URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2021, 07:57

Prădătorii Apelor: Cel puțin o treime dintre angajații ABA Crișuri sunt neamuri, amici și pile ale politrucilor succedați la conducerea instituției (VIDEO)

Prădătorii Apelor: Cel puțin o treime dintre angajații ABA Crișuri sunt neamuri, amici și pile ale politrucilor succedați la conducerea instituției (VIDEO) UNUL MAI BARON CA ALTUL. Pus director general ABA Crișuri în februarie 2020, liberalul Ionel Avrigeanu (medalion stânga sus), de meserie inginer de petrol și gaze, n-a apucat să angajeze, spre deosebire de predecesorii săi, Dorel Dume (stânga mijloc), Pásztor Sándor (stânga jos), Ioan Oprean (dreapta sus) și Dumitru Voloșeniuc (dreapta jos), decât o singură persoană, pe fostul șofer de la Consiliul Județean al cuscrului său pesedist, Ioan Mang. În prezent directori adjuncți, Pásztor, Dume și Oprean au toate motivele să-i ia în râs diletantismul...
Prădătorii Apelor: Cel puțin o treime dintre angajații ABA Crișuri sunt neamuri, amici și pile ale politrucilor succedați la conducerea instituției (VIDEO) "CAMPIONII". Director general al ABA Crişuri între 2010-2012, UDMR-istul Pásztor Sándor şi succesorul său PSD-ist Dorel Dume, şef din 2014 până în 2020, au fost cei mai "prolifici" angajatori. Primul a dus după el un grup de 40 de subalterni credincioşi de la ANIF Bihor, unde fusese anterior şef, iar apoi rude de-ale sale şi de-ale primarilor UDMR. Al doilea, cel mai longeviv, se poate lăuda cu 100 de pile, majoritatea neamuri, dar şi tovarăşi de partid
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Recent dezvăluita poveste a chelneriţei pricopsite ca inginer hidrotehnician la Iaşi fără a fi capabilă să deosebească malul stâng de cel drept al unui curs de apă a scos în evidenţă efectele politizării extreme a instituţiilor, chiar şi a celor tehnice. La fel, astă-toamnă, şi cuvintele unui inginer din Mureş presat să se dea la o parte pentru ca pe postul său să fie plantat un politruc: "Copile, nu te pune cu partidul, că te face praf! Aşa sunt vremurile...".

BIHOREANUL vă oferă, însă, o imagine mult mai cuprinzătoare, cu exemple din belşug, a felului în care Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a devenit feuda directorilor politici, care de peste un deceniu umplu organigramele cu fiice, gineri, nepoate, veri, fraţi, fini, tovarăşi de partid şi "gagici". Căci are balta peşte, iar criticile, la fel ca apele, trec, pe când profitorii rămân cu funcţiile. Şi cu banii...

Lanţul slăbiciunilor

Ani întregi, BIHOREANUL a dezvăluit cum a fost folosit patrimoniul ABA Crişuri după bunul plac de şefii instituţiei, bugetele pentru sporirea averilor, clădirile pentru chefuri, maşinile pentru plimbarea mahărilor, amantelor şi pentru satisfacerea sarcinilor de partid, iar statele de funcţii umflate cu clientelă personală şi de partid.

Parazitarea, de fapt, este lege în ABA Crişuri, ca în toată Administraţia Naţională Apele Române: directorii ANAR sunt numiţi de miniştrii Mediului sau Apelor, la rându-le numesc directorii generali ai celor 11 Administraţii Bazinale din ţară şi pe adjuncţii propuşi de aceştia, un cerc vicios legiferat prin HG 1176/2005 privind organizarea şi funcţionarea ANAR.

Primul director politic în fruntea ABA Crişuri, care atunci se numea Direcţia de Ape Crişuri, a fost, în guvernarea Năstase (2000-2004), Mitruţ Ţenţiş, urmat pentru scurt timp de un alt PSD-ist, Viorel Iuhas, fost viceprimar al Beiuşului, condamnat în 2016, împreună cu fostul primar Silviu Odobasianu, la 3 ani şi 10 luni închisoare pentru plata a 4,9 milioane lei pentru lucrări de apă şi canalizare executate de o firmă doar pe hârtie. Din epoca Iuhas, specialiştii ABA Crişuri încă îşi amintesc de plantarea ca director adjunct a unui tovarăş de partid, Teodor Ferician, fără nicio tangenţă cu construcţiile hidrotehnice.

"Familistul" Oprean 

În guvernarea Tăriceanu, director general al ABA Crişuri a fost uns Ioan Oprean (2005-2008), pe atunci PNL-ist, acum director tehnic, după ce a trecut la ALDE şi apoi la Pro România.

Frustraţi de burduşirea schemei de personal cu favoriţii directorilor, care le blochează şansele de promovare, specialişti din instituţie au dezvăluit BIHOREANULUI o încrengătură clientelară ajunsă la cote incredibile. Bineînţeles, sub protecţia anonimatului, căci angajările şi afacerile sunt subiecte tabu. "Dacă dai din casă, devii un renegat. Nu mai vorbeşte nimeni cu tine şi eşti hărţuit până îţi dai demisia", explică una dintre surse. Oamenii sunt frustraţi că pe aproape toate posturile de conducere, de la şefia Formaţiilor (structuri locale ce întreţin, repară şi exploatează amenajările hidrotehnice) până la cea a Sistemelor (ce însumează formaţiile pe bazine hidrografice) sunt numai profitori de tip PCR - pile, cunoştinţe, relaţii.

Potrivit surselor, Oprean şi-a făcut nora, pe Daniela Oprean, secretară, promovând-o ulterior ca inginer după ce a absolvit o facultate la "fără frecvenţă". Tot el şi-a pus fratele, pe Dan Oprean, şef la Formaţia Salonta, pe verişoara Adriana Oprean la Compartimentul Personal, iar pe un nepot al amantei l-a rezolvat, galant, cu un post la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bihor. Metoda folosită e deja clasică: detaşări din firme private şi apoi înşurubarea definitivă pe funcţii prin concursuri cu dedicaţie.

Şi neamuri, şi de la partid

Dacă Ţenţiş şi Iuhas au adus în ABA tovarăşi de partid şi Oprean rude, succesorul acestuia, Pásztor Sándor (2010-2012), s-a îngrijit şi de familie, şi de oamenii UDMR. Ajuns director general după ce anterior condusese sucursala judeţeană a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Pásztor a adus de la ANIF 40 de subalterni credincioşi, ca de pildă Adrian Ardelean, pus la Serviciul Investiţii, Traian Tomescu, făcut şef la Formaţia Salonta, şoferii Adrian Şinca, Vasile Isai etc. Pe acesta din urmă l-a dus cu sine, între 2016-2020, şi la Consiliul Judeţean, pentru ca apoi să-l transfere din nou la ABA Crişuri. Fiindcă bărbatul e fidel şi nu povesteşte nimănui pe unde îl duce, cu cine se întâlneşte şi de ce, Pásztor i-a răsplătit şi soţia, pe Leontina Isai, cu un post de laborantă.

Pe o verişoară, Sztolner Sara, a pus-o la Serviciul de Achiziţii, iar pe o rudă a nevestei originară din zona Huedinului, Tamas Tibor, la Formaţia din localitate. Pe un amic, Fodor Carol, l-a făcut şef Sistem la Săcueni, pe fiica acestuia a angajat-o la SGA Bihor, iar şef la Formaţia Marghita pe fiul unui coleg, Gozmar Lorand. UDMR-istul n-a uitat nici de obligaţiile de partid, rezolvându-i, de pildă, pe fiul primarului din Sâniob, Molnar Jozsef, şi pe fiul viceprimarului, Zatyko Adalbert, ca agenţi hidrotehnici.

"Republica Autonomă Maghiară"

Ca să "facă loc", Pásztor a umflat organigrama. "ABA Crişuri avea trei Sisteme, pe Crişul Repede, Crişul Negru şi Barcău, dar el a înfiinţat încă două, Sistemul Săcueni şi Sistemul Colector pentru canalul Tărian-Ant", spun sursele. UDMR-istul a monopolizat zona de nord a judeţului, peste care alţi directori nu se "bagă". "De la Paleu la Valea lui Mihai, unde a angajat de la simplu agent hidrotehnic până la şefi de formaţii şi de sistem, nu mişcă nimic fără el. Noi am numit zona Republica Autonomă Maghiară", spune un angajat ABA.

În 2014, când a fost promovat secretar de stat în Ministerul Mediului, şi în 2016-2020, cât a fost preşedintele CJ Bihor, Pásztor şi-a blocat un post de director tehnic, ţinut ocupat de Imre Istvan, adus de la şefia Sistemului Salonta, şi pe a cărei nevastă, Iudit, a transferat-o de la Primăria Oşorhei în ABA ca şefă a Serviciului Patrimoniu. Astă-toamnă, când Pásztor şi-a reluat funcţia, Imre a revenit pe postul deţinut anterior, dar pentru că în scurt timp a decedat, directorul a "consolat-o" pe văduvă dându-i funcţia răposatului soţ, de şef Sistem.

"Accidentul" Voloşeniuc

Următorul director general al ABA Crişuri a fost, până în 2014, PNL-istul Dumitru Voloşeniuc, care şi-a angajat fratele, pe Dragoş Voloşeniuc, la şefia Formaţiei Aleşd, iar pe secretara de la CJ Bihor, unde fusese vicepreşedinte, Corina Carţiş, a mutat-o la Ape. Ulterior, femeia a fost hărţuită de succesorul Dorel Dume până când, disperată, şi-a dat demisia.

Voloşeniuc l-a angajat la ABA, ca magazioner, şi pe un prieten, Darius Jurcuţ, şi acesta forţat de Dume să plece. "La sfârşitul anului trecut, Dume l-a acuzat că ar fi furat o pompă", spun sursele. Cadavrul său a fost descoperit recent în apele Crişului Repede, după ce omul fusese dat dispărut de familie şi Poliţie. Foştii săi colegi se declară convinşi că e vorba de o sinucidere determinată de tracasările de la serviciu.

Voloşeniuc a fost singurul şef ABA Crişuri care s-a ales cu o condamnare penală, dar nu pentru că fratele Dragoş culegea în numele său şpăgi de la persoane interesate să fie angajate, nici pentru că autocarul echipei sale de fotbal, Sporting Lugaşu de Jos, era alimentat cu motorină de la instituţie ori pentru cazarea unor fotbalişti în imobile ale acesteia, cum a dezvăluit BIHOREANUL. În 2017, PNL-istul a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru că în funcţia anterioară, de vicepreşedinte CJ, desfăşurase activităţi comerciale incompatibile cu funcţia, continuând să-şi conducă firma de televiziune prin cablu.

Campionul Dume

Cel mai prolific angajator a fost PSD-istul Dorel Dume (2014-2020). Fost electrician la Priza de Apă Oradea până în 2001 şi şef Formaţie Oradea până în 2005, când era membru PDL şi partidul l-a făcut director tehnic Exploatare fiindcă între timp absolvise o facultate, Dume e singurul care a ocupat funcţia printr-un concurs, evident, anume organizat. În cei 4 ani de "domnie", spun sursele, a adus în ABA peste 100 de pile, începând cu veri, fini şi "gagici" şi, culmea, după încheierea guvernării PSD, a cedat de "bună voie" postul de director general, mulţumindu-se cu cel de şef al SGA Bihor, pe care îl deţine şi în prezent, sub liberali.

Pe doi veri, Mircea şi Viorel Dume, i-a făcut şoferi la SGA, pe un fin, Daniel Pop, tot şofer, la fel şi pe fratele celui din urmă, Călin Pop. Pe alţi doi fini, Adrian şi Adina Dumea, i-a pus la Investiţii şi la Personal, pe favorita Ioana Socaciu a detaşat-o de la o firmă privată la şefia Serviciului Personal, pe un alt fin, Dorin Şerfezi, inginer agricol, l-a pus şef la Serviciul Urmărirea Comportării Construcţiilor, iar pe sora acestuia, Carmen Negrean, la Serviciul Achiziţii. Pe un alt fin, Sebastian Bura, l-a făcut şef Formaţie, iar pe o fină, Simona Fanea, şefă la Investiţii. Pe o nepoată, Alina Sabău, Dume a pus-o şefă peste Serviciul de Apărare la acumularea Dobreşti, pe un nepot, Casian Bălăşoiu, gestionar la SGA, iar pe un amic care închiriase de la ABA lacul de la Paleu, Dan Privanţu, l-a făcut auditor.

Amici şi tovarăşi

Dume s-a pus bine şi cu ofiţeri de Poliţie, angajând-o pe nevasta lui Mihai Ogbarschi, Adriana, şefă la Contractări, pe soţia lui Ionuţ Andrişca de la Poliţia Economică, Simona, şefă la Serviciul Fonduri Europene, iar pe fratele acesteia, Florin Madaş, la Achiziţii.

Pe Laura Stanciu, soţia fostului şef al Direcţiei Regionale Antifraudă, Mihai Stanciu, şi fină a fostului vameş Dan Pereş, care execută lucrări la cantoane ABA, a făcut-o secretară, pe fostul director adjunct al fabricii de zahăr, Liviu Ursuţ, l-a pus la Inspecţia de Ape, chit că acesta deţinea şi o firmă de transport care căra materiale din balastiere pe care tot el le inspecta, iar pe un fost coleg de armată, Radu Popa, normator de consumuri combustibili. Pe un alt prieten, Dan Cepraga, l-a adus tot dintr-o firmă privată şi l-a făcut şef Formaţie Oradea.

Dume a oploşit şi o grămadă de pile de partid: fiul fostului subprefect Alexandru Retegan, Ionuţ (la Inspecţia de Ape), verişoara fostului primar din Remetea, Adrian Ştefănică, Daniela Costea, ginerele fostului director Viorel Iuhas, Răzvan Mohuţ (şef Achiziţii la SGA), fiul primăriţei din Sâmbăta, Călin Laza (şef Formaţie), fiul primarului din Căpâlna, Alexandru Vid (inspector de Ape), fiul edilului din Ineu, Alin Togor (tot la Inspecţie).

Pe colegul Florian Oros, care în 2014 l-a urmat din PDL în PSD, Dume l-a făcut şef SGA Bihor, fără nicio experienţă în Ape (a fost director al fabricii de sticlă Pădurea Neagră), pe fiica acestuia, Raluca Crişan - juristă, iar pe ginerele Gabriel Crişan - şef Formaţie Aleşd.

Cea mai excentrică angajare, dezvăluită de BIHOREANUL, a fost a unui lăutar, Carol Lascu, pus în acte agent hidrotehnic, în realitate folosit la chefurile de la cantoanele de protocol. La fel ca Pásztor, şi Dume a fost promovat la Bucureşti, în ianuarie 2018, ca director general adjunct al ANAR, punându-şi un coleg din PSD să-i ţină locul ocupat, pe Sorin Guler. Dar, dacă la întoarcere UDMR-istul s-a purtat elegant cu înlocuitorul, Dume şi-a bătut joc de Guler, retrogradându-l ca simplu inspector, pentru a da funcţia de director tehnic Investiţii unei alte colege din PSD, "paralele" cu sistemul, Valentina Ţoţa, fost agent de asigurări în Ştei şi, o scurtă vreme, directoare la Întreprinderea Minieră Băiţa.

Pentru că, bineînţeles, Apele "înghit" orice, "spală" totul şi "califică" orice incompetent...


"Nu am făcut niciun fel de inventar privind personalul angajat de predecesorii mei, nici nu era atributul meu"

Ionel Avrigeanu, actualul director PNL-ist al ABA Crişuri, numit în februarie 2020, prin delegare, şi cu mandat înnoit trimestrial, nu pare deranjat că păstoreşte o instituţie marcată de nepotisme


O URIAŞĂ SINECURĂ
Cum se fac banii din Ape

De-a lungul anilor, BIHOREANUL a arătat cum profită şefii ABA Crişuri de resursele instituţiei. Oamenii din sistem spun că şpăgile se fac la angajări (în funcţie de salariile ce pornesc de la 2.300 lei pentru muncitorii necalificaţi şi bat spre 10.000 lei pentru cei cu studii superioare şi cu funcţii), de sărbători, la aniversări şi avansări, din închirierea "la negru" a utilajelor, dijmuirea consumurilor de motorină, închirierea/concesionarea unor terenuri şi, evident, din achiziţii.

Tot PSD-istul Dorel Dume pare a fi nr. 1 şi la acestea. Aşa cum a mai scris BIHOREANUL, sub conducerea sa, ABA Crişuri a achiziţionat o barcă de lux folosită şi zeci de maşini pentru tot felul de şefi, una dintre ele fiind surprinsă cărând materiale electorale la sediul PSD Bihor în campania pentru prezidenţiale din 2019. Dume a dispus renovarea unor cantoane de protocol, precum cele din Moneasa şi Băile Felix (foto), transformându-l pe cel din Parhida în fermă zootehnică, unde agentul hidrotehnic îi creşte oi. Sub şefia sa, ABA Crişuri a închiriat diguri unor ciobani din Bihor şi Arad, deşi păşunatul este interzis pe ele. Cea mai flagrantă neregulă este, însă, înfiinţarea de către acelaşi Dume a unei firme, Gold Deraclean, pusă pe numele unui pensionar şi conectată la bugetul instituţiei, care a cumpărat de la ea, vreme de trei ani, de la oale (de la 600 lei bucata în sus) până la televizoare. Afacerea este investigată de DNA, după dezvăluirile din BIHOREANUL.

Nici ceilalţi directori nu au ezitat să profite de funcţii. Ioan Oprean, spun sursele BIHOREANULUI, ar fi închiriat un canton pe firma unui apropiat, iar Pásztor Sándor tocmai se pregăteşte să promoveze un proiect de "investiţii" pentru construirea unui canton totalmente inutil, pe malul unui lac concesionat de ABA, la fel ca toate celelalte, cu un deceniu în urmă, dar unde UDMR-istul merge des la pescuit.

VEZI MAI JOS VIDEO-REPORTAJELE REALIZATE DE RECORDER DESPRE ANGAJĂRILE PE PILE DIN CADRUL APELOR ROMÂNE!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Adriane, daca tot sondezi in ape tulburi...
... ar merita sa te ocupi si de cao! Nepotism/incuscriri/etc ca acolo nu cred ca mai gasesti! Daca la aba Crisuri 1/3 sunt in ,,relatii", la cao cred ca raportul urca la 4/5!
Postat 17 Februarie 2021, 05:44 de pinonel
Nu-i bai
Guvernul alocă sume importante pt curățarea râurilor și lacurilor. Ai trebuie văzut cursul banilor
Postat 16 Februarie 2021, 14:57 de Sandu2100
E caz de Recorder.ro
Acest caz trebuie obligatoriu documentat de cel mai bun site de investigații,documentare și video-reportaje din Romania.Bihoreanul a făcut o treabă bună dar nu suficientă.Cocina urât mirositoare trebuie arătată și la nivel național nu doar local iar Recorder.ro poate sa facă asta și încă cu vizionări amețitoare,dovadă cele 2 cazuri din finalul articolului,care după părerea mea au pulverizat bună parte din voturile pe care Șică și camarila,în prostia lor colosală se bazau.Capătă așadar sens și greutate sloganul pnl=psd=aceeași mizerie.
Postat 16 Februarie 2021, 13:40 de altoradean
PNL
Chiar daca consider ca PNL este cu mult peste PSD, o persoana cunoscuta a luat teapa tocmai din cauza PNL-lui. Da examen la ABA. Nu intra, are nota mai mica cu 10 sutimi (vorbim de ceva de genul 9.70-9.80). Postul este obtinut de catre altcineva. Ma mir, ca il stiu si stiu cat "stie". Persoana "picata" la examen este contactata de unii angajati de acolo. Asa afla, ca in realitate ea a obtinut nota cea mai mare, s-a descurcat exceptional de bine, ca ar avea nevoie de un om asa de bine pregatit. Daca se scoate pot intr-un an, pooate intra pe baza notei de al acest examen. Cel angajat atunci, sat cateva luni si pleaca "mai sus". Postul nu se scoate la concurs. Se asteapta sa treaca acel an ca sa poata organiza din nou concurs. Persoana se inscrie din nou. Cu doua zile inainte de examen, comisia deja stie cine trebuie sa "treaca". Iar se face smecheria... nota reala persoanei respective (poti contesta nota proprie) si o nota umflata contracandidatului pilos, cu zece sutimi peste. ABA-Crisuri...
Postat 16 Februarie 2021, 13:25 de sasi
Interziceți șefii bugetari de peste o maje și pupezele cu cioc siliconat
Când le vezi mutrele mahmure mereu ale acestor limacși cu gușă, cu burtă și cu prohaburile descheiate în așteptarea secretarei de partid absolventă de modeling, drept, mediu și relații internaționale, te miri că mai trăiesc până și broscoi râioși pe malul apelor pline de chimicale, uleiuri arse, plastic, gunoi și moloz. Suntem în plină tranziție ecologică de la râu, ram și ciocârlie la hazna, șocâte și ciocănitoare de partid!
Postat 16 Februarie 2021, 12:48 de decalog
Institutie de stat!!!!
. . . În care nu ai cum gresi, dacã nici sã faci ceva bine nu doresti! Important cã în aceste institutii care pe lângã posturi bune prinesti sálar bun pentru incompetenta, pentru incompatibilitate, pentru pasivitate, pentru nepãsare, pentru lipsã de responabilitate, pentru . . .s.a.m.d. România statului de drept al lui Iohanis!!!!!!
Postat 16 Februarie 2021, 12:17 de iahim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON