URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2021, 17:41

Premierul Florin Cîţu: Mai sunt doar 6 paturi libere de Terapie Intensivă - Covid în toată ţara (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a participat, duminică, la o şedinţă a Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei în pandemie, premierul Florin Cîţu a declarat că în ţară mai sunt doar 6 paturi libere în secţiile de Terapie Intensivă pentru pacienţii Covid-19, 1.531 fiind ocupate. Este un record de pacienţi internaţi în stare gravă cu SARS-CoV-2 în România.

Plin la ATI

"Astăzi sunt 1.531 de persoane internate în ATI şi doar şase locuri libere la nivel naţional. trebuie să atingem acest obiectiv de 1.600 de paturi (n.r. - alocate pentru tratarea pacienţilor cu Covid-19, aflaţi în stare gravă)", a spus prim ministrul, amintind că a cerut ca numărul de paturi ATI să crească. 

Legat de situaţia pandemiei în România, acesta a subliniat că pe de o parte scade numărul îmbolnăvirilor, însă, paradoxal, sunt mai multe persoane internate şi mai multe la Terapie Intensivă. "Acest val va dura 2-3 luni de zile şi trebuie să ne concentrăm să folosim toate resursele să trecem peste el, în timp ce ne ocupăm de campania de vaccinare", a spus Florin Cîţu, adăugând că-i încurajează pe români să se înscrie pentru a primi dozele de vaccin anti-Covid. 

"Să vedem dacă mai este onoare..."

Răspunzând unor întrebări din partea jurnaliştilor, premierul României s-a referit şi la scandalul de la Spitalul Foişor din Bucureşti, de unde vineri noaptea pacienţii au fost evacuaţi pe tărgi sau în cărucioare, cu ajutorul ambulanţelor, fiind fie transferaţi spre alte spitale, fie trimişi acasă. Operaţiunea a fost făcută pentru ca Spitalul Foişor să fie transformat în spital-Covid, cu paturi de Terapie Intensivă. "Şi eu sunt foarte supărat pe ce am văzut la televizor în acea seară", a spus Florin Cîţu. 

Întrebat cine anume ar trebui să facă "un pas în spate" după cele întâmplate cu mutarea de pe o zi pe alta a pacienţilor, Cîţu n-a răspuns direct, însă a spus: "Este vorba de onoare aici. Să vedem dacă mai este onoare în România". 

VEZI CONFERINŢA SUSŢINUTĂ DE FLORIN CÎŢU:

Situaţie complicată

Tot după şedinţa CNCCI de duminică, la aceeaşi oră, însă în altă parte, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, - căruia unele voci, inclusiv din partidele de guvernare, îi cer demisia – a ţinut o conferinţă de presă pe tema situaţiei de la Spitalul Foişor. 

El a subliniat că spitalul respectiv nu este în subordinea Ministerului Sănătăţii. "Discuţiile despre includerea spitalului Foişor în circuitul COVID-19 sunt de un an. Ministerul Sănătăţii a dat avizul pentru ca spitalul să devină COVID pentru că de acele locuri depindea şi depinde viaţa unor oameni. S-a întârziat nepermis de mult cu transferul pacienţilor şi acordul managerului, respectiv formalităţile întocmite de conducerea Spitalului şi de ASSMB au venit ultimele şi au venit cu întârziere. Spitalul Foişor nu este sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, ci Primăriei Bucureşti şi ASSMB. Ministerul Sănătăţii nu poate decide peste un manager de spital aflat în subordinea unei primării sau a unui consiliul judeţean", a spus Voiculescu.

El a menţionat că în situaţia de la Spitalul Foişor s-a încercat câştigarea de capital politic. "Chiar dacă vorbim de o situaţie de criză lucrurile pot fi blocate fie din interes, mediatic, politic, fie dintr-o neînţelegere a situaţiei de criză în care sistemul sanitar se află şi MS are capacitate limitată pentru a trece peste decizia unui manager, respectiv refuzul de a semna, respectiv o întârziere. (...) Este regretabil că s-a întâmplat acest lucru şi este cât de poate de evident că de la un punct încolo s-a încercat folosirea unei situaţii de urgenţă pentru a câştiga capitalul politic", a precizat ministrul Sănătăţii.

Pe de altă parte, şi Vlad Voiculescu a confirmat că  "Doar 6 paturi libere mai sunt, în momentul de față, în secțiile de ATI din întreaga țară. Suntem într-o situație gravă, care cere măsuri responsabile.", a declarat duminic[ ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. 

VEZI CONFERINŢA SUSŢINUTĂ DE VLAD VOICULESCU:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON