URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2021, 17:31

Preţul de producţie al gigacaloriei de către Termoficare Oradea se dublează! Ajunge la 313 lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat joi dublarea la 313 lei a preţului de producţie al gigacaloriei de către Termoficare Oradea.

Se dublează preţul de producţie...

Potrivit Agerpres, cele mai mari creşteri ale preţurilor de producţie din țară se înregistrează în Oradea, Arad şi Bârlad, în urma deciziei ANRE. Concret, agentul termic livrat de SC Rulmenţi SA Bârlad se scumpeşte cu 96%, de la 158 de lei la 310 lei. Termoficare Oradea va livra cu o majorare de 95%, de la 160 lei la 313 lei, iar CET Arad tot cu 95% în plus, de la 163 la 318 lei.

Pentru comparaţie, cele mai mici scumpiri, de 21% şi 22%, vor interveni la CET-urile din Craiova şi Govora.

Majorarea preţului de producţie al agentului termic intervine pe fondul unor scumpiri în lanţ. "Aceste creșteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gazele naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021", au explicat comunicatorii ANRE.

În plus, în acelaşi interval, preţul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de termocentrale în contul emisiilor de gaze făcute a crescut cu 45%.

... gigacaloria se scumpeşte cu 60%

Dublarea preţului de producţie al gigacaloriei de către CET-ul orădean nu va însemna neapărat şi dublarea tarifului final.

"Preţul de producţie aprobat de ANRE nu este preţul final. La preţul de producţie vom adăuga tarifele de transport şi distribuţie, după care acesta va fi ponderat cu gigacaloriile obţinute din apă geotermală", a explicat pentru BIHOREANUL, directorul financiar al Termoficare Oradea, Nadia Haş.

Chiar şi aşa, după cum BIHOREANUL a mai scris, orădenii vor trebui să se pregătească pentru o majorare fără precedent a costurilor cu încălzirea. "Potrivit calculelor noastre, creşterea preţului de producţie cu 95% va duce la o majorare cu circa 60% a preţului final al gigacaloriei pentru populaţia racordată la reţeaua secundară", a spus Haş.

În următoarele două săptămâni, conducerea municipalităţii orădene va trebui să ia în discuţie cât din această majorare de tarif va fi preluată de bugetul local, prin subvenţie, şi cât anume va cădea în sarcina orădenilor.

În momentul de față, prețul de producție al gigacaloriei în Oradea este de 160 lei, care, prin adăugarea tarifelor de transport și distribuție, precum și a TVA, urcă la 330 lei. Din acest tarif, consumatorii casnici plătesc 283 lei pe gigacalorie, diferența de 47 lei fiind acoperită de la bugetul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
liber la debransare
De ce a ajuns locuitorii mun. Oradea carne de tun ?In cuzul dublarii giga-caloriei sa se de-a liber la debransarea caloriferelor care nu-si vor mai putea platii facturile avand in vedere scumpirii pe toate planurile si a utilitatilor
Postat 29 Octombrie 2021, 15:21 de aurelio
Intrebarea ramane!!!
Si totusi, lasând la o parte scumpirea gazului, cum se face ca pretul gigacaloriei pentru populatie in Oradea e similar sau mai mare decat in alte orase, ținând cont ca s-au eliminat pierderile din rețea, avem centrală performantă, avem cogenerare (curentul s-a scumpit, deci vin bani), aveam si certificate verzi de nu stiam ce sa facem cu ele (da, le-am dat "imprumut")???
Postat 29 Octombrie 2021, 12:12 de oradeanbihor
CrisDumi aka KP
Nu bate campii fara sapa, candidates de gaza a crescut cu 40% spre Romania, in nici un caz nu sa dublat
Postat 29 Octombrie 2021, 10:41 de Sandu2100
&cosmin5z
Exact. Cca. 30% reprezintă distribuția și furnizarea. 70% e producția propriu_zisă din costul final, ce include și prețul gazului care, la rândul lui, include alte costuri de producție, distribuție și furnizare, devenite prețuri de bază pentru CET. Cei 30% se utilizează de regulă pentru modernizare și administrare de rețele (secundare și terțiare), iar din cei 70% se fac investițiile în rețeaua primară și producție. Problema e că, în Oradea s-au făcut investiții la CET de aproape 130 mioane Euro până în prezent, dar prețul de livrare nu a scăzut, pentru au venit peste asta amortizmentele. Despre astea din urmă nu au înțeles Bolojan, Necula și alții, că ajung la un moment dat la același nivel ca la momentul "zero". Sistemul o să "cadă" pentru căhi prost gândit și ca mai mânca încă vreo 40 milioane Euro în următorii ani, doar ca să rămână încă funcțional.
Postat 29 Octombrie 2021, 09:55 de KP
Vio_427
Nu ai cu cine, comentatorii astia de meserie stiu doar una si buna " Bolojan e de vine " . Revenind la subiect ai dreptate, si cred cu tarie ca producatorii si distribuitorii de energie sau inteles intre ei pt a majora pretul in Spania situatia e mai grava, in China si mai grava.
Postat 29 Octombrie 2021, 09:52 de Sandu2100
Re: Vio_427
Vorbești din amintirile copilăriei? Cantitatea de gaz contractat de România, pe următoarele 6 luni de la Rusia, s-a dublat conform anunțului făcut de Gazprom și, chiar ieri, de reprezentanții Kremlinului. Tot ieri, pe bursa de la Amsterdam pentru gaze naturale, prețul de tranzacționare valabil și pentru România a scăzut cu 9,45% față de luna trecută. Așa că, nu bate câmpii și nu mai cita propaganda fără să cunoști "fenomenul".
Postat 29 Octombrie 2021, 09:44 de KP
După multiplele mandate ale lui Bolojan, se văd acum rezultatele.
Au tot modernizat CET-ul și tot sistemul de termie a orașului, în ultimul deceniu. Au întors cu fundu-n sus urbea cu săpături și conducte multe-multe, apoi au i-au branșat obligatoriu pe unii și i-au debranșat pe alții. Au băgat și un motor de Boeing în priză, ca să ardă gazul, în loc să facă ce fac nemții, polonezii, danezii, etc, etc, care și-au tras coșuri de reciclare completă a fumului de la cărbune. De ce au făcut așa? Au zis că pentru eficientizare. Adică pentru consum mai mic și prețuri suportabile, în perspectiva eliminării tuturor subvențiilor publice. Acum se trage linia "gândirii liberale", la nivelul reducerii temperaturii în calorifere, pe fondul dublării prețului de facturare către orădeni. Voi, cititorilor, vă dați seama cât de inteligenții sunt edilii PNL-ului? Conștientizați faptul că sunt habarniști din categoria celor care nu văd orizontul, cu ochii lor, din cauza sprâncenelor?
Postat 29 Octombrie 2021, 09:38 de KP
Adevărata vină
Daca îi să dați vina pe cineva, dați pe OPEC (în special pe ruși), au micșorat producția anul trecut pe criză că au pierdut triliarde, era prea mult țiței și gaz pe piață pentru cât se folosea (multe țări erau în lock down, avioanele nu mai zburau, fabrici închise, etc). Rușii livrează gaze pentru toată Europa, nu au crescut producția și aici am ajuns! Apropo, au declarat că după 8 noiembrie o să crească livrările către Europa. Să sperăm...
Postat 29 Octombrie 2021, 06:49 de Vio_427
Nimănui nu-i plac scumpirile
În primul rând politicienilor că sunt măsuri nepopulare! Dar, dacă stăm să judecăm, la cât a crescut prețul gazului, nu ar trebui să ne mirăm. Termocentrale nu poate "vinde" (furniza) agent termic mai ieftin decât îl costă să îl producă! Un exemplu mai practic... Dacă până ieri luăm făină la 3 lei, pâinea era 5, și de mâine iau faina la 6 lei, evident că pâinea în magazin o să ajungă la 8...
Postat 29 Octombrie 2021, 06:48 de Vio_427
excalibur
Cum ar fi ca tu si altii sa nu mai comentati, apropoS CrisDumi aka KP are mai multe indicatoare, poate ca esti una si acea persoana, sa fie " all in 1 " . E cazul sa pleci si tu din Oradea, sper ca o sa pleci in 2024, pt ca nu te adaptezi " bye now " CUNT
Postat 28 Octombrie 2021, 23:21 de Sandu2100
Mai am un singur dor
Cum ar fi sa intri pe forumul bihoreanului si sa nu dai din 3 in 3 comentarii de acest specimen agramat,ingramadit, atoatestiutor, degraba improscator de invective , polivaccinat cu ser-ul bolojan. In pofida evidentei ca bihoreanul incepe sa schimbe directia, pe motiv ca mecena incepe sa se dezumfle,cuprins de o cangrena generala, el o tine LANGA cu Demiurgul prezent in toate...„Partidul e-n toate / E-n cele ce sunt / Și-n cele ce mâine vor râde la soare / E-n pruncul din leagăn / Și-n omul cărunt, / E-n viața ce veșnic nu moare.”
Postat 28 Octombrie 2021, 22:56 de excalibur
Oradeanbihor
Du-te ma la tine in sat, aici la Oradea trebuie sa muncesti, nu sa freci menta
Postat 28 Octombrie 2021, 22:39 de Sandu2100
@ sandu
Prost ai fost, prost ai ramas :)
Postat 28 Octombrie 2021, 22:16 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Ai dreptate, avem idioti ca tine care au venit de la Fasca ( acolo unde curentul e ieftin, pt ca dai la pedala ) , si nu se pot adapta la viata de oras, doamne da sa te oblige Bolojan sa-ti faci buda-n casa, sa te chinui
Postat 28 Octombrie 2021, 22:03 de Sandu2100
In Oradea s-a intalnit hoțul cu prostu
Avem retele reabilitate? Avem! Avem CET performant? Avem! Avem cogenerare, adica producem curent electric care e scump? Avem! Avem certificate verzi atat de multe incat am dat imprumut primariilor liberale pretene? Avem! Avem idioti precum sandu si alti lingai in acest oraș care sustin si incurajeaza faptele nenernicilor din PMO, CL, si CJ? Avem! Este cineva cu oo sa mearga peste ei? Nu avem...:( si uite asa vom plati in continuare cea mai scumpa gigacalorie.. Inainte ne lamentam ca ăștia fura da măcar face ceva... acum ne vom bucura daca va mai fi cald in casa..vai si amar de liberalii lui peste. Rusine!
Postat 28 Octombrie 2021, 21:05 de oradeanbihor
pt cosmin 5z
da oare pierderile de pe traseu cine crezi ca le suporta?aaaa,ca ii spune frumos in articol,distributia si transport! Ciuciu banana! de fapt pierderile sunt mare parte din diferenta 284-160=124 si nu distributia!
Postat 28 Octombrie 2021, 20:07 de Fradi
Ce noroc pe noi ca am prins administrati liberala, guvern liberal,ministru liberal etc.
Altfel ne lua draku, cu tot cu orade...Ca cetiram alaltaieri ca iarna asta ne compenseaza statu' lu' palma-cot majorarile: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/preturile-la-energia-electrica-si-la-gaze-plafonate-si-compensate-ministrul-energiei-romanii-nu-vor-plati-mai-mult-ca-in-decembrie-2020-167101.html ].Niste formule savante cu radicali,cu derivate,integrale,transformata laplace samd...Ei, da oradenii clienti la termoficare nu-s clienti casnici, ei sunt clienti la racheta lu' bolojan, deci nu se pune...Scrie in legea p__ii cam asa: "Aceeaşi lege prevede şi acordarea de sprijin din bugetul central pentru unităţile administrativ-teritoriale din România. Concret, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităţilor administrativ teritoriale o subvenţie pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferenţa rezultată între preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.". Termoficare oradea, cea mai turbata din tara, a copt o majorare de 95%, pentru ca obrazul subtire cu cheltuiala se tine. Bravo Oradea,bravo birta, bravo necula , bravo bolojan, bravo nadia...
Postat 28 Octombrie 2021, 18:52 de excalibur
cosmin5z
Citeste mai bine articolul, scrie acolo
Postat 28 Octombrie 2021, 18:52 de Sandu2100
gigacaloria
Acum platim 276 lei.......(??????)......Unde e dif de la 160 lei ? Plus subventia......Asa mult fura distribuitorii? Sau cine?
Postat 28 Octombrie 2021, 17:54 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON