URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2020, 23:55

Premieră istorică. SpaceX și NASA au lansat o navă cu doi astronauți spre stația orbitală (VIDEO)

Premieră istorică. SpaceX și NASA au lansat o navă cu doi astronauți spre stația orbitală (VIDEO) foto: Thom Baur / Reuters
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

SpaceX și NASA au lansat sâmbătă seară cu succes o rachetă cu doi astronauți către stația orbitală.

Lansarea constituie o premieră istorică în colaborarea dintre o firma privată aparținând fondatorului Tesla, milionarul Elon Musk și Agenția Națională Aeronautică și Spațială a SUA.

Potrivit biziday.ro, lansarea a avut loc sâmbătă seară la ora 22:23, ora României, de la Centrul Spațial Kenndy din Florida. Astronauții Doug Hurley și Bob Behnken au decolat la bordul unei nave compuse dintr-o capsulă Crew Dragon și o rachetă Falcon 9, ambele construite SpaceX.

Inițial, lansarea era programată să aibă loc miercuri, la aceeași oră, dar a fost amânată din cauza vremii nefavorabile.

Zborul, care este unul de testare, poate fi interpretat ca o recăpătare a independenței spațiale a SUA.

Este pentru prima oară după anul 2011 când astronauții americani ajung în spațiu pornind din propria țară, după ce în ultimii nouă ani au folosit capsulele Soyuz lansate de Rusia pentru care NASA a plătit circa 80 milioane dolari pentru un loc.

„Privatizarea” spațiului

Doug Hurley și Bob Behnken sunt echipați cu costume dintr-o singură bucată, proiectate tot de compania lui Musk, care asigură un nivel optim de oxigen și permit inclusiv folosirea ecranelor touch-screen.

Zborul până la Stația Spațială Internațională va dura 19 ore, pentru ca echipajul să poată testa în condiții reale tehnologia de ultimă oră de la bord.

Racheta Falcon 9, care a propulsat capsula, s-a desprins fără incidente, după care a aterizat cu succes, în plan vertical, pe o barjă în ocean.

Posibilitatea de recuperare a rachetei propulsoare, grație tehnologiei moderne, face ca zborurile spațiale să devină mult mai ieftine și să poată fi transformate într-o afacere.

De altfel, în prezent compania lui Elon Musk asigură cam 20% din zborurile spațiale deservind agenții naționale sau companii private.

Lansarea cu succes de sâmbătă seară intervine la doar o zi după ce un prototip de navă spațială, proiectat să asigure transporte oameni și circa 100 de tone de materiale spre Lună sau chiar Marte, a explodat în timpul unui test realizat în Texas.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON