URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Mai 2011, 15:06

Prefectul Gavrilă Ghilea, nr. 1 pe "harta mafiotă" a Bihorului întocmită de PSD

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizaţiile judeţene şi conducerea centrală a PSD au lansat, luni, proiectul Cartea Neagră a Abuzurilor Guvernării Boc, document care vizează, potrivit unui comunicat de presă emis de filiala Bihor, "centralizarea cazurilor de abuz şi de corupţie ale reprezentanţilor PDL din administraţia publică, atât de la nivel naţional, cât şi judeţean".

"Mesajul principal pe care PSD Bihor doreşte să-l transmită este că avem nevoie de o Românie curată şi de o Românie corectă. Trebuie să curăţăm politica românească de mizeriile portocalii din Parlament, din Guvern şi din administraţia publică", se arată în comunicatul de presă.

Documentul precizează că lansarea Cărţii Negre a Abuzurilor Guvernării Boc "este şi o invitaţie lansată către toţi cei interesaţi ca, prin sugestiile şi informaţiile lor, să contribuie la completarea hărţii mafiei PDL".

"Neruşinarea" lui Ghilea

Potrivit comunicatului PSD, harta "mafiei" PDL-iste din Bihor este dominată categoric de prefectul Gavrilă Ghilea, acţionar majoritar la Construcţii Bihor, firmă care din 2008 până în prezent a primit contracte în valoare de peste 25 milioane euro de la diferite structuri subordonate Guvernului sau ale administraţiilor publice locale. "Pentru judeţul Bihor, primul şi cel mai grav exemplu identificat până acum este conflictul de interese în care se află prefectul Gavrilă Ghilea", se arată în document.

Social-democraţii critică faptul că, deşi la preluarea mandatului de prefect Ghilea declarase că "după ce am mers în politică am încetat a călări afacerile şi am încercat să-mi fac datoria cum trebuie faţă de cetăţenii acestui judeţ", prima sa realizare a fost ridicarea unei săli de sport în satul natal al liderului PDL Vasile Blaga, Petrileni, iar apoi firmele sale au încheiat contracte cu instituţiile statului în valoare de 102 milioane lei, adică peste 25 milioane euro.

"SC Construcţii Bihor SA, unde prefectul Ghilea este acţionar majoritar, derulează cu neruşinare contracte cu mai multe instituţii de stat, de la şcoli şi primării până la Compania Naţională de Investiţii, Agenţia Naţională a Locuinţelor (ANL) şi chiar Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Acestea vizează construirea unor blocuri ANL, modernizarea şi extinderea unor reţele de apă şi canalizare în mediul rural, modernizarea unor drumuri, construirea unor săli de sport, reabilitarea unor şcoli şi grădiniţe, reabilitarea unui aşezământ cultural, modernizarea unui centru de sănătate, construirea unui pavilion multifuncţional pentru o unitate militară şi modernizarea clădirii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor", se arată în comunicatul PSD.

Prefectul, "indecent" şi fără onoare

Potrivit documentului dat publicităţii de social-democraţi, prin implicarea în asemenea afaceri, "prefectul Ghilea încalcă în mod flagrant prevederile Legii 161/2003 privind transparenţa în exercitarea demnităţilor şi funcţiilor publice", fiind "într-un grav conflict de interese, deoarece prin funcţia pe care o deţine îşi asigură prosperitatea propriilor firme.

"Dacă tot declară că este un om onest şi de bună credinţă, prefectul Gavrilă Ghilea ar trebuie să înceteze să mai "călărească" afacerile şi instituţiile publice din judeţul Bihor. Minima decenţă şi moralitate ar fi trebuit să-l determine să demisioneze. Desigur, este totuşi mult să ceri un reprezentant al PDL să-şi dea demisia de onoare", se mai arată în comunicatul de presă al PSD.

Finalul documentului susţine că tocmai dată fiind lipsa de onoare a reprezentanţilor PDL, pesediştii au lansat campania prin care evidenţiază cazurile de corupţie şi abuz ale acestora, în încercarea de a curăţa politica românească "de mizeriile portocalii".

Prefect transpartinic

Gavrilă Ghilea este prefect al judeţului Bihor de la începutul anului 2009, după ce în 2008 a candidat pentru PDL într-un colegiu dominat de locuitori de etnie maghiară.

Vicepreşedinte al PDL până în 2009, Ghilea s-a lansat în politică din PSD, unde a fost vicepreşedinte al organizaţiei municipale şi viceprimar în mandatul 2000-2004 al lui Petru Filip.

Ulterior, ca reprezentant al PDL, Ghilea a devenit vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, în mandatul 2004-2008, când şefia CJ era exercitată de Alexandru Kiss şi celălalt vice era tot din partea PDL, Ştefan Seremi.

Răspunsul, numai dacă va fi cazul

Contactat de BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Bihor, Florin Ardelean, a precizat că nu poate oferi, deocamdată, niciun fel de răspuns la comunicatul conducerii PSD Bihor.

"Voi discuta mâine cu domnul prefect şi vom vedea dacă vom da un comunicat pe această temă. Dacă va fi cazul, vom da un răspuns, dacă nu, nu", a spus Ardelean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ff ciudata harta are:))
atentie actionar la CONSTRUCTII BIHOR 57% fratele lui GHILEA DUMITRU-director general atentie nedistribuire dividente din 2004 azi 2011 7 ani de reinvestire continuata , in 2008 SC CONCIVIA vine cu un aport in natura un imobil la valoarea de 681.27 ron! , SC CAROLINA CONTRUCT SRL asociat 80% GHILEA VIORICA administrator, SC OVISERGA PREST SRL asiciat 80% si GHILEA VIORICA administrator, SC DIVERCOM SRL unde GHILEA VIORICA este doar administrator nerenumerat ! CIUDAT
Postat 24 Mai 2011, 10:13 de interesant!
MANG cinstiul
Ce curios............... de regula asa se intampla hotul stiga hotul............ domnul mang uita din ce a facut avere? Sunt curios cu cine a avut majoritatea contractelor pe firma de IT sau tipografie! PSD nasoli ce sunteti nu va este rusine sa va ridicati privirea si sa vorbiti despre corectitudine...... ati furat tot ce sa putut sa va fie rusine................
Postat 03 Mai 2011, 20:10 de PSD
chiar asa?
PSD-ul daca era corect cu propii concetateni si nu furau cit nu le-a fost rusine, intelegeam, dar cind sub luminoasa conducere a lui Ilici au instituit mita drept ceva normal daca o primesc ei si liderii lor si au vindut tot ce sa putut,acum vor din nou puterea fiindca le e frica ca nu cumva sa vina averiile la control si multi nu le pot justifica,portocalii,rosii,albastri sau cu lalele,toti sint la fel,adica HOTI
Postat 03 Mai 2011, 12:25 de luky
MAFIOTUL
DINTRE TOTI POLITICIENII ACEST GHILEA ESTE CEL MAI MARE MAFIOT.ARE UN TUPEU DE NEDESCRIS.DACA SRI NU AR FI DE PARTEA PDL AR PUTEA SA DEA IN VILEAG TOATA ACTIVITATEA LUI
Postat 03 Mai 2011, 08:57 de anonim
lol
intrebati-l pe kiss udemeristu'
Postat 02 Mai 2011, 20:10 de ungurime
Prefectul Gavrilă Ghilea, nr. 1 pe \
in momentul de fata nu exista un partid care sa nu fii fost furat cu nerusinare...daci sa nu gezgroape mortii ci sa aiba grija de cei vii.daca se arunca chiar asa cu curu de pamint,de ce nu trimite dna pe el sau de nu respecta toti legile acestei tari...ori politician ori afacerist....
Postat 02 Mai 2011, 15:27 de pip
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON