URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2010, 15:29

Prefectul Gavrilă Ghilea discută cu minerii blocaţi în subteran

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Gavrilă Ghilea a declarat, joi, că va ajunge în cursul zilei la sediul firmei Mineral Mining din Băiţa, pentru a discuta cu cei 150 de protestatari, dintre care 67 sunt blocaţi în subteran. El este sceptic în privinţa faptului că aceştia vor renunţa la grevă deoarece nu are pârghiile necesare pentru a-i ajuta. „Este vorba despre problemele unei firme private, iar intervenţia noastră în astfel de cazuri este limitată", a declarat Ghilea.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu susţine că a făcut deja demersuri pentru dezamorsarea conflictului şi avut întâlniri cu reprezentanţii unor instituţii care pot contribui la soluţionarea problemei, urmând ca, în zilele următoare, să poată da soluţii concrete care să îi ajute pe mineri. „Îi înţeleg, sunt într-o situaţie dificilă, însă deocamdată mare lucru nu pot să le promit", a mai spus Gavrilă Ghilea.

ITM a atenţionat patronatul

Inspectorii de muncă ai ITM, care s-au prezentat, miercuri, la faţa locului, ca urmare a sesizării venite din partea Instituţiei Prefectului şi a presei, au anunţat joi că firma nu a virat banii reprezentînd drepturi salariale aferente lunilor decembrie 2009 şi ianuarie 2010. "Prin actul de control încheiat s-au dispus măsuri în sarcina societăţii pentru achitarea tuturor drepturilor salariale restante", se spune în comunicatul ITM.

Pe de altă parte, pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, ITM Bihor a atenţionat oficial firma că "ţinând seama de specificul activităţii desfăşurate de societate, orice acţiune ce se va desfăşura la locurile de muncă de a căror conducere şi organizare răspunde, să se facă luându-se toate măsurile necesare în conformitate cu prevederile legale, astfel încât până la reluarea activităţii normale să se asigure securitatea şi sănătatea lucrătorilor". Pentru aceasta s-a dispus că, ori de câte ori va fi necesar, să se utilizeze inclusiv activitatea de salvare minieră şi să se asigure gestionarea materiilor explozive aflate în depozitul subteran.

Muritori de foame

În acest timp, situaţia minerilor blocaţi la peste 200 de metri sub pământ s-a înrăutăţit. „Eu am mai ieşit din mină, dar abia stau pe picioare. Ceilalţi sunt şi mai slăbiţi. Însă niciunul nu vrea să renunţe", declară liderul sindical Alexandru Iştoc.

Potrivit sursei citate, îndârjirea oamenilor este cauzată de faptul că majoritatea sunt unici întreţinători ai familiilor, cu copii şi rate neachitate la bănci. „Până acum, ne aprovizionam cu alimente, pe datorie, la magazine. Acum nu mai vor să ne dea. Ajungem muritori de foame. Nici măcar în şomaj nu putem intra, că firma nu a achitat contribuţiile sociale la bugetul de stat", a mai spus Iştoc.

Pe lângă protest, liderul sindical susţine că, lunea viitoare, vor deschide un proces pe numele firmei, pentru recuperarea debitelor restante.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON