URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2010, 13:04

Potul cu ghinion

Potul cu ghinion ALBA-NEAGRA. Maniac al aparatelor electronice de tip slot-machine, Horaţiu Ciortin (foto) a jucat două săptămâni la cele patru "păcănele" din Barul Flamon din Velenţa. Dar, când a câştigat potul de 7.000 de lei şi a pretins banii de la afaceristul Cornel Chebeleu (medalion), aparatele au dispărut misterios...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Lunea trecută, Horaţiu Ciortin a crezut că l-a prins pe Dumnezeu de picior. După două săptămâni în care şi-a pierdut un salariu jucând aproape zilnic la "păcănele", norocul i-a surâs. Aparatul l-a ridicat la 7.000 de lei. Iar el s-a oprit. Nu mai voia să-i piardă.

Mai bine-i juca, măcar avea o satisfacţie. Căci, deşi punctele i-au fost recunoscute, Horaţiu nu şi-a văzut întreg premiul nici până azi. Ba mai mult, după ce a ameninţat cu OPC-ul, Poliţia şi Garda Financiară, aparatele cu pricina au fost urgent ridicate din local, la comanda lui Cornel Chebeleu, un cunoscut afacerist din branşă. Care, după ce iniţial a încercat să-l sensibilizeze făcând pe falitul, ulterior l-a luat pe "nu" în braţe. Adică n-are nicio datorie, deoarece aparatele nici măcar n-ar fi ale lui, ci ale unui asociat pe care... nu îl cunoaşte!

Lunea cu noroc

"Când am cerut să mi se plătească premiul, mi s-a spus că nu se poate decât în rate, că proprietarul stă prost cu încasările. Aşa ceva n-am mai auzit. Eu când m-am pus la aparat, am pus banul jos. În fiecare zi în care am jucat. Şi, în două săptămâni, am cheltuit câteva milioane bune", povesteşte revoltat Horaţiu Ciortin.

Lunea trecută, tânărul a prins o "specială" care i-a adus un câştig de 70 de milioane de lei vechi, jucând la un aparat amplasat în Barul Flamon din strada Muntele Găina. Însă a primit până acum numai un sfert din potul câştigat. "Tipul cu aparatele, Chebeleu, a zis că nu are cum să-mi dea banii decât în rate, că n-a avut încasări.  Mi-a dat prima oară 14 milioane şi a zis să revin că o să-mi dea şi restul, dar nu poate să mi-i dea pe toţi deodată. Mi s-a părut aiurea, dar am acceptat", zice jucătorul.

Tras pe sfoară

Două zile mai târziu, alertat de insistenţele băiatului, Corneliu Chebeleu, un afacerist orădean cunoscut în tagma jocurilor de noroc, a schimbat placa. Cum niciunul din aparate nu avea licenţă, fiind scoase la produs "la negru", bărbatul a sunat-o pe patroana localului, anunţând-o că vine să le ridice.

"Mi-a spus că trimite doi băieţi să ia aparatele. Au şi venit cu o maşină, le-au luat, au luat şi scaunele, iar de atunci, eu nu mai ştiu nimic. Nici acte nu am cu el. Nu a vrut să facem contract de comodat, pentru că zicea că abia este pe cale să obţină licenţele pentru aparate şi până nu are actele nu poate semna niciun contract", a declarat Cătălina Popa, patroana barului.

Miercuri după-amiază, când Horaţiu s-a întors şi a constatat lipsa aparatelor, şi-a dat seama că fusese tras pe sfoară. "L-am sunat din nou pe Chebeleu şi i-am cerut banii, zicându-i că dacă nu mi-i dă, mă duc la OPC şi la Poliţie. Mi-a zis să merg unde vreau, că nu-l interesează, că are pile peste tot şi oricum n-o să-i facă nimeni nimic", zice jucătorul păcălit.

Revoltat, a reclamat înşelăciunea la OPC de unde, însă, inspectorii l-au redirecţionat spre Poliţie şi Garda Financiară. "Mi-au spus că ei nu se ocupă de aparatele astea".

"Credulul"

Evident că, între timp, Chebeleu s-a blindat cu explicaţii. Interpelat de BIHOREANUL, afaceristul pretinde că nu are nicio datorie faţă de clientul său. Asta pentru că aparatele cu pricina nu i-ar aparţine lui, ci unui afacerist din Aiud căruia, în mod ciudat, deşi erau parteneri, nu-i ştie decât prenumele - Andrei. Plus numărul de telefon la care, bineînţeles, tipul nu mai răspunde.

S-au cunoscut întâmplător, susţine Chebeleu, în decembrie anul trecut, când patroana barului din Velenţa l-a bombardat cu rugămintea de a-i închiria câteva aparate pentru localul abia deschis.

04 biletel.jpg"Eu nu am aparate de dat, ale mele sunt toate amplasate în sălile mele de joc. Nu-mi place să le închiriez, că nu am control asupra lor şi sunt mulţi care trişează. Dar am găsit un fluturaş în cutia poştală: <Închiriez jocuri electronice şi ruletă> (foto). Am sunat eu, ca s-o ajut pe Cătălina. Cel care a răspuns, Andrei, a acceptat să plaseze 4 aparate în localul fetei. Eu trebuia să fiu numai interfaţa, să mă ocup de afacere în locul lui şi să primesc 10% din încasări. Am crezut că poate-mi iese de-o ciorbă", zice Chebeleu care se pretinde acum victimă, la fel ca jucătorul păcălit.

"Am fost Cornel credulu'. Cei care au ridicat aparatele au fost trimişi de Andrei şi au luat şi scaunele, care erau ale mele. Şi cele 14 milioane pe care i le-am dat băiatului, au fost tot de la mine. Acum nu mai am de unde să recuperez banii, că Andrei are mobilul închis", se plânge în continuare afaceristul.

Scos din joc

Povestea lui este vădit cusută cu aţă albă. Asta numai şi pentru faptul că, potrivit bilanţului din 2008 al firmei sale, Gaming Hause, depus la Ministerul Finanţelor, Chebeleu n-avea defel nevoie de ciorba "necunoscutului" Andrei. Societatea, care deţine autorizaţie pentru jocuri de noroc şi administrează mai multe săli cu aparate în toată ţara, a avut o cifră de afaceri de peste 113 miliarde de lei vechi.

Atitudinea patronului e însă ciudată mai ales că miza, în acest caz, depăşeşte cu mult cei 7.000 de lei datoraţi unui client. Cele patru aparate neînregistrate şi nelicenţiate sunt dovada faptului că el şi partenerul său, dacă acesta chiar există, lucrează la negru. Or, în jocurile de noroc, evaziunea fiscală e pedepsită nu doar cu închisoarea, ci mai aspru decât în alte sectoare, deoarece vinovaţii nu mai pot activa în domeniu cel puţin 5 ani, iar un asemenea "incident" le este înregistrat în cazierul fiscal, ca o tinichea de coadă. Ceea ce, la amploarea afacerii gestionate de Chebeleu, ar însemna pagube de mult mai multe miliarde, pe lângă care câştigul datorat lui Ciortin e doar apă de ploaie.

Pe de altă parte, din asemenea câştiguri la negru se fac miliardele, iar pentru a-şi păstra aparenţa de legalitate Chebeleu nu e dispus să-şi  recunoască implicarea în evaziune. Ba din contră, în final, iritat de ceea ce i se reproşează, tot el a făcut pe supăratul, pentru că ar fi fost "luat de pe poziţii de forţă". Şi, chit că recunoaşte că jucătorul are dreptul la premiu, a decis că nu-i va plăti nimic.

"Nu mi-a plăcut modul în care a discutat cu mine. I-am dat o parte dar, sincer, nu sunt obligat la nimic. Nu sunt acte, numele meu n-apare niciunde. Să demonstreze contrariul", zice patronul. Ori să-l caute pe Andrei... Adică, altfel spus, valea la plimbare!


JUCĂTOR VECHI

Prins la Beiuş

Puţini orădeni îşi mai amintesc de faptul că, la începutul anilor ‘90, Corneliu Chebeleu a fost administratorul firmei Tonson, aparţinând unui alt celebru afacerist profilat pe jocurile de noroc, Sorin Micula, fostul proprietar al sălii Bingo Continental, de lângă Gară, în prezent deţinătorul unui salon similar la Cinema Libertatea.

După numeroase scandaluri şi adevărate războaie de stradă purtate cu firmele concurente, Tonson a renunţat în final la jocurile de bingo şi a rămas doar cu câteva săli cu jocuri electronice. Unele, precum cea din Beiuş, au fost închise după ce poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au descoperit că aparatele de joc nu aveau licenţă, ceea ce era caz de puşcărie. "Eu am fost luat la întrebări, că eram administrator. Dar salonul s-a deschis în timp ce eram în concediu, iar norocul a fost că eu lăsasem scris angajaţilor, negru pe alb, să rămână închişi până la primirea licenţelor. Nu eu am fost de vină că patronul a hotărât altfel", spune acum Chebeleu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON