URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2021, 10:45

Impuls pentru împădurire: Prefectul de Bihor cere identificarea terenurilor pe care se pot planta copaci

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce anul trecut nicio primărie din judeţul Bihor nu a vrut bani de la statul român pentru crearea de suprafeţe împădurite, Prefectura vrea ca anul acesta lucrurile să fie diferite. Pentru a stimula comunele şi oraşele să planteze copaci, prefectul Dumitru Ţiplea a dispus actualizarea comisiilor locale care să identifice terenurile neproductive ce pot fi ameliorate prin împădurire.

"Luni, 1 martie, prefectul a emis Ordinul nr. 142/2021 privind actualizarea comisiilor municipale, orăşeneşti şi comunale care au scopul de a identifica, delimita şi constitui în perimetre de ameliorare terenurile neproductive, care pot fi ameliorate prin împădurire. Comisiile sunt constituite la nivelul celor 101 UAT-uri de la nivelul judeţului Bihor şi sunt formate din reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu", a transmis Prefectura printr-un comunicat dat publicităţii miercuri.

Măsura dispusă de prefectul Dumitru Ţiplea survine în contextul în care Guvernul României oferă sprijin financiar pentru crearea de suprafeţe împădurite prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), respectiv: schema de ajutor de stat "Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor" (aferentă submăsurii 15.1 "Plăţi pentru angajamente de silvomediu") şi prin schema de ajutor de stat "Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite" (aferentă măsurii 8 "Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor", Submăsura 8.1 "Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite").

Ambele programe pot fi accesate pe site-ul Agenţiei de Plăţi şi Interventie pentru Agricultură, www.apia.org.ro, la secţiunea Măsuri de sprijin şi IACS, respectiv Măsuri delegate din PNDR.

"Împădurirea Bihorului este necesară, atât pentru a ne proteja în viitorul imediat de calamităţi, precum inundaţiile de anul trecut, cât şi pentru a lăsa în urmă copiilor noştri un mediu sănătos. Încurajez atât primăriile, cât şi persoanele fizice şi juridice să acceseze aceste programe, pentru a reface patrimoniul forestier al judeţului. Prin Serviciul de Coordonare Instituţională oferim tuturor celor care au nevoie îndrumare în depunerea proiectelor", a transmis prefectul Dumitru Ţiplea.

Amintim că anul trecut nicio primărie din Bihor nu s-a arătat interesată să acceseze fonduri pentru împăduriri, deşi cuantumul acestora este de până la 7 milioane euro pentru un proiect.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON