URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2021, 19:50

Prefectul de Bihor, criticat că s-a „dat” peste viitură cu funicularul cu care ABA Crişuri măsoară cotele apelor (FOTO / VIDEO)

Prefectul de Bihor, criticat că s-a „dat” peste viitură cu funicularul cu care ABA Crişuri măsoară cotele apelor (FOTO / VIDEO) (foto: Prefectura Bihor)

În timpul vizitei făcută miercuri în zonele afectate de inundaţii din Bihor, prefectul Dumitru Ţiplea a fost imortalizat într-o ipostază controversată, uşor ilară.

Îmbrăcat la patru ace, politicianul s-a „dat” peste Crişul Negru, la staţia hidrometrică de la Tinca, cu un funicular pe care ABA Crişuri îl foloseşte pentru măsurarea cotelor apelor.

Prefect pe teren

O înregistrare video făcută de angajaţii Apelor Române Crişuri şi difuzată miercuri de Digi24 îl arată pe Ţiplea stând în funicular, alături de doi angajaţi ai ABA, în timp ce mijlocul de transport este mutat peste râu.

Dincolo de faptul că prefectul, în mod evident, nu participa propriu-zis la măsurarea cotelor, prezenţa lui a fost şi una atipică, deoarece Țiplea era îmbrăcat cu pantaloni de costum și cu o cămaşă albă, în totală disonanţă cu maroniul viiturii.

„Azi, împreună cu ABA şi ISU, am făcut inspecţia întregului bazin afectat. Acel dispozitiv este un funicular care se foloseşte de ABA Crişuri pentru măsurătorile zilnice ale cotelor râurilor”, a explicat Ţiplea, miercuri după-masă, în direct la Digi24. Cu acest prilej, prefectul a informat că debitul Crişului Negru, care în mod normal are 70 m/secundă, miercuri a crescut la 361 m/s. „Mult mai mult faţă de normal. E depăşit nivelul istoric din anul 2000 cu 60 cm”, a spus el.

„Nu mă plimbam”

Întrebat de jurnalistul Claudiu Pândaru dacă experienţa nu i-a amintit de imaginile cu fostul premier Victor Ponta şi fostul ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, plimbaţi într-o barcă de pompieri într-o localitate inundată, Ţiplea a spus că între cele două situaţii nu se poate face o comparaţie, dar nici n-a putut convinge că ieşirea lui a fost necesară.

„Nu am urmărit imaginile cu domnul Ponta. Ocupând această funcţie, eu consider că fac politici publice în primul rând. Am mers să văd tehnic cum stau lucrurile, colegii mei chiar făceau acele măsurători, este o întâmplare. Nu mă plimbam, am participat la o măsurătoare pe care colegii mei de la ABA Crişuri o făceau în acel moment, o dată la fiecare oră ei asta fac, măsoară cotele”, a declarat prefectul de Bihor.

Pentru că jurnaliştii Digi24 au pus sub îndoială utilitatea prezenţei lui în funicular, spunând că s-a comportat ca un politician care-şi face imagine, Ţiplea a spus că nu acesta a fost scopul lui, dovadă că nu s-a dus cu presa în teren. „Mi-am făcut datoria, este în fişa postului meu să merg în teren”, a mai spus el. 

Pe baricade

Aşa cum şi BIHOREANUL a scris, în ultimele două zile, autorităţile din Bihor au fost chemate să intervină în faţa unor viituri cu cote record, care au determinat şi o şedinţă în toiul nopţii de marţi spre miercuri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prezidat de prefectul Dumitru Ţiplea.

Totodată, miercuri, Ţiplea s-a dus în dispeceratul ABA Crişuri, unde a primit de la directorul Ionel Avrigeanu şi de la şeful ISU Crişana, Sorin Caba, datele actuale privind viitura care se propaga de pe Crişul Negru dinspre Beiuş spre frontieră, iar apoi a mers în judeţ, unde a văzut şi acumulările nepermanente intrate în funcţiune, cum este cea de la Ginta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Non-stire
Daca nu se ducea sa vada, era rau, ca nu-i pasa. Asa, tot nu e bine, ca "s-a dat" cu funicularul. Ce trebuia sa faca?
Postat 21 Mai 2021, 18:10 de Sorrento
Prinde bine la populatia tuta
Penibil cum se plimba precum mosierii purtati de slavi in spate. Sau regii triburilor pe elefant.
Postat 20 Mai 2021, 08:50 de scarbit
...
Cand dai cu piatra intr-un caine uita-te cine-l tine-n lesa! Mi-a fost si rusine si mila cand l-am vazut si mai ales cand l-am auzit ieri pe perfect. Un asemenea ins, foarte limitat in modul de exprimare, dar fudul cat zece, reprezinta guvernul in Bihor. Una peste alta, functia de prefect e o palarie mult prea mare pt. acest domn! P.S. Birtinezul nu se dezminte, nu accepta prin preajma competenta si meritocratia!
Postat 20 Mai 2021, 05:17 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON