercetări în domeniul analizei nanostructurii şi proprietăţilor materialelor, senzorilor biomedicali bazaţi pe structuri de nanoparticule de aur depuse pe grafen, nanostructuri ceramice ZTA pentru implanturi, studii privind nanoparticule de seleniu îmbogăţite cu probiotice, etc. şi laboratorul RESEARCH CENTER FOR INFORMATION TECHNOLOGY, ELECTRONICS AND AUTOMATION (https://eeris.eu/ERIF-2000-000H-0559), implicat în susţinerea activităţilor de dezvoltare şi implementare a unor metode de prelucrare a semnalelor multi-dimensionale, cu aplicaţii atât în domeniul eco-nanotehnologiilor şi materialelor avansate, cât şi în alte domenii, ca de exemplu tehnologiile de prelucrare a informaţiei şi comunicaţiilor, sau cele vizând aplicaţiile din domeniul sănătăţii.

Finalizarea activităţii de modernizare a celor două laboratoare va pune la dispoziţia cercetătorilor universităţii instrumentele necesare activităţii de cercetare în domenii precum ingineria materialelor, inginerie chimică, medicină, farmacie, biologie, chimie, mediu şi totodată va permite utilizarea instrumentelor de acces la informaţie şi colaborare în timp real între diverse colective de cercetare prin intermediul sistemelor de prelucrare digitală a informaţiei de mare viteză şi capacitate prevăzute a fi achiziţionate prin proiect. Urmărim corelarea cu cele două proiecte de investiţii privind transferul tehnologic la care Universitatea din Oradea este partener, astfel încât finalizarea lor să ne găsească pregătiţi în ceea ce priveşte domeniul de specializare inteligentă eco-nano-tehnologii şi materiale avansate.

Principalii indicatori de rezultat ai implementării proiectului vizează creşterea susţinută a numărului de lucrări ştiinţifice publicate în reviste de prestigiu, respectiv a numărului de participări la manifestări ştiinţifice internaţionale care să permită creşterea vizibilităţii internaţionale a universităţii şi angrenarea ei în parteneriate de cercetare internaţionale, respectiv creşterea numărului de cercetători care activează în colectivele de cercetare din universitate.

Pentru finalizarea obiectivelor s-a apelat la implicarea unei echipe de cadre didactice cu experienţă în activitatea de cercetare, conducători de doctorat, ale căror realizări ştiinţifice sunt certificate în plan internaţional prin indicatori Hirsch (WOS) ridicaţi. Principala lor misiune este de a coordona activitatea de cercetare şi producţia ştiinţifică în domeniul eco-nanotehnologii şi materiale avansate, şi, de asemenea, de identificare a cercetătorilor tineri cu abilităţi în domeniile pe care le coordonează. Proiectul se bucură de implicarea şi susţinerea factorilor decizionali de la nivelul conducerii universităţii şi al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat.

Ne dorim o colaborare eficientă cu mediul de afaceri bihorean pe tematica proiectului şi îi invităm pe toţi cei care întrevăd posibilitatea de a găsi răspunsuri/rezolvări ale problemelor cu care se confruntă afacerea lor în domeniul eco-nanotehnologii şi materiale să ne contacteze prin e-mail la adresa Birou Proiecte şi Programe CDI (contract@uoradea.ro). De asemenea, îi rugăm pe cei ce doresc să se implice în susţinerea eforturilor universităţii de a identifica nevoia de inovare şi transfer tehnologic atât în domeniile susţinut prin proiect cât şi în alte domenii de interes pentru mediul de afaceri să participe la completarea chestionarului de la adresa https://forms.gle/at7e1g7mnqhKUra98.

Acest proiect este finanţat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării prin Programul 1 - Dezvoltarea sistemului naţional de cercetare - dezvoltare, Subprogram 1.2 - Performanţă instituţională - Proiecte de finanţare a excelenţei în CDI, Contract nr. 29 PFE/30.12.2021.

Conf. univ. dr. IOAN ŢARCĂ

(anunț publicitar)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON