URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Mai 2020, 23:55

Premieră istorică. SpaceX și NASA au lansat o navă cu doi astronauți spre stația orbitală (VIDEO)

Premieră istorică. SpaceX și NASA au lansat o navă cu doi astronauți spre stația orbitală (VIDEO) foto: Thom Baur / Reuters
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

SpaceX și NASA au lansat sâmbătă seară cu succes o rachetă cu doi astronauți către stația orbitală.

Lansarea constituie o premieră istorică în colaborarea dintre o firma privată aparținând fondatorului Tesla, milionarul Elon Musk și Agenția Națională Aeronautică și Spațială a SUA.

Potrivit biziday.ro, lansarea a avut loc sâmbătă seară la ora 22:23, ora României, de la Centrul Spațial Kenndy din Florida. Astronauții Doug Hurley și Bob Behnken au decolat la bordul unei nave compuse dintr-o capsulă Crew Dragon și o rachetă Falcon 9, ambele construite SpaceX.

Inițial, lansarea era programată să aibă loc miercuri, la aceeași oră, dar a fost amânată din cauza vremii nefavorabile.

Zborul, care este unul de testare, poate fi interpretat ca o recăpătare a independenței spațiale a SUA.

Este pentru prima oară după anul 2011 când astronauții americani ajung în spațiu pornind din propria țară, după ce în ultimii nouă ani au folosit capsulele Soyuz lansate de Rusia pentru care NASA a plătit circa 80 milioane dolari pentru un loc.

„Privatizarea” spațiului

Doug Hurley și Bob Behnken sunt echipați cu costume dintr-o singură bucată, proiectate tot de compania lui Musk, care asigură un nivel optim de oxigen și permit inclusiv folosirea ecranelor touch-screen.

Zborul până la Stația Spațială Internațională va dura 19 ore, pentru ca echipajul să poată testa în condiții reale tehnologia de ultimă oră de la bord.

Racheta Falcon 9, care a propulsat capsula, s-a desprins fără incidente, după care a aterizat cu succes, în plan vertical, pe o barjă în ocean.

Posibilitatea de recuperare a rachetei propulsoare, grație tehnologiei moderne, face ca zborurile spațiale să devină mult mai ieftine și să poată fi transformate într-o afacere.

De altfel, în prezent compania lui Elon Musk asigură cam 20% din zborurile spațiale deservind agenții naționale sau companii private.

Lansarea cu succes de sâmbătă seară intervine la doar o zi după ce un prototip de navă spațială, proiectat să asigure transporte oameni și circa 100 de tone de materiale spre Lună sau chiar Marte, a explodat în timpul unui test realizat în Texas.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON